BANCI | Stirea Zilei

Mesajul lui Isarescu: Datoria externa e mut mai mica decat spun analistii, insa am avea nevoie de o finantare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-19 08:21

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a prezentat ieri situatia datoriei publice si a celei private a Romaniei, pe termen scurt, mediu si lung, precum si cifrele scadente pe acest an.

Concluzia a fost urmatoarea: analistii straini au bagat in aceeasi oala datoria scadenta in acest an cu cea pe termen mediu si lung. De asemenea, este o mare discrepanta intre datoria publica, a statului, si cea privata.

Daca statul ar avea nevoie de maxim 4 miliarde de euro in acest an, iar finantarea acestui deficit se poate realiza, o problema le reprezinta datoriile de 34 miliarde euro scadente in acest an ale sectorului privat.

Bancile au datorii externe pe termen scurt de 10 miliarde de euro, insa BNR se asteapta ca finantarile sa fie reinnoite in proportie de circa 90%.

Nu acelasi lucru s-ar putea intampla cu datoriile altor companii, pentru care BNR estimeaza ca doar 50% dintre liniile de finantare, de 14 miliarde de euro, vor fi rostogolite.

Isarescu a tinut sa sublinieze ca necesarul de finantare externa a Romaniei in 2009 este cu mult mai mic decat sumele "vehiculate" de analistii straini, care depasesc 30 de miliarde de euro.

In concluzie, Romania ar avea nevoie de un pachet de finantare din partea institutiilor europene, in care ar putea intra si FMI, pentru a se acoperi o parte din aceste datorii, a spus Isarescu.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

 Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii