BURSA | Stirea Zilei

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, sufera o depreciere masiva, de 14,95%, la Bursa din Bucuresti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-20 19:09

Titlurile Erste Bank (EBS), actionarul majoritar al BCR, au suferit astazi o depreciere masiva, de 14,95% la Bursa din Bucuresti, până la cotaţia de 47,80 lei, în urma unor schimburi de 2,38 milioane lei. La Bursa din Viena, actiunile bancii austriece si-au mai temperat scaderea, scazand cu 5,76%, dupa ce in cursul zilei de ieri au inregistrat o cadere de 15,5%, ca urmare a impactului negativ al stirilor despre pierderile uriase ale bancii engleze RBS.

"Erste este penalizată pentru expunerea în Europa de Est şi pentru ceea ce se întâmplă în sistemul bancar din această zonă, deoarece vom vedea bilanţuri destul de slabe pentru anul trecut", a declarat pentru NewsIn Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au atras cea mai mare lichiditate în şedinţa bursiera de marţi, de 3,33 milioane lei, iar preţul lor a scăzut cu 7,08%, până la 1,05 lei.

Acţiunile BRD SocGen (BRD) au pierdut 4,4%, ajungând la 7,60 lei, pe fondul unei lichidităţi de 645.000 lei.

Bursa de la Bucureşti a scăzut pe ansamblu cu 4,83%, în şedinţa de marţi, iar acţiunile sectorului de investiţii financiare (SIF) s-au ieftinit în medie cu 8%, pe fondul îngrijorărilor legate de indicatorii macroeconomici ai României, prognozaţi de Comisia Europeană pentru acest an.

"Scăderea de pe piaţa noastră, cu excepţia acţiunilor Erste, e datorată anunţului de ieri (luni - n.r) al Comisiei Europene legat de dificultăţile economice pe care le va întâmpina România în 2009. Ca urmare, s-a declanşat un val de vânzări, care începuse încă de luni", a declarat pentru NewsIn Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

Potrivit prognozei publicate luni de către Comisia Europeană, România va înregistra o încetinire a creşterii economice până la 1,75%, în timp ce deficitul bugetar se va adânci la un nivel record de 7,5% din produsul intern brut. Comisia Europeană a menţionat, însă, că nu a inclus în prognoza sa măsurile anunţate de guvernul Boc de reducere a deficitului bugetar, pentru că nu au fost încă adoptate.

În şedinţa de tranzacţionare de marţi, lichiditatea pieţei reglementate a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a sporit cu 47%, până la 15 milioane lei (3,49 milioane euro), comparativ cu nivelul consemnat în şedinţa precedentă, de 10,19 milioane lei (2,39 milioane euro).

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scăzut cu 5,42%, până la 2.598,08 puncte, în timp ce indicele compozit, BET-C, a coborât cu 4,83%, până la 1.734,10 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a pierdut 8,09%, până la 12.472,76 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborât cu 5,01%, ajungând la 5.303,19 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 6,24%, până la 253,60 puncte, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursă, a coborât cu 5,84%, până la 367,43 puncte.

"Bursa autohtonă este decorelată oarecum de ce se întâmplă în pieţele externe, unde nu vedem asemenea scăderi. Mai mult, investitorii sunt neliniştiţi şi din cauză că nu avem încă un buget, nu avem încă anumite ţinte privind aceşti indicatori macroeconomici din partea guvernului", a adăugat Necula.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR reduce dobanda la 1,5%, invocand incertitudini extrem de ridicate cauzate de criza COVID-19

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus astazi dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 1,5%, pentru a treia oara de la izbucnirea crizei COVID-19, invocand existenta unor incertitudini "extrem de ridicate", in ciuda redresarii economiei dupa "impactul sever" din trimestrul detalii

BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor detalii

ING Bank a dublat iar platile cu cardurile, clientii bancii reclama ca se intampla prea des

ING Bank Romania a avut din nou, in acest sfarsit de saptamana, un incident privind platile cu cardurile, respectiv dublarea platilor, pentru a treia oara in ultimul timp si a doua luna la rand, spre disperarea clientilor bancii, care se plang ca se intampla prea des si acuza banca de detalii

Creditele imobiliare au continuat sa scada si in iunie, dar cele de consum si pentru firme si-au revenit

Valoarea creditelor imobiliare (ipotecare) noi acordate de banci a continuat sa scada si in iunie, a treia luna consecutiv, pe fondul crizei COVID-19 si neaplicarii programului Prima Casa, inca din luna aprilie. In schimb, creditele de consum acordate populatiei sunt la a doua luna la detalii

Ultimele Comentarii