BANCI | Stirea Zilei

Romania, Ungaria, Polonia si Cehia se ridica pentru a-si apara monedele nationale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-23 21:10

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a convocat astazi o conferinta de presa extraordinara cu scopul de a transmite un mesaj din partea BNR, dar si in numele altor guvernatori din tarile din regiune, a caror monede nationale sufera de pe urma crizei financiare: vom apara leul, forintul, zlotul si coroana pentru a nu se deprecia prea tare.

BNR este pregătită să acţioneze pentru a preveni eventuale mişcări destabilizatoare ale cursului de schimb, a declarat, luni, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, care consideră că deprecierea monedei naţionale din ultima perioadă a fost nejustificată.

"De la ţnceputul anului, coroana cehă, forintul, zlotul şi leul s-au depreciat semnificativ faţă de euro", a spus Isărescu.

Perioada actuală este departe de a fi una obişnuită, dat fiind scăderea intermedierii şi finanţarea mai dificilă, a afirmat şeful băncii centrale.

El a adăugat că această situaţie face necesară o anumită ajustare acursului de schimb , ţnsă aceasta trebuie să fie rezonabilă.

De la ţnceputul acestui an, leul s-a depreciat cu 7,48% faţă de euro, luÔnd ţn calcul cursul de referinţă anunţat de BNR ţn ultima şedinţă a anului trecut, de 3,9852 lei/euro. BNR a anunţat luni un curs de referinţă de 4,2833 lei/euro.

╬n acest an, zlotul s-a devalorizat cu circa 12,5%, forintul ţntr-o proporţie aproximativ egală, iar coroana cehă cu circa 6,8%.

Forintul se tranzacţiona la 295,25 unităţi pentru un euro la 13:25 GMT, ţn urcare de la minimul record de 310 unităţi atins săptămÔna trecută.

La 13:00 GMT, coroana cehă era ţn creştere cu 0,78%, la 28,55 unităţi pentru un euro. Zlotul polonez a urcat cu 1,17%, la 4,692 unităţi pentru un euro.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

 Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii