BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu, in lupta cu "boala olandeza"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-23 23:37

Boala olandeza (Dutch desease) este o teorie economica inventata in 1977 de The Economist pentru a descrie declinul productiei in Olanda dupa descoperirea unui important zacamant de gaze ce a culminat cu cel mai mare parteneriat public-privat din lume intre guvernul olandez si Exxon si Shell.

Pe scurt, teoria sustine ca o crestere a veniturilor din resursele naturale deindustrializeaza economia prin aprecierea cursului de schimb, ceea ce face productia interna mai putin productiva.

Extinsa, teoria se aplica si cazurilor de intrari masive de valuta care afecteaza economia interna.

Cum s-a intamplat, mentioneaza guvernatorul Isarescu, in 2005-2006 si in Romania, cand exportatorii au organizat pichete de protest pe scarile Bancii Nationale.

Ei erau nemultumiti de aprecierea puternica a leului, ca rezultat al liberalizarii contului curent si intrarii masive a capitalurilor straine in tara, ceea ce le afecta competitivitatea produselor exportate.

Acesta este exemplul de la o extrema a necazurilor aduse economiei de catre curs, mentioneaza Isarescu. In vara lui 2007, leul a ajuns la niveluri de 3,1 lei pentru un euro, moment in care BNR a intervenit pentru a curma o apreciere prea puternica.

De altfel, acela a fost momentul in care BNR a protestat prima data in mod public impotriva speculatorilor, mai exact a dealerilor in cadrul bancilor, niste baieti destepti, cum sunt descrisi de guvernator, dar care i-au facut zile fripte.

In acele momente, se razbuna acum guvernatorul nu doar pe teoria olandeza, ci si pe dealerii de la banca olandeza ING, existau analisti ai ING care vedeau cursul la 2,5 lei.

De la o "irrational exuberance" din acele vremuri am ajuns acum la un "black pesimism", o alta exagerare a pietei, cand cursul se depreciaza puternic, dincolo de fundamentele economiei, ca urmare a anticipatiilor exagerate si a panicii.

Isarescu este din nou suparat pe aceiasi analisti ai ING care au prognozat un curs de 4,7 lei la finalul anului, creand astfel anticipatii ce nu sunt deloc benefice.

In opinia guvernatorului, dealerii bancilor au un singur scop, acela de a castiga bani pe seama evolutiilor cursului valutar, iar in acest scop ei creeaza anticipatii care sa le convina.

Isarescu a precizat insa ca actualul curs este unul sustenabil, iar BNR va recurge la mijloacele la indemana pentru a apara moneda nationala.

Se pune insa intrebarea: de ce a fost nevoie de o depreciere atat de mare a cursului in ultimele luni? Simplu, a raspuns guvernatorul: este necesara pentru reducerea dezechilibrelor macroeconomice, a reducerii balantei de plati.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii