BANCI | Stirea Zilei

Mesajul lui Isarescu: Datoria externa e mut mai mica decat spun analistii, insa am avea nevoie de o finantare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-19 08:21

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a prezentat ieri situatia datoriei publice si a celei private a Romaniei, pe termen scurt, mediu si lung, precum si cifrele scadente pe acest an.

Concluzia a fost urmatoarea: analistii straini au bagat in aceeasi oala datoria scadenta in acest an cu cea pe termen mediu si lung. De asemenea, este o mare discrepanta intre datoria publica, a statului, si cea privata.

Daca statul ar avea nevoie de maxim 4 miliarde de euro in acest an, iar finantarea acestui deficit se poate realiza, o problema le reprezinta datoriile de 34 miliarde euro scadente in acest an ale sectorului privat.

Bancile au datorii externe pe termen scurt de 10 miliarde de euro, insa BNR se asteapta ca finantarile sa fie reinnoite in proportie de circa 90%.

Nu acelasi lucru s-ar putea intampla cu datoriile altor companii, pentru care BNR estimeaza ca doar 50% dintre liniile de finantare, de 14 miliarde de euro, vor fi rostogolite.

Isarescu a tinut sa sublinieze ca necesarul de finantare externa a Romaniei in 2009 este cu mult mai mic decat sumele "vehiculate" de analistii straini, care depasesc 30 de miliarde de euro.

In concluzie, Romania ar avea nevoie de un pachet de finantare din partea institutiilor europene, in care ar putea intra si FMI, pentru a se acoperi o parte din aceste datorii, a spus Isarescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii