BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen Bank: Este mai important ca BNR sa injecteze lichiditate in sistemul bancar decat sa scada dobanda

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-27 21:16

Analistii Raiffeisen Bank, a treia banca din Romania, considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar trebui, in primul rand, sa injecteze mai multa lichiditate in sistemul bancar, prin reducerea rezervelor minime obligatorii (aflate acum la 18% din pasivele in lei si 40% din cele in valuta) si abia apoi sa ia in considerare o reducere a dobanzii de referinta.

"Credem ca dobanzile de pe piata bancara nu vor scadea prea mult in urmatoarea perioada daca BNR nu reduce nivelul rezervelor minime obligatorii in moneda nationala (injectand mai multa lichiditate in sistemul bancar). De aceea, o reducere a rezervelor minime obligatorii, probabil la 16%, ar trebui sa prevaleze in fata unei decizii de scadere a dobanzii de referinta, in urmatoarea reuniune de politica monetara a BNR din 4 februarie", se arata intr-o analiza publicata de Raiffeisen. (Vezi analiza in documentul atasat).

Analistii bancii austriece argumenteaza aceasta pozitie prin faptul ca in pezent exista o mare discrepanta intre dobanda de politica monetara, de 10,25%, nivel neschimbat din august 2008.

"In ultima luna, dobanda efectiva a tranzactiilor pe piata monetara a fost de 13%, in timp ce indicele de referinta ROBOR la 1 luna a ramas la 15,2%", arata analistii Raiffeisen Bank.

Un alt factor in favoarea cresterii lichiditatii din sistemul bancar este scaderea puternica a creditului neguvernamental in ultimul trimestru al anului trecut.

"O blocare a creditarii ar putea avea un puternic impact negativ asupra economiei reale. Pentru ca bancile nu mai pot acorda imprumuturi in valuta, din cauza lipsei finantarilor externe, cresterea creditului nonguvernamental poate fi sustinuta doar de componenta in moneda nationala. Pentru evitarea unui blocaj al creditarii, banca centrala trebuie sa sustina imprumuturile in lei, iar acest lucru poate fi facut doar prin reducerea rezervelor minime obligatorii", sustin analistii Raiffeisen Bank.

Analistii bancii austriece mai estimeaza ca economia Romaniei ar putea creşte cu 2,5% īn 2009, īntr-o scădere pronunţată, faţă de ritmul de anul trecut, cānd produsul intern brut (PIB) al ţării a sporit cu 7,2%.

Analiştii Raiffeisen anticipează o revigorare a economiei romāneşti din 2010, cānd anticipează o creştere reală a PIB cu 3,5%.

Perspectivele de creştere economică a Romāniei īn 2009 s-au deteriorat simţitor, īncepānd din ultimul trimestru al anului trecut, cānd Romānia a īnceput să resimtă criza economică.

"Ne aşteptăm la o creştere a PIB cu numai 2,5% īn acest an, iar riscurile arată o posibilă īnrăutăţire a situaţiei, ceea ce īnseamnă că nu excludem un nivel şi mai scăzut", atrag atenţia analiştii Raiffeisen Bank Romānia.

Ei estimează o evoluţie slabă a produsului intern brut īn ultimul trimestru al anului trecut şi īn primele trei luni ale acestui an, dar anticipează o uşoară revenire a activităţii economice īn a doua parte a lui 2009.

"Incertitudinea este foarte ridicată, dar, cu toate acestea, ne aşteptăm ca economia să īnregistreze o evoluţie pozitivă", susţin analiştii Raiffeisen.

Scăderea activităţii economice din zona euro nu s-a reflectat īn economia Romāniei īn prima parte a anului 2008, cānd exporturile au continuat să crească īntr-un ritm alert, producţia industrială a sporit rapid, iar creşterea economică se situa, de asemenea, la un nivel ridicat (de 8,8% īn primul semetru din 2008, īn termeni anuali).

Situaţia a īnceput, īnsă, să se schimbe din a doua parte a anului trecut, cānd recesiunea din zona euro s-a accentuat, iar pieţele financiare internaţionale au īncetat să mai funcţioneze normal.

Comisia Europeană estima īn previziunea din ianuarie o creştere a economiei romāneşti cu 7,8% īn 2008, 1,8% īn 2009 şi o revenire la 2,5% īn 2010, dar datele acesteia nu luau īn calcul măsurile noului guvern de la Bucureşti.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a estimat, la rāndul său, o creştere cu 7,9% a produsului intern brut al Romāniei īn 2008, cu 2,5% īn 2009 şi cu 4,5% īn 2010.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite

Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii

  

Ultimele Comentarii