BANCI | Stirea Zilei

Senatorii propun amenzi record pentru bancile care incalca legea protectiei consumatorului: 100.000 de lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-05 08:28

Senatorii au modificat legea initiata la finalul anului trecut de Protectia Consumatorilor propunand dublarea amenzilor pentru bancile care nu respecta contractele de credite, de la 50.000 de lei la 100.000 de lei. De asemenea, bancile ar putea fi obligate sa reesaloneze restantele la credite, inainte de a rezilia contractul de creditare si a trece la lichidarea datornicului.

Potrivit amendamentelor aduse la OUG 174/2008 care reglemetează protecţia consumatorului, băncile nu vor mai putea să rezilieze contractele clienţilor care, în urma majorarilor dobânzilor la credite, nu îşi pot achita ratele, decât după ce propun reeşalonarea sau refinanţarea creditelor.

Astfel, prin amendamentul depus de senatorul Iulian Urban, se doreşte ca , înaintea deciziei de reziliere a contractului de către bănci, acestea să facă o analiză a condiţiilor financiare şi a veniturilor pe care le are clientul, precum şi a posibilităţii acestuia de a rambursa creditul către bancă la noile niveluri impuse.

„Practic, din acest moment, băncile nu mai pot abuza în relaţia cu consumatorul de servicii bancare(...) Până în acest moment, în momentul în care o bancă îţi trimitea o notificare acasă şi anunţa majorarea dobânzii, singura ta opţiune era fie să accepţi această majorare, fie contractul ţi se rezilia şi trebuia să aduci banii de acasă”, a declarat Iulian Urban, citat de NewsIn.

De asemenea, sancţiunile pe care le plătesc băncile în cazul în care abuzează de drepturile consumatorilor au fost dublate prin amendament, plafonul maxim ajungând la 100.000 lei.

Ordonanţă de urgenţă nr. 174/2008 se referă la modificarea şi completarea unor acte normative privind protecţia consumatorilor. Aceasta a fost adoptată de Comisia juridică a Senatului, urmând să fie trimisă plenului şi apoi Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii