BANCI | Stirea Zilei

Institutiile de creditare internationale elaboreaza un plan de sustinere a bancilor din Europa de Est

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-20 08:24

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) şi International Finance Corporation (IFC), filială a Băncii Mondiale, elaborează un program pentru susţinerea sistemului financiar din Europa de Est.

Programul de susţinere a băncilor est-europene ar putea avea n vedere ntre cinci şi zece state, respectiv Romnia, Ucraina, Ungaria, Croaţia, Serbia, ţările baltice şi, eventual, Rusia.

Grupul de instituţii financiare internaţionale este condus de BERD.

Cele trei organisme vor publica n curnd o declaraţie legată de programul de susţinere a sistemului financiar din Europa de Est, lovit din plin de criza financiară internaţională, a declarat pentru agenţia austriacă APA directorul departamentului de cercetări al BERD, Jeromin Zettelmeyer, citat de Mediafax.

Declaraţiile urmează unei ntlniri a reprezentanţilor instituţiilor financiare care a avut loc n ianuarie, la Viena.

"Credem că problema este serioasă, dar controlabilă. Avem cteva luni pentru a interveni, doar cteva săptămni n unele state, n condiţiile n care există ţări precum Ucraina, aflate n pragul colapsului", a precizat Zettelmeyer.

Un prim pas constă n recapitalizarea instituţiilor de credit mamă, condiţionată de susţinerea ulterioară a filialelor din Europa de Est aflate n dificultate, sub controlul băncilor centrale locale. Companiile-mamă sunt, n principal, din Austria, Germania, Franţa, Italia şi Belgia. n plus, statele din Europa de Est, dacă deţin mijloacele necesare, vor trebui să aducă propria contribuţie la susţinerea sistemelor bancare, a precizat Zettelmeyer.

Băncile locale independente ar putea, cu ajutorul băncilor centrale, să apeleze la instituţiile financiare internaţionale.

Oficialul BERD a salutat eforturile Austriei referitoare la iniţierea unei acţiuni coordonate pentru a ajuta Europa de Est. El consideră că suma vehiculată de presa austriacă, de 150 miliarde euro, pentru susţienrea regiunii, este una conformă cu realitatea.

Miercuri, premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a avansat ideea infiinţării unui fond european de 100 miliarde euro pentru Europa de Est.

Pnă n prezent, Comisia Europeană (CE) şi mai mulţi membrii ai Uniunii Europene, n special Cehia, care deţine preşedinţia UE, s-au arătat rezervaţi n raport cu iniţiativa Austriei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

 



 

Ultimele Comentarii