BANCI | Stirea Zilei

Un plan PSD anti-criza: cumpararea de Dacii cu dobanda subventionata de stat, prin CEC Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-27 08:40

Intr-o discutie cu sindicalistii de la uzina Dacia, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca a propus Guvernului o masura de protectie a "masinii romanesti" pe timp de criza economica: cei care vor sa-si cumpere o Dacie si au nevoie de credit bancar, sa il poata lua de la CEC, cu o dobanda redusa si subventionata de stat.

"Un cetatean care ar dori sa cumpere o Dacie sau un autoturism astazi este chemat sa plateasca o dobanda de 20%. Capitalizarea CEC-ului si gasirea unor formule impreuna cu Banca Nationala a Romaniei pentru a subventiona acest credit (...) reprezinta o parte din sugestiile facute de noi", a spus Geoana, citat de Romania Libera.

Vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe, ne-a confirmat ca reprezentantii uzinei au avut deja discutii cu cei din conducerea CEC. "Dezghetarea creditarii ar insemna ca lucrurile incep sa se miste, dar nu s-a hotarat inca nimic", spune Stroe.

De partea cealalta, Radu Ghetea, presedintele CEC spune ca "propunerea pare interesanta", dar nu vrea sa comenteze daca au avut loc sau nu discutii cu cei de la Dacia. "Noi suntem in situatia de a pune in aplicare niste vointe politice. Printre masurile anticriza sunt vreo zece care implica CEC-ul. Asteptam lucruri concrete", ne-a declarat Radu Ghetea.

Analistii economici considera ca un sprijin din partea statului pentru uzina Dacia, prin intermediul unei banci cu capital de stat romanesc este imposibil de aplicat si incalca prevederile europene privind concurenta si ajutoarele de stat. Liviu Voinea, directorul Grupului pentru Economie Aplicata, spune ca orice masura de ajutor de stat pentru un anumit sector al economiei trebuie sa primeasca acordul Comisiei Europene (CE). "Nu este voie sa stimulezi un singur produs fiindca in primul rand Consiliul Concurentei nu ar putea fi de acord cu asa ceva.

Chiar daca ar fi vorba sa se dea ajutor pentru creditele la orice marca de masina, tot nu ar fi de ajuns. Statul ar trebui sa demonstreze CE ca daca nu se cumpara masini, economia romaneasca intra in colaps", explica Liviu Voinea.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cel mai bun curs valutar pentru platile cu cardul?

Cel mai bun curs valutar pentru platile in euro cu cardurile de debit il gasim la Banca Transilvania (BT), iar cel mai dezavantajos este la Raiffeisen Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul cotatiile publicate de 14 banci (vezi foto). Astfel, BT aplica o detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care detalii

Ce pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

  

Ultimele Comentarii