BANCI | Stirea Zilei

Moodyĺs: Ratingul bancilor austriece din Europa de Est ar putea fi scazut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-17 13:40

Băncile austriece şi suedeze ce au subsidiare ţn Europa de Est s-ar putea confrunta cu o coborÔre a ratingurilor, ţn contextul ţn care economiile din regiune se deteriorează, a anunţat Moodyĺs Investors Service, scrie Bloomberg.

Băncile din Europa de Est, care sunt ţn principal subsidiare ale unor instituţii financiare precum Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG şi Swedbank AB, este posibil să se confrunte cu presiuni ţn ceea ce priveşte scăderea ratingului, ceea ce ar putea afecta băncile mamă, scrie Moodyĺs.

Economiile din regiune continuă să slăbească, ţn contextul ţn care Fondul Monetar Internaţional (FMI) a acordat deja sprijin financiar Letoniei, Ungariei, Serbiei şi Ucrainei.

Astfel de ajutoare ar putea fi acordate şi Bulgariei, RomÔniei, Lituaniei şi Estoniei, din cauza recesiunii globale ce afectează tot mai multe bănci, conform unui studiu al Capital Economics.

Băncile din Europa de Vest ar putea deveni selective ţn ceea ce priveşte ajutorul acordat subsidiarelor, iar äbăncile din ţările care sunt asociate cu riscuri sistemice mai ridicate, s-ar putea confrunta cu un sprijin redusö, arată raportul Moodyĺs.

Agenţia de evaluare mai scrie că guvernele din Europa de Vest ar putea stabili reguli prin care să se asigure că băncile care primesc ajutoare de stat nu-şi vor sprijini subsidiarele.

Pe de altă parte, limitarea ajutoarelor acordate unei subsidiare ar putea afecta ţncrederea ţn banca-mamă, mai scrie Moodyĺs.

Raportul subliniază că Austria, al cărei sistem bancar este ôcel mai expusö la Europa Centrală şi de Est, are două dintre cele mai mari bănci ţn această regiune. Astfel, RZB a obţinut 79% din profitul ţnainte de taxe din 2007 ţn Europa de Est, incluzÔnd Rusia şi Ucraina. CÔştigurile au fost obţinute prin Raiffeisen International Bank Holding AG.

De asemenea, 65% din profitul ţnainte de taxe al Erste Group Bank AG a fost obţinut ţn ţări printre care şi RomÔnia, Cehia şi Slovacia.

Oficialii Erste discută cu guvernul austriac despre obţinerea unui ajutor de stat de 2,7 miliarde euro, iar RZB vrea să primească 1,75 miliarde euro.

╬n decembrie, băncile austriece, ţmpreună cu UniCredit SpA şi Intesa SanPaolo SpA (Italia), Societe Generale (Franţa) şi KBC Groep NV (Belgia) au cerut Uniunii Europene să acorde sprijin financiar ţărilor estice, precum RomÔnia şi Ucraina.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii