BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: Nu mai sunt atat de speriat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-23 19:05

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat astazi, intr-o conferinta de presa ca este mult mai optimist cu privire la indicatorii macroeconomici ai Romaniei, insa BNR discuta cu Guvernul variante de contractarea a unui imprumut extern care sa acopere deficitul extern.

"Nu mai sunt atat de speriat, dupa ce m-am uitat cu atentie in spatele cifrelor", a declarat Isarescu.

Guvernatorul a precizat ca excesul de cerere pentru consum s-a temperat semnificativ in ultimele luni. "Este posibil sa avem chiar un deficit de cerere in primul trimiestru al acestui an", a spus Isarescu. Acesta a precizat ca aceasta tendinta va avea ca efect o scadere a inflatiei si implicit o reducere a dobanzilor.

De asemenea, a mentionat Isarescu, in ultimele luni a avut loc o ajustare masiva a sectorului privat pe partea externa, iar salariile din domeniul privat sunt de asemenea in scadere. "Sunt lucruri care nu suna deloc rau", a precizat Isarescu.

El a mentionat ca a se depun eforturi pentru a se gasi o finantare corespunzatoare a sectorului public.

Isarescu a precizat ca aprecierile analistilor straini, potrivit carora Romania ar avea de platit o datorie externa de 24 miliarde euro sunt "tendentioase".

Guvernatorul a adaugat ca analistii au pus la un loc atat datoria pe termen mediu si scut, cat si cea serviciul datoriei publice si private, aferente acestui an.


Sectorul extern: indicatori statistici la 31 decembrie 2008

Datoria publică externă (datoria publică şi public garantată) pe termen mediu şi lung a înregistrat la 31 decembrie 2008 un sold de 10,7 miliarde euro.

Serviciul datoriei externe publice pe termen mediu şi lung aferent anului 2009 însumează circa 1,6 miliarde euro, din care 1 miliard euro rate de capital şi 0,6 miliarde euro plăţi de dobânzi.

Datoria privată externă pe termen mediu şi lung a înregistrat la 31.12.2008 un sold de 39,2 miliarde euro, iar serviciul acesteia pentru anul 2009 este estimat la 9,6 miliarde euro, din care 8,2 miliarde euro rate de capital şi 1,4 miliarde euro plăţi de dobânzi.

Soldul datoriei externe pe termen scurt a scăzut de la 24 miliarde euro, valoare înregistrată la la 30 noiembrie 2008, la 22,5 miliarde euro la 31 decembrie 2008, din care 10,6 miliarde euro (47%) datoria sectorului bancar şi 11,9 miliarde euro (53%) datoria sectorului nebancar.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat la sfârşitul anului 2008 un deficit de 16,9 mililarde euro (estimat la 12,1% din PIB), comparativ cu 16,7 miliarde euro (13,5% din PIB) la 31 decembrie 2007.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„AceÈ™ti escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulÈ›i bani, dar au iniÈ›iat È™i un credit de nevoi personale direct din aplicaÈ›ia Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii