BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: Nu mai sunt atat de speriat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-23 19:05

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat astazi, intr-o conferinta de presa ca este mult mai optimist cu privire la indicatorii macroeconomici ai Romaniei, insa BNR discuta cu Guvernul variante de contractarea a unui imprumut extern care sa acopere deficitul extern.

"Nu mai sunt atat de speriat, dupa ce m-am uitat cu atentie in spatele cifrelor", a declarat Isarescu.

Guvernatorul a precizat ca excesul de cerere pentru consum s-a temperat semnificativ in ultimele luni. "Este posibil sa avem chiar un deficit de cerere in primul trimiestru al acestui an", a spus Isarescu. Acesta a precizat ca aceasta tendinta va avea ca efect o scadere a inflatiei si implicit o reducere a dobanzilor.

De asemenea, a mentionat Isarescu, in ultimele luni a avut loc o ajustare masiva a sectorului privat pe partea externa, iar salariile din domeniul privat sunt de asemenea in scadere. "Sunt lucruri care nu suna deloc rau", a precizat Isarescu.

El a mentionat ca a se depun eforturi pentru a se gasi o finantare corespunzatoare a sectorului public.

Isarescu a precizat ca aprecierile analistilor straini, potrivit carora Romania ar avea de platit o datorie externa de 24 miliarde euro sunt "tendentioase".

Guvernatorul a adaugat ca analistii au pus la un loc atat datoria pe termen mediu si scut, cat si cea serviciul datoriei publice si private, aferente acestui an.


Sectorul extern: indicatori statistici la 31 decembrie 2008

Datoria publică externă (datoria publică şi public garantată) pe termen mediu şi lung a ţnregistrat la 31 decembrie 2008 un sold de 10,7 miliarde euro.

Serviciul datoriei externe publice pe termen mediu şi lung aferent anului 2009 ţnsumează circa 1,6 miliarde euro, din care 1 miliard euro rate de capital şi 0,6 miliarde euro plăţi de dobÔnzi.

Datoria privată externă pe termen mediu şi lung a ţnregistrat la 31.12.2008 un sold de 39,2 miliarde euro, iar serviciul acesteia pentru anul 2009 este estimat la 9,6 miliarde euro, din care 8,2 miliarde euro rate de capital şi 1,4 miliarde euro plăţi de dobÔnzi.

Soldul datoriei externe pe termen scurt a scăzut de la 24 miliarde euro, valoare ţnregistrată la la 30 noiembrie 2008, la 22,5 miliarde euro la 31 decembrie 2008, din care 10,6 miliarde euro (47%) datoria sectorului bancar şi 11,9 miliarde euro (53%) datoria sectorului nebancar.

Contul curent al balanţei de plăţi a ţnregistrat la sfÔrşitul anului 2008 un deficit de 16,9 mililarde euro (estimat la 12,1% din PIB), comparativ cu 16,7 miliarde euro (13,5% din PIB) la 31 decembrie 2007.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii