BANCI | Stirea Zilei

RBS ar putea vinde operatiunile din Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-23 10:01

Banca britanică Royal Bank of Scotland (RBS), controlată de stat şi cu activităţi şi ţn RomÔnia, ar putea separa operaţiunile ţn două entităţi, o "bancă bună" şi una "rea", ultima incluzÔnd şi afacerile de retail din estul Europei, ce ar urma să fie vÔndute, relatează ôTimesö, preluat de NewsIn.

Stephen Hester, directorul executiv al RBS, ar urma să prezinte planul ţn această săptămÔnă, după ce va anunţa cele mai mari pierderi ale unei companii britanice din istorie, de pÔnă la 28 de miliarde de lire sterline.

RBS va reduce costurile anuale cu peste un miliard de lire sterline, acţiune ce ar presupune concedierea a aproximativ 20.000 de salariaţi, dintre care mai mult de jumătate din Marea Britanie.

Părţi mari ale diviziei de bancă de investiţii vor fi vÔndute sau ţnchise. Operaţiunile din Asia şi cele de retail din Europa Centrală şi de Est vor fi, de asemenea, vÔndute.

Toate aceste operaţiuni vor fi incluse ţntr-o "bancă rea" ţn interiorul grupului, care va raporta rezultatele financiare separat. De asemenea, RBS va depune active toxice de cel puţin 200 de miliarde de lire sterline ţn cadrul planului guvernamental de protecţie a activelor, o schemă de garantare controversată, menită să protejeze băncile de alte pierderi.

"Banca bună" va cuprinde activităţile bancare comerciale şi de retail din Marea Britanie, SUA şi alte state unde RBS are o prezenţă importantă.

VÔnzarea de active ar fi una dintre cele mai mari acţiuni de acest fel şi ar reduce substanţial activele din bilanţul RBS, cifrate ţn prezent la circa 1.000 de miliarde de lire sterline.

Grupul are peste 180.000 de angajaţi ţn ţntreaga lume, dintre care 100.000 ţn Marea Britanie. Anul trecut, banca a redus deja numărul angajaţilor cu peste 12.000 de persoane.

Banca ar urma să afişeze pierderi ţntre 7 şi 8 miliarde de lire sterline şi deprecieri de active de pÔnă la 20 de miliarde de dolari, ţn urma achiziţiei băncii olandeze ABN Amro. Afacerea din RomÔnia a RBS a fost preluată tocmai de la ABN şi are statut de sucursală.

╬n 15 februarie, ôTimesö relata că RBS şi-ar putea diminua operaţiunile din RomÔnia, Slovacia şi ţn Uzbekistan, ţnsă ar putea păstra o reţea internaţională de bănci comerciale, ţn contextul unor pierderi-record de aproape 30 de miliarde lire sterline, ce vor declanşa o nouă serie de disponibilizări.

RBS ar lua ţn consideraţie vÔnzarea parţială a activelor preluate de la ABN Amro, cumpărată ţn 2007 ţn cadrul unui consorţiu format cu banca spaniolă Santander şi cu banca belgiană Fortis.

Royal Bank of Scotland a fost naţionalizată ţn 2008 de guvernul britanic, ţn schimbul unui ajutor financiar de 20 de miliarde de lire sterline (34 de miliarde de dolari). Guvernul britanic a anunţat ţn octombrie că va recapitaliza băncile RBS, HBOS şi Lloyds TSB, oferind pÔnă la 37 de miliarde de lire ţn cadrul planului de salvare a sectorului bancar.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii