BANCI | Stirea Zilei

Incep criticile si la adresa Bancii Nationale a Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-20 08:33

Situatia delicata in care a ajuns Romania, din cauza supraindatorarii bugetului si a companiilor private, mai cu seama a bancilor, pe fondul crizei, incep sa nasca acuzatii de genul: cine este vinovat?

Presa publica astazi un articol in care Matei Paun, directorul BAC Investment, o companie de consultanta in fuziuni si achizitii, considera ca BNR este cea care poarta vina pentru faptul de a fi relaxat prea mult conditiile de creditare, fapt care a permis bancilor sa acorde prea multe credite.

"Cred ca Banca Nationala poarta o parte din vina, pentru ca a permis cresterea accentuata a creditarii, mai ales in valuta. Ei spun acum ca au incercat sa o franeze, dar nu este suficient sa incerci. Acest deficit de cont curent urias, de 12-14% din PIB, este datorat excesului de consum. Si daca acest deficit exista, exista pentru ca s-a creat pe spatele unei finantari foarte relaxate. Daca BNR nu ar fi permis aceasta explozie a creditarii, acum nu am mai fi avut 24 mld. euro datorie de refinantat pe termen scurt", spune Paun, citat de Ziarul Financiar.

Dar BNR afirma ca a trebuit sa derestrictioneze creditarea pentru a aplica normele Uniunii Europene, dupa ce Romania a aderat la 1 ianuarie 2007.

"Atunci cum se explica ca abia in august anul trecut, cand oricum incepeau sa se simta efectele crizei, au aplicat restrictii creditarii? Nu am mai fi avut o crestere de 8% pe an, este adevarat, am fi avut una de 5%, dar ar fi fost sustenabila daca BNR ar fi supravegheat si administrat mult mai strans cresterea creditarii", a spus Paun.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat astazi, in cadrul prezentarii raportului privind inflatia, ca decizia de a relaxa conditiile de creditare, conform normelor europene, in vara anului trecut, ar fi trebuit amanata.

“Mi-as putea reprosa faptul ca nu cerut o amanare a aplicarii normelor europene privind trecerea la noile norme de creditare”, a spus Isarescu. Guvernatorul a tinut insa sa precizeze ca nu a fost vorba de o relaxare in sensul propriu al cuvantului, ci mai degraba de o aliniere la normele europene. Anterior aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, bancile acordau credite dupa niste norme centralizate ale BNR, ce nu permiteau un grad de indatorare mai mare de 40% din veniuri.

Incepand cu vara lui 2007, BNR a inceput sa aplice noi norme de creditare, lasand la latitudinea bancilor sa calculeze gradul de indatorare, acesta crescand cu pana la 70% in cazul majoritatii bancilor.

“Am constatat insa ca unele banci au sarit calul, au acordat credite cu o viteza de 300%, pe o autostrada plina de gropi, motiv pentru care am impus noi restrictii”, a precizat Isarescu. “Poate ca ar fi trebuit sa amanam decizia pentru mai tarziu, sau poate ca trebuia sa impunem un plafon cu privire la volumul de creditare”, a precizat Isarescu.

Guvernatorul a facut aceste precizari in contextul in care creditarea in Romania a avansat foarte mult in ultimii ani, fapt care a provocat o incalzire a economiei iar in acest moment bancile sunt nevoite sa franeze brusc, socul fiind in aceste conditii foarte puternic.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la un credit pentru casa in lei

Bancile cu cele mai bune dobanzi la un credit ipotecar in lei pentru cumpararea unui locuinte sunt Banca Comerciala Romana (BCR), ING Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro. Clasamentul a luat in calcul detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la un descoperit de cont/card (overdraft)

Primele trei banci care au cele mai mici dobanzi pentru un credit (linie de credit) tip descoperit de cont/card, cunoscut si ca overdraft, sunt Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat un calcul cele mai importante 10 banci detalii

Care banci au cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie?

Cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei la termen de un an pentru populatie sunt la TBI Bank - 8%, First Bank - 5,65% si Intesa - 5,25%, conform topului realizat de Bancherul.ro. (vezi foto) Un grup de mai multe banci practica la acelasi termen detalii

  

Ultimele Comentarii