BANCI | Stirea Zilei

Unele banci, dispuse sa plateasca in avans dobanda la depozite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-10 13:35

Emporiki Bank a anunţat în luna ianuarie că acordă dobânda aferentă depozitelor în ziua constituirii acestora de către persoane fizice, iar marţi au anunţat şi grecii de la Piraeus Bank lansarea unui produs de economisire de acelaşi tip.

Emporiki Bank plăteşte în avans dobânda, în ziua constituirii plasamentului, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane fizice autorizate, în timp ce Piraeus Bank se adresează doar persoanelor fizice.

"În cazul în care clientul lichidează depozitul înainte de maturitate, nu trebuie să restituie suma primită în avans, care se reţine automat din suma depusă la constituire", preciza la momentul lansării produsului Gerasimos Tsiaparas, director general al Emporiki Bank România.

Suma minimă pentru constituirea acestui depozit la această bancă este de 500 de lei, euro sau dolari, iar scadenţele pot fi de trei, şase, nouă şi 12 luni.

Produsul de la Piraeus poate fi constituit în lei sau euro, pe o perioadă de trei, şase, nouă sau 12 luni. Dobânzile pentru aceste depozite pot ajunge până la 12,25% pentru lei şi 5,65% pentru euro, în funcţie de gradul de maturitate.

Cele două bănci vin cu astfel de oferte în contextul în care instituţiile de credit încearcă să atragă fonduri de pe piaţa locală.

Băncile din România au mizat pe creditare până în pragul manifestării crizei internaţionale pe piaţa locală, deşi banca centrală a îndemnat la prudenţă în privinţa avansului împrumuturilor, pentru ca ulterior să îşi schimbe strategia, aproape blocând finanţările şi orientându-se spre atragerea de resurse, din cauza deficitului de lichidităţi.

Astfel, dobânzile la credite au urcat pentru a se restricţiona accesul la împrumuturi, dar şi ratele la depozite au avansat pentru că băncile aveau nevoie să atragă mai multe lichidităţi.

Ratele dobânzilor la creditele şi depozitele noi s-au majorat în noiembrie, pe fondul menţinerii la un nivel ridicat a randamentelor interbancare şi al sporirii necesităţilor de resurse
interne ale băncilor, dar şi al accentuării prudenţei instituţiilor în contextul incertitudinilor crescute legate de repercutarea efectelor crizei financiare internaţionale asupra economiei locale.

Pe segmentul populaţiei, rata medie a dobânzii aferente creditelor noi acordate a urcat în noiembrie cu 2,47 puncte procentuale, la 17,45%, în timp ce cea a depozitelor a consemnat un avans similar, de 2,27 puncte procentuale, ajungând la 14,13%.

Pe sectorul companiilor, creşterile dobânzilor s-au situat la 1,09 puncte procentuale în cazul depozitelor (până la 15,24%), respectiv 0,89 puncte procentuale pentru credite (până la 20,49%).

În prezent, băncile practică dobânzi la plasamente de până la 16% pentru lei şi 7,5% pentru euro, în contextul în care au nevoie de lichidităţi, care au devenit mai ieftine pe piaţa locală decât pe plan internaţional.

Comentarii

Irina Sav
depozite cu dobanda platita in avans
Stirea de mai sus prezinta aceste depozite ca fiind inedite; din pacate este falsa, prima banca care a lansat un asemenea depozit a fost Bank Leumi Romania, inca in luna octombrie 2008. Banca are inca acest produs in portofoliu.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite

Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii

 Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii