BANCI | Stirea Zilei

Inflatia nu ne mai sperie: analistii se asteapta ca BNR sa mentina dobanda la 9% sau sa o majoreze cu maxim 0,5 puncte

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-12 07:31

Inflatia a crescut in februarie cu 0,7%, sub estimarie analistilor, motiv pentru care acestia se asteapta ca BNR sa pastreze actuala dobanda de politica monetara la 9% sau sa o cresca cu cel mult o jumatate de punct procentual.

Nivelul ridicat al inflatiei din primele două luni ale anului ar putea determina banca centrală să mărească dobânda cheie la 9,50% la următoarea sedintă de politică monetară, dar temperarea deficitului comercial si a celui de cont curent depinde de cât se va deprecia leul în 2008, spun analistii.

"Inflatia s-a situat cam pe unde se astepta piata, iar noi ne asteptăm ca banca centrală să mărească dobânda de politică monetară cu jumătate de punct procentual până la 9,50% pe an. Nu cred că vor avea motiv să mărească dobânda cheie peste 9,50-10%, în conditiile în care o astfel de măsură îsi face efectul cam în sase luni, or peste jumătate de an ne asteptăm ca inflatia să fie la un nivel scăzut", a declarat pentru NewsIn, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank România, Ionut Dumitru.

Analistul Raiffeisen anticipează o crestere continuă a preturilor de consum până în aprilie, când anticipează un vârf al inflatiei anuale de 8,70%, pentru ca din a doua parte a anului să putem vedea o redresare a acesteia.

Preturile de consum au crescut, în februarie, cu 0,7% fată de luna anterioară, iar fată de anul anterior - cu 7,97%, potrivit datelor afisate, marti, de Institutul National de Statistică (INS).

Economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, anticipează însă că "efectul asupra monedei nationale va fi unul neutru", în conditiile în care datele publicate de Statistică relevă o inflatie în ton cu asteptările pietei. "În lumina acestor date, ne asteptăm ca BNR să mentină dobânda de politică monetară la următoarea sedintă din 26 martie", a mai spus Libocor.

"Cresterea economică din ultimul trimestru al anului trecut (de 6,6% n.r.) reflectă un exces de cerere, care cred că va continua si în 2008. De accea mă astept ca BNR să mărească dobânda cheie cu 0,50 puncte procentuale la următoarea sedintă de politică monetară", a declarat economistul ING Bank România, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

Mentinerea cursului la 3,70 lei/euro ar ajuta la diminuarea deificitului de cont curent în 2008

"Aceasta este a doua lună consecutiv în care ritmul de crestere anuală a exporturilor (+17%) îl devansează pe cel al importurilor (+11,3%). Considerăm că aceste date sunt de bun augur si credem că vor avea un impact pozitiv asupra evolutiei leului, dacă tendinta se va mentine si în lunile următoare", a adăugat Libocor.

Exporturile au însumat, în ianuarie, 2,42 miliarde euro, iar importurile, 3,84 milioane euro, ceea ce a dus la un deficit comercial de 1,41 miliarde euro, cu 2,8% mai mare decât cel înregistrat în prima lună din 2007, potrivit datelor afisate, marti, de Institutul National de Statistică (INS).

"Datele bune despre deficitul comercial ne fac să sperăm la o ajustare a acestuia si a celui de cont curent în 2008. Noi estimăm că deficitul de cont curent se va mentine la 14% din PIB în acest an, mai ales dacă cursul de schimb se va mentine în cea mai mare parte a anului la un nivel ceva mai ridicat, de 3,60-3,70 lei/euro", a declarat pentru NewsIn, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank România, Ionut Dumitru.

Efectul imediat al acestor date ar trebuie să fie pozitiv, cel putin asupra leului, ceea ce deja s-a văzut, sustine economistul ING Bank România, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

Cursul afisat marti de banca centrală arată o apreciere cu aproape doi bani (0,48%) a monedei nationale fată de euro, de la 3,7164 lei/euro, cât era luni, la 3,6984 lei/euro.

Cât priveste datele despre balanta comercială pe termen mediu, trebuie să asteptăm mai multe date pentru a vedea în ce măsură s-ar putea aplatiza. Ne asteptăm deocamdată la o adâncire a deficitului comercial în 2008 si implicit si la o crestere a ponderii deficitului de cont curent în PIB, eventual până la 15%, de la 14% în 2007", a declarat pentru NewsIn economistul ING Bank România.

Alexandru-Chidesciuc a explicat însă că deprecierea leului ar fi utilă pentru temperarea acestor deficite, iar "o rată mai slabă de 3,70-3,80 lei/euro ar fi benefică pentru balanta de plăti".

Inflatia a crescut, în februarie, cu 0,7% fată de ianuarie si a atins 7,97%

Inflatia a urcat, în luna februarie, cu 0,7% fată de luna anterioară si a atins, la an, 7,97%, transmite, marti, Institutul National de Statistică (INS), fiind sub estimările analistilor, care se asteptau ca inflatia anuală să depăsească 8% în a doua lună a anului.

Rata medie lunară a inflatiei a fost, în primele două luni din 2008, de 0,8%, fată de 0,1% cât s-a înregistrat în aceeasi perioadă a anului trecut. Fată de luna decembrie 2007, inflatia a urcat cu 1,57%, ca urmare, în principal, a avansului tarifelor la servicii, care s-au scumpit cu 2,64%.

În februarie 2008, fată de luna anterioară, preturile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,4%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 1,1%, iar tarifele serviciilor cu 0,5%. Cresterea medie a preturilor pe total, în ultimele 12 luni (martie 2007 - februarie 2008) fată de precedentele 12 luni (martie 2006 - februarie 2007), este de 5,5%.

Preturile mărfurilor nealimentare au urcat cel mai mult fată de luna ianuarie (1,1%), influenta cea mai mare având-o pretul la gaze, care a crescut cu 8,42%, si avansul de peste 3% înregistrat de pretul la energie electrică. Cărtile, ziarele si revistele s-au scumpit, fată de luna anterioară, cu 1,47%, iar combustibilii cu 1,29%.

Scumpirea produselor din lapte si fructelor au influentat cel mai mult preturile mărfurilor alimentare, care au urcat cu 0,4%. Brânza s-a scumpit cu 2,38%, iar laptele de vacă s-a vândut, în februarie, mai scump cu 3,27%, ceea ce a dus la scumpirea produselor lactate, în ansamblu, cu 1,83%. Fructele s-au scumpit cu 1,08%, ponderea cea mai mare fiind reprezentată de cresterea preturilor la citrice, cu 2,41%.

Transportul urban a devenit cu 3,54% mai scump, ceea ce a dus la o crestere a tarifelor în servicii de 0,5%. Serviciile de salubritate s-au scumpit cu 2,5%, iar cele de igienă si cosmetică s-au scumpit cu 1,3%.

Analistii chestionati de NewsIn se asteptau ca inflatia anuală să depăsească 8% în februarie 2008, ca urmare a scumpirii gazelor si alimentelor, ceea ce putea împinge banca centrală să urce dobânda de politică monetară cu jumătate de punct procentual, la 9,5% în martie. Pentru luna martie, economistii avertizează că inflatia ar putea depăsi 8,5%, acesta fiind nivelul maxim al acestui an, pentru ca apoi să se tempereze, posibil sub 6% spre sfârsitul anului.

Analistii anticipau o crestere a preturilor de consum cu 0,7-0,8% fată de prima lună a anului si o accelerare a inflatiei anuale la 8-8,1% în februarie 2008.

În prima lună a acestui an, inflatia anuală a ajuns la 7,26%. Inflatia lunară din ianuarie, de 0,86%, a fost influentată de scumpirea mărfurilor alimentare în medie cu 0,80%, a celor nealimentare cu 0,37% si de cresterea tarifelor la servicii cu 2,12%.

În ianuarie, cel mai mult s-au scumpit serviciile postale (cu 10,87% fată de decembrie), transportul aerian (4,43%), facturile la telefon (4,38%), laptele de vacă (3,77%) si autoturismele si piesele de schimb (cu 2,37%). Legumele si fructele s-au scumpit, în medie, cu circa 2% în ianuarie, potrivit datelor INS. Singurele produse care s-au ieftinit în ianuarie au fost ouăle (cu 0,87%), zahărul (cu 0,25%) si medicamentele (cu 0,01%).

Datele bune despre deficitul comercial si inflatie apreciază leul cu 3 bani la 3,70 lei/euro

Leul s-a apreciat marti dimineată cu aproape trei bani si ulterior s-a stabilizat în apropierea nivelului dde 3,70 lei/euro, pe fondul miscărilor similare ale celorlalte monede ale tărilor din regiune si ca urmare a datelor pozitive despre economia românească, sustin analistii.

Moneda natională s-a apreciat de dimineată de la 3,7284 la 3,6980 lei/euro, iar la 11:20 băncile cumpărau un euro cu 3,7010 lei si îl vindeau cu 3,7060 lei.

"Aprecierea leului a venit si într-un context regional, în care si celelalte monede emergente s-au apreciat pentru că piata ia în considerare o viitoare scădere a dobânzii de politică monetară a băncii centrale americane, Federal Reserve, în conditiile în care bursele americane au scăzut puternic trei zile consecutiv", a spus analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, pentru NewsIn.

Constantinescu a adăugat că "în plus, datele pozitive anuntate marti despre deficitul comercial al României din februarie si a celor în limitele asteptărilor despre inflatie au contribuit, de asemenea, la aprecierea leului".

Exporturile au însumat, în ianuarie, 2,42 miliarde euro, iar importurile, 3,84 milioane euro, ceea ce a dus la un deficit comercial de 1,41 miliarde euro, cu 2,8% mai mare decât cel înregistrat în prima lună din 2007, potrivit datelor afisate, marti, de Institutul National de Statistică (INS). Cât priveste inflatia, preturile de consum au crescut, în februarie, cu 0,7% fată de luna anterioară, iar fată de anul anterior - cu 7,97%.
Evolutia leului continuă să depindă, totusi, de investitiile si ordinele speculative de pe pietele externe, motiv pentru care piata rămâne imprevizibilă.

Pe pietele internationale, moneda americană s-a depreciat de la 1,5334 la 1,5408 si dolari/euro, iar la 11:20, euro era cotat la 1,5404 dolari.

Dobânzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, încadrează dobânda de politică monetară, situându-se la 8,75-9,25% pe an.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt cele mai bune carduri de credit?

Pentru alegerea celui mai bun card de credit furnizat de banci, trebuie sa luam in calcul mai multe criterii, cele mai importante fiind, fireste, dobanda si comisioanele, precum si programele de plata in rate fara dobanda si bonusurile/reducerile oferite la plata cumparaturilor din magazinele detalii

Darea in plata: de ce este mai avantajoasa negocierea prin CSALB decat un proces in instanta

O instanta de judecata a respins, recent, cererea clientului unei banci pentru echilibrarea contractului de credit in baza legii privind darea in plata, intrucat cursul francului elvetian (CHF) fata de leu a crescut cu doar 50%, nu cu 52%, cum prevede Legea 77/2016. Decizia Judecatoriei detalii

Ce reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraĹŁie al Băncii NaĹŁionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

  

Ultimele Comentarii

 • BT pay

  Exact aceiasi problema ca dl Ionescu si dna Jeni am si eu. Daca aveti o solutie va rog? Multumesc ... detalii

 • YOU BRD

  Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows ... detalii

 • YOU BRD

  Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea ... detalii

 • Buna ziua!

  Am instalat bt pay, am introdus numele și nr de telefon, îmi vine mesajul de confirmare prin SMS ... detalii

 • Rambursare anticipata

  Buna seara, Cum pot convinge funcționarul de la banca (in cazul meu BRD), ca rata pe care vreau ... detalii