BANCI | Stirea Zilei

Presedintele Basescu: Bancile straine au obligatia sa asigure resurse bancilor romanesti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-03 19:54

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la întoarcerea din vizita făcută în Ungaria, că băncile-mamă care au acţionariatul majoritar la bănci din România au obligaţia să continue să asigure necesarul de surse pentru finanţarea activităţilor economice de pe piaţa românească.

"Noi susţinem o mare responsabilitate a băncilor care sunt acţionar majoritar la băncile româneşti. Nu vorbesc despre soliditatea sistemului bancar românesc, băncile sunt solide, dar cei care deţin acţionariatul majoritar au obligaţia să continue să asigure băncilor din România, pe care practic le patronează, necesarul de resurse pentru finanţarea activităţilor economice de pe piaţa românească", a spus şeful statului, citat de Mediafax.

Băsescu a menţionat că România va ridica acest subiect, "solid argumentat", cu ocazia Consiliului European din martie.

"Nu pot fi fericiţi la privatizare şi să nu îşi facă obligaţii faţă de economia românească, mai târziu", a mai spus preşedintele Băsescu.

El a apreciat totodată că statul român nu are obligaţia de a se împrumuta pentru a substitui obligaţiile băncilor-mamă care au acţionariat majoritar la bănci româneşti.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, la B1 TV, că a avut mai multe convorbiri cu câţiva ambasadori străini, inclusiv ambasadorul Austriei şi Franţei, ale căror ţări au bănci în România.

"Din păcate, am dat totul pe la străini, deci băncile-mamă în acest moment îşi retrag sursele de finanţare către banca... se consolidează acasă. Şi atunci trebuie să vorbim cu aceşti oameni: «Măi fraţilor, dacă voi consideraţi că România şi economia românească reprezintă o periferie a dumneavoastră şi nu vă interesează, capilarele dumneavoastră sunt mai puţin importante decât arterele dumneavoastră, vă duceţi banul la centru, hai să avem o conversaţie puţin mai vânoasă cu dumneavoastră, pentru că aveţi interese economice vaste în România»", a spus Mircea Geoană.

Declaratiile politicienilor au fost insa infirmate astazi de reprezentantii BNR si a patru banci mari: BCR-Erste BAnk, BRD-Societe Generale, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac.

Băncile-mamă din strainatate îşi vor reînoi în totalitate liniile de credit acordate sucursalelor din România, a declarat astazi economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, opinie confirmata de reprezentanţi ai UniCredit Ţiriac Bank şi ai BRD.

"Nu se observă o retragere a banilor de la bănci şi avem angajamente că băncile-mamă cel puţin îşi vor menţine liniile de finanţare", a declarat Lazea, răspunzând la întrebările jurnaliştilor într-o conferinţă de presă organizată de FinMedia.

"Romania este o piata cheie pentru Erste Group si intentionam sa sprijinim economia locala, asigurandu-i in continuare finantarea necesara. Prezenta si angajamentul nostru fata de Romania sunt pe termen lung. Conform contractului de privatizare, avem obligatia sa distribuim catre actionari o cota din profitul net sub forma de dividende, dar in niciun moment nu am luat in calcul retragerea de lichiditati de pe piata”, afirma reprezentatii Erste Group, citati de Ziarul Financiar.

Vicepremierul Dan Nica a declarat, vineri, la Sinaia, că nu deţine informaţii potrivit cărora ar exista bănci în România care şi-ar retrage capitalurile, contrazicând astfel afirmaţiile preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR Nicolae Cinteză a declarat, într-un interviu pentru Ziarul Financiar, referindu-se la solvabilitatea sistemului bancar, că, din recentele raportările transmise BNR, se conturează un sistem bancar bine capitalizat, cu un nivel al indicatorului de solvabilitate cu aproape patru puncte procentuale peste limita minimă stabilită (8%), iar indicatorul de lichiditate (la nivel agregat, consolidat) înregistrează un nivel mai mult decat dublu faţă de un minim admis de 1.

Întrebat despre situaţia liniilor externe atrase de bănci şi despre existenţa unor eventuale semnale care să indice reduceri drastice ale finanţărilor de la băncile-mamă, Cinteză a afirmat că "s-au purtat discuţii cu toate băncile legate de sursele externe de finanţare a activităţii lor în 2009", iar "rezultatul a fost că aproape 80% din sursele atrase de la banca-mamă scadente în 2009 au o probabilitate ridicată de a le fi prelungită scadenţa şi în anul 2010".

"Dacă adăugăm şi sumele prevăzute a fi atrase în 2009 (fără creşterile de capital) ar rezulta că sursele atrase ar reprezenta 90% din totalul sumelor atrase de la banca-mamă, ce îşi au scadenţa în 2009", a precizat Nicolae Cinteză.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„AceÈ™ti escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulÈ›i bani, dar au iniÈ›iat È™i un credit de nevoi personale direct din aplicaÈ›ia Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii