BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen Bank: Este mai important ca BNR sa injecteze lichiditate in sistemul bancar decat sa scada dobanda

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-27 21:16

Analistii Raiffeisen Bank, a treia banca din Romania, considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar trebui, in primul rand, sa injecteze mai multa lichiditate in sistemul bancar, prin reducerea rezervelor minime obligatorii (aflate acum la 18% din pasivele in lei si 40% din cele in valuta) si abia apoi sa ia in considerare o reducere a dobanzii de referinta.

"Credem ca dobanzile de pe piata bancara nu vor scadea prea mult in urmatoarea perioada daca BNR nu reduce nivelul rezervelor minime obligatorii in moneda nationala (injectand mai multa lichiditate in sistemul bancar). De aceea, o reducere a rezervelor minime obligatorii, probabil la 16%, ar trebui sa prevaleze in fata unei decizii de scadere a dobanzii de referinta, in urmatoarea reuniune de politica monetara a BNR din 4 februarie", se arata intr-o analiza publicata de Raiffeisen. (Vezi analiza in documentul atasat).

Analistii bancii austriece argumenteaza aceasta pozitie prin faptul ca in pezent exista o mare discrepanta intre dobanda de politica monetara, de 10,25%, nivel neschimbat din august 2008.

"In ultima luna, dobanda efectiva a tranzactiilor pe piata monetara a fost de 13%, in timp ce indicele de referinta ROBOR la 1 luna a ramas la 15,2%", arata analistii Raiffeisen Bank.

Un alt factor in favoarea cresterii lichiditatii din sistemul bancar este scaderea puternica a creditului neguvernamental in ultimul trimestru al anului trecut.

"O blocare a creditarii ar putea avea un puternic impact negativ asupra economiei reale. Pentru ca bancile nu mai pot acorda imprumuturi in valuta, din cauza lipsei finantarilor externe, cresterea creditului nonguvernamental poate fi sustinuta doar de componenta in moneda nationala. Pentru evitarea unui blocaj al creditarii, banca centrala trebuie sa sustina imprumuturile in lei, iar acest lucru poate fi facut doar prin reducerea rezervelor minime obligatorii", sustin analistii Raiffeisen Bank.

Analistii bancii austriece mai estimeaza ca economia Romaniei ar putea creşte cu 2,5% n 2009, ntr-o scădere pronunţată, faţă de ritmul de anul trecut, cnd produsul intern brut (PIB) al ţării a sporit cu 7,2%.

Analiştii Raiffeisen anticipează o revigorare a economiei romneşti din 2010, cnd anticipează o creştere reală a PIB cu 3,5%.

Perspectivele de creştere economică a Romniei n 2009 s-au deteriorat simţitor, ncepnd din ultimul trimestru al anului trecut, cnd Romnia a nceput să resimtă criza economică.

"Ne aşteptăm la o creştere a PIB cu numai 2,5% n acest an, iar riscurile arată o posibilă nrăutăţire a situaţiei, ceea ce nseamnă că nu excludem un nivel şi mai scăzut", atrag atenţia analiştii Raiffeisen Bank Romnia.

Ei estimează o evoluţie slabă a produsului intern brut n ultimul trimestru al anului trecut şi n primele trei luni ale acestui an, dar anticipează o uşoară revenire a activităţii economice n a doua parte a lui 2009.

"Incertitudinea este foarte ridicată, dar, cu toate acestea, ne aşteptăm ca economia să nregistreze o evoluţie pozitivă", susţin analiştii Raiffeisen.

Scăderea activităţii economice din zona euro nu s-a reflectat n economia Romniei n prima parte a anului 2008, cnd exporturile au continuat să crească ntr-un ritm alert, producţia industrială a sporit rapid, iar creşterea economică se situa, de asemenea, la un nivel ridicat (de 8,8% n primul semetru din 2008, n termeni anuali).

Situaţia a nceput, nsă, să se schimbe din a doua parte a anului trecut, cnd recesiunea din zona euro s-a accentuat, iar pieţele financiare internaţionale au ncetat să mai funcţioneze normal.

Comisia Europeană estima n previziunea din ianuarie o creştere a economiei romneşti cu 7,8% n 2008, 1,8% n 2009 şi o revenire la 2,5% n 2010, dar datele acesteia nu luau n calcul măsurile noului guvern de la Bucureşti.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a estimat, la rndul său, o creştere cu 7,9% a produsului intern brut al Romniei n 2008, cu 2,5% n 2009 şi cu 4,5% n 2010.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiSupraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

  

Ultimele Comentarii