BANCI | Stirea Zilei

Senatorii propun amenzi record pentru bancile care incalca legea protectiei consumatorului: 100.000 de lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-05 08:28

Senatorii au modificat legea initiata la finalul anului trecut de Protectia Consumatorilor propunand dublarea amenzilor pentru bancile care nu respecta contractele de credite, de la 50.000 de lei la 100.000 de lei. De asemenea, bancile ar putea fi obligate sa reesaloneze restantele la credite, inainte de a rezilia contractul de creditare si a trece la lichidarea datornicului.

Potrivit amendamentelor aduse la OUG 174/2008 care reglemetează protecţia consumatorului, băncile nu vor mai putea să rezilieze contractele clienţilor care, în urma majorarilor dobânzilor la credite, nu îşi pot achita ratele, decât după ce propun reeşalonarea sau refinanţarea creditelor.

Astfel, prin amendamentul depus de senatorul Iulian Urban, se doreşte ca , înaintea deciziei de reziliere a contractului de către bănci, acestea să facă o analiză a condiţiilor financiare şi a veniturilor pe care le are clientul, precum şi a posibilităţii acestuia de a rambursa creditul către bancă la noile niveluri impuse.

„Practic, din acest moment, băncile nu mai pot abuza în relaţia cu consumatorul de servicii bancare(...) Până în acest moment, în momentul în care o bancă îţi trimitea o notificare acasă şi anunţa majorarea dobânzii, singura ta opţiune era fie să accepţi această majorare, fie contractul ţi se rezilia şi trebuia să aduci banii de acasă”, a declarat Iulian Urban, citat de NewsIn.

De asemenea, sancţiunile pe care le plătesc băncile în cazul în care abuzează de drepturile consumatorilor au fost dublate prin amendament, plafonul maxim ajungând la 100.000 lei.

Ordonanţă de urgenţă nr. 174/2008 se referă la modificarea şi completarea unor acte normative privind protecţia consumatorilor. Aceasta a fost adoptată de Comisia juridică a Senatului, urmând să fie trimisă plenului şi apoi Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la un credit pentru casa in lei

Bancile cu cele mai bune dobanzi la un credit ipotecar in lei pentru cumpararea unui locuinte sunt Banca Comerciala Romana (BCR), ING Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro. Clasamentul a luat in calcul detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la un descoperit de cont/card (overdraft)

Primele trei banci care au cele mai mici dobanzi pentru un credit (linie de credit) tip descoperit de cont/card, cunoscut si ca overdraft, sunt Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat un calcul cele mai importante 10 banci detalii

Care banci au cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie?

Cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei la termen de un an pentru populatie sunt la TBI Bank - 8%, First Bank - 5,65% si Intesa - 5,25%, conform topului realizat de Bancherul.ro. (vezi foto) Un grup de mai multe banci practica la acelasi termen detalii

  

Ultimele Comentarii