BANCI | Stirea Zilei

Rezultatele preliminare ale Raiffeisen International in 2008: profit consolidat record, de 982 milioane euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-19 13:07

Decizia de a publica rezultatele preliminare s-a datorat conditiilor actuale de incertitudine de pe piata. Informatiile din acest comunicat se bazeaza pe cifre neauditate. Raportul anual complet, care va include toate detaliile cu privire la anul financiar 2008, va fi prezentat pe 26 martie, se arata intr-un comunicat al bancii.

Desi trimestrul al patrulea al 2008 a fost unul foarte dificil pentru toata industria bancara, Raiffeisen International Bank-Holding AG a reusit sa isi atinga tintele propuse pentru 2008 si sa obtina din nou, rezultate anuale record. Profitul consolidat (dupa impozitare si plata intereselor minoritare) a crescut cu 17 procente, la 982 milioane de euro. Un factor cheie pentru obtinerea acestui rezultat l-a reprezentat venitul net din dobanzi, care a crescut cu aproximativ 34 de procente, pana la 3,2 miliarde de euro. Provizioanele pentru pierderi din deprecierea activelor au fost majorate la 780 milioane de euro, mai mult decat dublu fata de suma din 2007 (357 milioane de euro). Aceasta crestere semnificativa reflecta abordarea conservatoare fata de managementul riscurilor practicata de Raiffeisen International, oferindu-i totodata un spatiu de manevra pentru a absorbi riscurile viitoare.

La aproximativ 1,5 miliarde euro, venitul net din comisioane a crescut cu mai mult de 20 de procente fata de anul trecut. Profitul din tranzactionare a crescut cu 31%, la 168 milioane de euro, ţn timp ce cheltuielile administrative generale au crescut cu numai 21%, la 2,6 miliarde de euro (2007: 2,2 miliarde euro).

"Aceste cifre preliminare sunt dovada clara ca modelul nostru de afaceri functioneaza chiar si in conditii economice extraordinar de dificile", a afirmat Presedintele Raiffeisen International, Herbert Stepic. Pentru a consolida bazele acestui model, compania a implementat o serie de masuri ce includ: imbunatatirea continua a standardelor sale inalte de management al riscului si constituire a garantiilor, stoparea creditarii in franci elvetieni, reducerea generalizata a creditelor in valuta, oprirea la nivel de grup a programului de extindere a retelei si reduceri de personal in Ucraina si Ungaria.

In 2008, Raiffeisen International a acordat o atentie deosebita cresterii depozitelor de la clienti, reusind sa creasca volumul acestora la 44,2 miliarde euro la finalul anului, cu 9% fata de perioada similara a anului trecut. " Am reusit sa ne intarim substantial baza de depozite si lichiditatea in general, desi am inregistrat o scadere destul de importanta a depozitelor de la clienti, datorita crizei financiare, mai ales in urma evenimentelor din septembrie. Acest lucru reflecta pozitia noastra excelenta pe piata din regiune si gradul inalt de incredere pe care clientii nostri il au in marca Raiffeisen", a adaugat Stepic.

Creditele si avansurile pentru clienti au crescut cu 18%, la 57,9 miliarde de euro in 2008. Bilantul total al Raiffeisen International a fost de 85,4 miliarde de euro la finalul anului, cu 17% mai mare decat cele 72,7 miliarde de euro inregistrate cu un an inainte.

Analistii macroeconomici ai RZB prognozeaza o scadere a PIB-ului de 1,3 procente pentru 2009 in Europa Centrala si de Est. Aceeasi cifra a fost prognozata si pentru Austria. In ciuda conditiilor generale care se deterioreaza, Dr. Stepic continua sa considere aceasta regiune ca fiind motorul de crestere al Europei si evidentiaza faptul ca este important ca acesta sa fie mentinut in functiune. Prezentarea permanent exagerata a riscului din regiune si neprezentarea perceptiei publice in legatura cu ECE sunt potentiale obstacole in atingerea acestor obiective, potrivit lui Stepic. Acest lucru a avut impact asupra pretului actiunilor multor companii active in regiune, care au sistat astfel dezvoltarea fundamentala a afacerilor. Problema cu care ne confruntam in prezent este sa evitam consecintele pe termen lung asupra economiei reale. "Nu trebuie sa ne intoarcem la o Europa care evolueaza la doua viteze diferite. Uniunea Europeana si multe alte institutii au investit prea mult in acest proiect al unei Europe unite si stabile. Raiffeisen International si-a demonstrat deja angajamentul pe termen lung fata de regiune in timpul crizei din Rusia din 1998 si contribuie semnificativ ca si banca de sistem la stabilizarea economiei din regiune ", a mai adaugat Stepic.

* * * * *

Raiffeisen International opereaza una dintre cele mai extinse retele bancare din ECE. 17 piete din zona de dezvoltare a Europei sunt acoperite de banci subsidiare, companii de leasing si furnizori de servicii financiare. 14,6 milioane de clienti sunt deserviti de peste 3.100 unitati. Raiffeisen International este o subsidiara integral consolidata a Raiffeisen Zentralbank Ísterreich AG (RZB), care detine mai mult de doua treimi din actiuni. Restul de actiuni se tranzactioneaza liber, fiind listate la Bursa din Viena. RZB este una din cele mai importante banci comerciale si de investitii din Austria si este institutia centrala a Grupului Bancar Austriac Raiffeisen, cel mai mare grup bancar din tara.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii