BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu, in lupta cu "boala olandeza"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-23 23:37

Boala olandeza (Dutch desease) este o teorie economica inventata in 1977 de The Economist pentru a descrie declinul productiei in Olanda dupa descoperirea unui important zacamant de gaze ce a culminat cu cel mai mare parteneriat public-privat din lume intre guvernul olandez si Exxon si Shell.

Pe scurt, teoria sustine ca o crestere a veniturilor din resursele naturale deindustrializeaza economia prin aprecierea cursului de schimb, ceea ce face productia interna mai putin productiva.

Extinsa, teoria se aplica si cazurilor de intrari masive de valuta care afecteaza economia interna.

Cum s-a intamplat, mentioneaza guvernatorul Isarescu, in 2005-2006 si in Romania, cand exportatorii au organizat pichete de protest pe scarile Bancii Nationale.

Ei erau nemultumiti de aprecierea puternica a leului, ca rezultat al liberalizarii contului curent si intrarii masive a capitalurilor straine in tara, ceea ce le afecta competitivitatea produselor exportate.

Acesta este exemplul de la o extrema a necazurilor aduse economiei de catre curs, mentioneaza Isarescu. In vara lui 2007, leul a ajuns la niveluri de 3,1 lei pentru un euro, moment in care BNR a intervenit pentru a curma o apreciere prea puternica.

De altfel, acela a fost momentul in care BNR a protestat prima data in mod public impotriva speculatorilor, mai exact a dealerilor in cadrul bancilor, niste baieti destepti, cum sunt descrisi de guvernator, dar care i-au facut zile fripte.

In acele momente, se razbuna acum guvernatorul nu doar pe teoria olandeza, ci si pe dealerii de la banca olandeza ING, existau analisti ai ING care vedeau cursul la 2,5 lei.

De la o "irrational exuberance" din acele vremuri am ajuns acum la un "black pesimism", o alta exagerare a pietei, cand cursul se depreciaza puternic, dincolo de fundamentele economiei, ca urmare a anticipatiilor exagerate si a panicii.

Isarescu este din nou suparat pe aceiasi analisti ai ING care au prognozat un curs de 4,7 lei la finalul anului, creand astfel anticipatii ce nu sunt deloc benefice.

In opinia guvernatorului, dealerii bancilor au un singur scop, acela de a castiga bani pe seama evolutiilor cursului valutar, iar in acest scop ei creeaza anticipatii care sa le convina.

Isarescu a precizat insa ca actualul curs este unul sustenabil, iar BNR va recurge la mijloacele la indemana pentru a apara moneda nationala.

Se pune insa intrebarea: de ce a fost nevoie de o depreciere atat de mare a cursului in ultimele luni? Simplu, a raspuns guvernatorul: este necesara pentru reducerea dezechilibrelor macroeconomice, a reducerii balantei de plati.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii