BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen Bank: Este mai important ca BNR sa injecteze lichiditate in sistemul bancar decat sa scada dobanda

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-27 21:16

Analistii Raiffeisen Bank, a treia banca din Romania, considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar trebui, in primul rand, sa injecteze mai multa lichiditate in sistemul bancar, prin reducerea rezervelor minime obligatorii (aflate acum la 18% din pasivele in lei si 40% din cele in valuta) si abia apoi sa ia in considerare o reducere a dobanzii de referinta.

"Credem ca dobanzile de pe piata bancara nu vor scadea prea mult in urmatoarea perioada daca BNR nu reduce nivelul rezervelor minime obligatorii in moneda nationala (injectand mai multa lichiditate in sistemul bancar). De aceea, o reducere a rezervelor minime obligatorii, probabil la 16%, ar trebui sa prevaleze in fata unei decizii de scadere a dobanzii de referinta, in urmatoarea reuniune de politica monetara a BNR din 4 februarie", se arata intr-o analiza publicata de Raiffeisen. (Vezi analiza in documentul atasat).

Analistii bancii austriece argumenteaza aceasta pozitie prin faptul ca in pezent exista o mare discrepanta intre dobanda de politica monetara, de 10,25%, nivel neschimbat din august 2008.

"In ultima luna, dobanda efectiva a tranzactiilor pe piata monetara a fost de 13%, in timp ce indicele de referinta ROBOR la 1 luna a ramas la 15,2%", arata analistii Raiffeisen Bank.

Un alt factor in favoarea cresterii lichiditatii din sistemul bancar este scaderea puternica a creditului neguvernamental in ultimul trimestru al anului trecut.

"O blocare a creditarii ar putea avea un puternic impact negativ asupra economiei reale. Pentru ca bancile nu mai pot acorda imprumuturi in valuta, din cauza lipsei finantarilor externe, cresterea creditului nonguvernamental poate fi sustinuta doar de componenta in moneda nationala. Pentru evitarea unui blocaj al creditarii, banca centrala trebuie sa sustina imprumuturile in lei, iar acest lucru poate fi facut doar prin reducerea rezervelor minime obligatorii", sustin analistii Raiffeisen Bank.

Analistii bancii austriece mai estimeaza ca economia Romaniei ar putea creşte cu 2,5% în 2009, într-o scădere pronunţată, faţă de ritmul de anul trecut, când produsul intern brut (PIB) al ţării a sporit cu 7,2%.

Analiştii Raiffeisen anticipează o revigorare a economiei româneşti din 2010, când anticipează o creştere reală a PIB cu 3,5%.

Perspectivele de creştere economică a României în 2009 s-au deteriorat simţitor, începând din ultimul trimestru al anului trecut, când România a început să resimtă criza economică.

"Ne aşteptăm la o creştere a PIB cu numai 2,5% în acest an, iar riscurile arată o posibilă înrăutăţire a situaţiei, ceea ce înseamnă că nu excludem un nivel şi mai scăzut", atrag atenţia analiştii Raiffeisen Bank România.

Ei estimează o evoluţie slabă a produsului intern brut în ultimul trimestru al anului trecut şi în primele trei luni ale acestui an, dar anticipează o uşoară revenire a activităţii economice în a doua parte a lui 2009.

"Incertitudinea este foarte ridicată, dar, cu toate acestea, ne aşteptăm ca economia să înregistreze o evoluţie pozitivă", susţin analiştii Raiffeisen.

Scăderea activităţii economice din zona euro nu s-a reflectat în economia României în prima parte a anului 2008, când exporturile au continuat să crească într-un ritm alert, producţia industrială a sporit rapid, iar creşterea economică se situa, de asemenea, la un nivel ridicat (de 8,8% în primul semetru din 2008, în termeni anuali).

Situaţia a început, însă, să se schimbe din a doua parte a anului trecut, când recesiunea din zona euro s-a accentuat, iar pieţele financiare internaţionale au încetat să mai funcţioneze normal.

Comisia Europeană estima în previziunea din ianuarie o creştere a economiei româneşti cu 7,8% în 2008, 1,8% în 2009 şi o revenire la 2,5% în 2010, dar datele acesteia nu luau în calcul măsurile noului guvern de la Bucureşti.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a estimat, la rândul său, o creştere cu 7,9% a produsului intern brut al României în 2008, cu 2,5% în 2009 şi cu 4,5% în 2010.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cel mai bun curs valutar pentru platile cu cardul?

Cel mai bun curs valutar pentru platile in euro cu cardurile de debit il gasim la Banca Transilvania (BT), iar cel mai dezavantajos este la Raiffeisen Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul cotatiile publicate de 14 banci (vezi foto). Astfel, BT aplica o detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care detalii

Ce pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

  

Ultimele Comentarii