BANCI | Stirea Zilei

Politia a dat bancilor 51 de amenzi pentru nerespectarea normelor de securitate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-20 19:43

Poliţia RomÔnă, prin structurile de ordine şi siguranţă publică, a continuat activităţile de control la unităţile financiar-bancare, casele de schimb valutar şi amanet, precum şi la staţiile de distribuire a carburanţilor, avÔnd ca obiectiv verificarea modului ţn care acestea respectă prevederile legale şi asigurară, conform legii, locaţiile unde se manipulează, depozitează şi transportă valori monetare, se arata intr-un comunicat al IGPR.

╬n cursul zilei de ieri, 18 februarie 2009, poliţiştii din toată ţara au controlat 882 unităţi, fiind verificate 426 unităţi financiar-bancare, 191 puncte de schimb valutar, 111 case de amanet, 113 staţii de distribuţie a carburanţilor, inclusive tip GPL, 13 primării, 24 oficii poştale şi trei trezorerii.

Poliţiştii au verificat modul de aplicare al prevederilor Legii nr. 333/2003 şi H.G. nr. 1010/2004 şi au aplicat 179 sancţiuni contravenţionale, ţn valoare de 159.800 lei.

Dintre acestea, cele mai multe au fost aplicate proprietarilor de case de schimb valutar, respectiv 58 de sancţiuni şi alte 51 au fost aplicate conducerilor unităţilor bancare.

De asemenea, pentru deficienţele constatate, poliţiştii au mai aplicat 48 de sancţiuni la casele de amanet, trei la oficiile poştale, o sancţiune la trezorerii şi 18 la staţiile de distribuţie a carburanţilor.

Principalele probleme constatate de poliţişti la unităţile financiar-bancare au fost, şi de această dată, lipsa pazei umane (la unităţile situate ţn Judeţele Alba şi Arad), existenţa unui plan de pază neactualizat ca urmare a modificărilor survenite, neconformitatea geamurilor ghişeului de la casierie cu standardele europene prevăzute de HG 1010/2004, seifuri neprotejate cu senzor de vibraţii, lipsa protecţiei bancomatelor externe sediilor bancare.

La casele de schimb valutar, poliţiştii au contatat nereguli şi au aplicat sancţiuni cu privire la lipsa de geamuri antiglonţ (case de schimb valutar de pe raza judeţelor Alba şi Argeş), fără sertar cu preluare indirectă a valorilor, neconformitatea transportului valorilor monetare (se asigură de către reprezentanţii societăţii şi nu de o societate specializată), lipsa sistemului de supraveghere TVCI, nerespectarea prevederile cu privire la protecţia casei de schimb valutar prin subsistem antiefracţie, supraveghere video şi control acces, existenţa unor case de bani nefixate ţn pardoseală sau perete şi neprotejate cu senzori de vibraţii

Poliţiştii au efectuat verificări şi la staţiile de distribuţie a carburanţilor, inclusiv cele de tip GPL, fiind constate ţncălcări ale prevederilor legale prin existenţa proiectului sistemului de alarmă neavizat de poliţie, efectuarea transportului de valori ţn alte condiţii decÔt cele prevăzute de lege, lipsa sistemului de supraveghere video, lipsa sistemului antiefracţie, seif nefixat de pardoseală ori perete.

Totodată, acţiunilor specialiştilor din poliţie urmăresc modul ţn care se realizează protecţia electronică a locurilor de depozitare a valorilor, respectiv existenţa sistemelor electronice de alarmare şi supraveghere video, legalitatea instalării, menţinerea ţn stare de funcţionare şi modul efectiv de utilizare a acestora, asigurarea monitorizării şi a modului de intervenţie ţn cazul alarmelor la efracţie, modul de asigurare a protecţiei electronice şi mecanice a ţncăperilor ţn care sunt depozitate valorile monetare, existenţa caselor de bani pentru depozitarea numerarului pe timpul nopţii şi fixarea ţn pardoseală sau zid a acestora

Respectarea prevederilor legale ţn ceea ce priveşte transportul valorilor monetare se află ţn atenţia poliţiştilor care efectuează controale, aceştia urmărind modalitatea efectivă de realizare a transportului de valori, mijloacele auto folosite la transport (certificarea blindatelor, dotare, amenajare), dotarea agenţilor de pază cu armament şi muniţie, mijloace de autoapărare şi de comunicaţii, portul uniformei şi ţnsemnelor specifice.

Controalele poliţiştilor au ţn vedere şi instruirea personalul de pază aflat ţn serviciu, ţn vederea creşterii vigilenţei şi capacităţii de reacţie acestuia, precum şi a personalului care derulează operaţiuni cu numerar, ţn vederea respectării procedurilor legale de manipularea, depozitarea şi transportul valorilor monetare.

Poliţiştii vor continua verificările şi ţn perioada următoare şi vor sancţiona cu fermitate unităţile controlate, ţn cazul ţn care se constată nerespectarea prevederilor Legii nr. 333/2003 şi H.G. nr.1010/2004.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii