BANCI | Stirea Zilei

Bancile vor incepe sa acorde credite ipotecare relaxate in urmatoarele saptamani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-23 08:27

Bancile vor incepe in urmatoarele saptamani sa acorde credite imobiliare in conditii relaxate, cu valori mai mari, conform noilor norme BNR publicate in Monitorul Oficial.

In noul regulament se prevede ca bancile pot aplica noile reguli de indata ce trimit catre BNR forma modificata a normelor proprii, fara sa mai fie nevoite sa astepte avizul din partea autoritatii de supraveghere.

Reprezentantii BCR au declarat, miercuri, ca banca va incepe sa acorde, in urmatoarele sapamani, credite imobiliare in noile conditii, ce ar putea determina o majorare cu 10-20% a valorii creditelor, prin cresterea gradului de indatorare a clientilor, in functie de un scoring.

"Este vorba de favorizarea unui anumit grup de clienti si de anumite garantii imobiliare, de buna calitate", a declarata Sorin Mititelu, director in cadrul BCR.

Potrivit noului regulament, băncile pot calcula un grad de īndatorare mai mare pentru solicitanţii de credite, dacă aceştia vor garanta īmprumuturile cu proprietăţi imobiliare de bună calitate. Īnsă decizia finală de creditare aparţine băncii de la care se solicită finanţarea.

Banca cantrală a precizat, īn momentul modificării regulamentului de creditare, că evoluţia creditării depinde īn principal de capacitatea băncilor de a mobiliza resursele financiare.

"BNR a introdus īn suma de criterii un criteriu numit "Calitatea garanţiei". Prin acest criteriu, dacă garanţia este de bună calitate, banca creditoare poate să renunţe la două criterii ce erau printre cele mai aspre: risul de dobāndă şi riscul de curs valutar.
Aceste criterii dispar īn favoarea calitaţii garanţiei. Dacă omul care cere credit īl garantează cu casa īn care locuieşte, unica lui casă, şi asigură şi plata datoriei īn īntregime şi mai rămāne şi o marjă, atunci asta e o garanţie de calitate. Toate normele privind creditarea şi evitarea riscului de creditare au fost preventive şi mereu s-a dovedit că BNR a făcut bine că a venit cu astfel de restricţii. ", a declarat Adrian Vasilescu, consilier BNR.

Vestile mai putin bune sunt acelea ca bancile vor cere acum obligatoriu un avans pentru obtinerea unui credit.

Regulamentul impune bancilor sa stabileasca in cadrul normelor proprii limite maxime pentru valoarea finantarilor in raport cu valoarea imobilului ipotecat.

Ceea ce inseamna ca bancile vor finanta cel mult 75% din valoarea unui imobil, mai ales ca preturile apartamentelor si caselor este in scadere puternica.

BNR pastreaza si cerinta ca gradul de indatorare sa fie calculat in functie de dobanda variabila a creditului si nu de cea promotionala, valabila doar in primele luni, care a avut cel mai mare impact asupra sumelor acordate, potrivit bancherilor.

Cu alte cuvinte, daca anul trecut puteai obtine un credit cu dobanda de 5% in primul an, dobanda ce facea ca valoarea creditului sa creasca considerabil, acum bancile trebuie sa calculeze gradul de indatorare, in functie de care se stabileste valoare imprumutului, in functie de dobanda reala, de pe intreaga perioada a creditului, dobanda ce s-a dublat. Ceea ce inseamna ca si sumele ce se pot obtine au scazut considerabil, cu pana la 50%.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite

Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii

  

Ultimele Comentarii