BANCI | Stirea Zilei

Datele BNR confirma scaderea puternica a creditelor bancare in luna decembrie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-27 14:27

Creditarea populaţiei şi firmelor de către bănci a continuat să īncetinească puternic īn decembrie, după evoluţia negativă din precedentele două luni, arată datele publicate marţi de banca centrală, care semnalează impactul restrāngerii finanţării şi noului regulament al BNR.

Creditul neguvernamental īnsuma, la finalul lunii decembrie, 198,086 miliarde lei (49,7 miliarde euro), faţă de 195,131 miliarde lei īn 30 noiembrie.

La valoarea echivalată īn lei, creditele acordate de bănci populaţiei şi firmelor au crescut īn decembrie cu 1,5%, īnsă la valori exprimate īn euro, creditul neguvernamental a scăzut cu aproape 2 miliarde euro, de la 51,6 miliarde euro īn noiembrie la 49,7 miliarde euro īn decembrie.

Rata anuală de creştere a creditului neguvernamental a căzut īn decembrie la 33,7%, de la 38,3% īn noiembrie, 44,8% īn octombrie şi 50,5% īn septembrie. Īn şase luni, ritmul anual de creştere a creditării a coborāt cu 29,7 puncte procentuale, de la nivelul de 63,4% atins īn iunie 2008.

Īn termeni reali, ţinānd cont de inflaţie, creşterea anuală a creditării s-a īnjumătăţit īn jumătate de an, de la 50,5% īn iunie pānă la 25,8% īn decembrie 2008, potrivit statisticilor BNR.

Astfel, datele BNR indică o scădere cu 2,1% īn termeni nominali (şi cu 2,4% īn termeni reali) a valorii creditelor īn lei īn decembrie faţă de luna precedentă, pānă la 83,7 miliarde lei (21 miliarde euro) şi o creştere cu 4,4% a valorii echivalate īn lei a īmprumuturilor īn valută, la 114,4 miliarde lei (28,7 miliarde euro). Īnsă exprimat īn euro, creditul īn valută a scăzut īn decembrie cu 1%.

La cursul de referinţă al BNR de la sfārşitul lui decembrie, de 3,9852 lei/euro, moneda unică europeană era mai scumpă cu 5,4% (peste 20 de bani) faţă de nivelul din 30 noiembrie, de 3,7794 lei/euro.

La īnceputul lui octombrie a īnceput să fie aplicat noul regulament de creditare a populaţie al BNR - Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 -, care a modificat şi completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la īmprumuturile destinate persoanelor fizice. Acesta a impus cerinţa ca băncile să solicite clienţilor fişe fiscale şi să stabilească diferenţiat gradul maxim de īndatorare.

Īnsă oficialii BNR pun īncetinirea creditării mai degrabă pe seama problemelor de finanţare ale băncilor.

Pe partea de credite īn lei, scăderea a fost īn decembrie de 0,9% la īmprumuturile acordate populaţiei şi de 3,3% la cele date firmelor, care au ajuns la 40,9 miliarde lei, respectiv 42,7 miliarde lei. Rata anuală de creştere a coborāt īn decembrie la 22% la creditele īn lei pentru populaţie şi la 25,2% la cele pentru firme.

Pe componenta īn valută, cel mai mult au crescut īn decembrie īmprumuturile acordate populaţiei, cu 4,9% faţă de luna precedentă, pānă la 58,3 miliarde lei (14,6 miliarde euro), īnsă avansul este doar la valoarea echivalentă īn lei. La valori exprimate īn euro, a fost īntregistrată o uşoară scădere. Creşterea anuală pe acest segment a īncetinit la 53,6%, de la 59,1% īn noiembrie şi 74,4% īn octombrie.

Creditele īn valută acordate firmelor au crescut īn decembrie cu 3,8%, la valori exprimate īn lei, pānă la 56,15 miliarde lei (14,1 miliarde euro), īnsă s-au comprimat la valori īn euro.

Evoluţia din decembrie a generat o nouă modificare a raportului dintre leu şi alte monede īn cadrul creditului neguvernamental, īmprumuturile īn valută mărindu-şi ponderea la 57,76% din total, de la 56,18% īn noiembrie. Creditele īn lei au ajuns să cāntărească 42,24%.

Creditul guvernamental (al administraţiei centrale, administraţiilor locale, administraţiilor sistemelor de asigurări sociale) a crescut puternic īn decembrie, cu 31,8% faţă de luna anterioară, la 17,27 miliarde lei, pe fondul adāncirii deficitului bugetar, la 5,2% din PIB, după primele estimări. Ritmul anual de creştere s-a dublat, ajungānd la 80,4% īn decembrie, de la 39,8% īn noiembrie.

Masa monetară īn sens larg (M3) - care cuprinde numerarul īn circulaţie, depozitele overnight, depozitele cu durata iniţială de pānă la doi ani inclusiv şi alte instrumente financiare - a crescut īn decembrie cu 5,7% faţă de luna anterioară, pānă la 174,135 miliarde lei (echivalentul a 43,7 miliarde euro).

Faţă de decembrie 2007, M3 a crescut īn ultima lună a anului trecut cu 17,6%, ritm mult inferior celui din intervalul noiembrie 2007-noiembrie 2008, de 21%.

Ritmul anual de creştere al M3 s-a temperat semnificativ - cu 22,1 puncte procentuale - faţă de mai 2008, cānd avansul ajunsese la 39,7%.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

Numarul de clienti ai bancilor romanesti, neschimbat in ultimii 7 ani

Numarul de clienti ai bancilor romanesti a ramans neschimbat pe parcursul ultimilor sapte ani, conform unui sondaj realizat de Consiliul Concurentei printre primele 10 banci romanesti. Concluzia este surprinzatoare, in conditiile dezvoltarii economice a tarii si implicit a veniturilor detalii

La care banci cumparam/vindem euro la cel mai bun curs de schimb valutar?

Daca vreti sa cumparati euro de la ghiseul unei banci, cel mai bun curs de schimb valutar il gasiti la CEC Bank (4,9900 lei pentru 1 euro), singura banca la care cotatia euro/leu se afla inca sub 5 lei. (vezi foto) Alte trei banci vand 1 euro cu fix 5 lei: Banca Transilvania detalii

  

Ultimele Comentarii