BANCI | Stirea Zilei

Ministrul de finante al Austriei vine in Romania pentru a sustine planul de salvare al bancilor din regiune

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-08 09:42

Ministrul austriac de finanţe, Josef Proell, va veni joi în România, în cadrul unui turneu pe care îl va efectua în ţările Europei de Est, ca să solicite sprijin pentru planul Austriei de salvare a băncilor din regiune, potrivit Reuters.

Miercuri, oficialul austriac se va întâlni cu miniştrii de finanţe din Croaţia şi Ucraina, iar joi cu omologul său român şi cu cel din Bulgaria, ca să discute despre plan, a anunţat vineri ministerul austriac de finanţe. În toate cele patru state, băncile austriece sunt printre cele mai mari.

Austria a lansat săptămâna trecută o iniţiativă pentru un efort european concertat de abordare a ameninţărilor la adresa stabilităţii financiare din ţările care au făcut parte din fostul bloc comunist, piaţă pe care Austria este foarte expusă prin intermediul băncilor şi companiilor sale.

"Criza economică a accelerat evoluţiile regionale, mai ales pe pieţele valutare. Deprecierile monedelor au lovit, deocamdată, fiecare stat în parte, dar ar putea duce la un efect de domino ce poate atinge şi vestul Europei", a spus purtătorul de cuvânt al ministerului de finanţe, Daniel Kapp.

Iniţiativa austriacă solicită ţărilor de provenienţă ale băncilor, Uniunii Europene (UE) şi statelor emergente să furnizeze fonduri suplimentare, ca să evite o posibilă criză bancară.

Cancelarul austriac Werner Faymann nu a beneficiat însă de un mare entuziasm săptămâna trecută, când a discutat planul cu omologul său german Angela Merkel, care a spus că nu este nevoie de finanţare suplimentară. Planul nu a fost primit cu entuziasm nici de premierul ceh Mirek Topolanek.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a spus, de asemenea, în cursul acestei săptămâni, că România nu îşi poate permite să sprijine subsidiare ale unor bănci străine, iar proprietarii occidentali ai băncilor şi Uniunea Europeană ar trebui să furnizeze fondurile necesare pentru acest lucru.

Cele mai mari bănci evaluate după activele de pe pieţele europene emergente sunt grupul italian UniCredit, Raiffeisen International şi Erste Group, ambele din Austria, grupul francez Societe Generale (SocGen) şi cel belgian KBC.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cel mai bun curs valutar pentru platile cu cardul?

Cel mai bun curs valutar pentru platile in euro cu cardurile de debit il gasim la Banca Transilvania (BT), iar cel mai dezavantajos este la Raiffeisen Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul cotatiile publicate de 14 banci (vezi foto). Astfel, BT aplica o detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care detalii

Ce pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

  

Ultimele Comentarii