BANCI | Stirea Zilei

Ministrul Internelor: Este inadmisibil ca o banca sa fie jefuita mai usor ca o toneta din piata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-15 14:46

Ministrul Internelor, Dan Nica, a declarat, duminică, că este inadmisibil ca o bancă să fie jefuită mai uşor decÔt o tonetă din piaţă, referindu-se la jaful armat care a avut loc la o sucursală din Cluj a Băncii Transilvania, şi a spus că acest lucru denotă indolenţa băncilor.

"╬mi pare rău că trebuie să spun, eu, ca ministru de Interne, ţnsă este vorba de indolenţa de care dau dovadă băncile", a spus Nica, la finalul videoconferinţei cu şefii inspectoratelor judeţene de poliţie.

Potrivit lui Nica, s-a dispus sancţionarea societăţilor care asigură paza acestor instituţii, precizÔnd că acest tip de unităţi trebuie să ţşi ia măsurile necesare pentru asigurarea pazei.

"Efectivele poliţiei nu pot păzi instituţiile care sfidează legea, pentru că atunci ne ţntrebăm cine ţl mai păzeşte pe cetăţean", a explicat Nica, citat de Mediafax.

Ministrul Internelor a atras atenţia că măsurile de siguranţă precare de la instituţii sunt o invitaţie pentru jafuri.

╬n cazul jafului armat de la o sucursală din Cluj a Băncii Transilvania, Nica a arătat că nu este exclusă varianta existenţei unei legături ţntre infractori şi o persoană angajată a băncii, menţionÔnd că banii erau pe ghişeu, la vedere, la fel ca pe o tarabă ţn piaţă, iar atacul s-a produs ţntr-un minut şi şase secunde.

El a spus că la această bancă nu exista nici măcar un sistem special de siguranţă a uşilor de acces, iar paznicul se ocupa de cu totul alte lucruri, calificÔnd situaţia băncii ca fiind inacceptabilă.

╬ntrebat dacă maşina cu care ar fi plecat persoanele care au jefuit unitatea din Cluj a Băncii Transilvania a fost identificată, Nica a explicat că nu poate să comenteze, pentru a nu afecta ancheta ţn desfăşurare.

"Infractorul va fi prins şi acest lucru se va ţntÔmpla repede, pentru că vrem să scoatem acest subiect din agenda publică", a adăugat Nica.

╬ntrebat dacă evenimentele infracţionale petrecute ţn ultimele săptămÔni pot fi considerate o cauză a crizei economice, ministrul Internelor a arătat că incidentul de la Cluj este "un caz nefericit", arătÔnd că lucrurile se ţntÔmplă la fel ţn toată Europa. Nica a dat ca exemplu cazul unei bănci din sediul Parlamentului European, de la Bruxelles, care a fost jefuită cu o zi ţnainte de atacul de la unitatea bancară din Cluj-Napoca.

Nica a menţionat că numărul atacurilor asupra băncilor la nivel european a crescut cu 60 la sută ţn ultima perioadă, citÔnd dintr-un raport.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sÔmbătă, că statul trebuie să protejeze ordinea ţn spaţiul public, nicidecum ţn societăţi comerciale şi că instituţii de genul băncilor şi caselor de schimb valutar au obligaţia de a se autoproteja, iar Poliţia trebuie ajutată să ţi prindă pe infractori.

Banca Transilvania precizeaza ca sistemul de securitate este cel standard

Referitor la incidentul armat de la Agentia BT Manastur, Banca Transilvania mentioneaza ca sistemul de securitate a tuturor unitatilor bancii din intreaga tara este unul standard, nefiind diferit, ca rigurozitate, de al oricarei alte banci din Romania.

Sistemul de securitate si supraveghere video respecta prevederile Legii nr.333 si are avizul Ministerului Administratiei si Internelor, fiind functional 24 de ore din 24.

Exista sase camere de luat vederi amplasate corespunzator, in interior, inclusiv o camera in exteriorul sediului. Banca a pus la dispozitia Politiei toate probele si datele solicitate in cazul acestui incident.

Paza este asigurata conform protocolului incheiat intre firma de securitate si banca, protocol avizat de Politie.

Banii nu au fost sustrasi din seiful bancii, ci de la casierie. Precizam ca banii nu se afla niciodata la ghiseu, ci la casierie, acestia nefiind la vedere, ci intr-un loc care permite manipularea lor doar de catre personalul bancii de la casierii, pentru servirea clientilor.

Mentionam ca geamul de la casierie este blindat, antiglont, iar usa de casierie este permanent inchisa si are senzor de alarma, totul conform normelor in vigoare, precizeaza banca, intr-un comunicat.


ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii