BANCI | Stirea Zilei

Premierul britanic Gordon Brown: Royal Bank of Scotland si-a asumat "riscuri iresponsabile"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-19 18:07

Preluarea bancii olandeze ABN Amro si investitiile masive in credite ipotecare tip subprime din Statele Unite se dovedesc aproape fatale pentru Royal Bank of Scotland (RBS).

Actiune RBS s-au prabusit astazi cu 70%, dupa ce banca a anuntat ca a inregistrat anul trecut cele mai mari pierderi din istoria unei companii engleze, de pana la 28 de miliarde de lire, in urma achizitiei bancii olandeze ABN Amro, in schimbul a 63 de miliarde de lire sterline.

Premierul britanic Gordon Brown a criticat dur Royal Bank of Scotland (RBS), spunand ca si-a asumat "riscuri iresponsabile".

"Aproape toate pierderile lor sunt in ipoteci subprime in America si legate de achizitia ABN Amro. Acestea sunt riscuri iresponsabile pe care banca si le-a asumat pe banii britanicilor", a spus Brown, citat de Financial Times. El a adaugat ca decizia de preluare a ABN Amro a fost una gresita.

Actiunile RBS au scazut cu aproape 60 de procente in cursul zilei de astazi, capitalul bancii scazand astfel la mai putin de 6 miliarde de lire sterline, investitorii fiind speriati de faptul ca banca va fi complet nationalizata.

Critica premierului Gorodon Brown vine in contextul in care autoritatile britanice au anuntat astazi al doilea pland de sustinere a sectorului bancar, prin intermediul caruia statul va inlocui actiunile preferentiale de 5 miliarde de lire sterline detinute la RBS, in urma capitalizarii bancii in luna octombrie a anului trcut, in cursul in actiuni obisnuite, cu actiuni obisnuite.

Participatia statului la grupul financiar va creste astfel la 70%.

Presedintele RBS, Stephen Hester, a declarat ca s-a discutat cu guvernul si posibilitatea nationalizarii complete a bancii, insa acest lucru ar trebui evitat.

Decizia guvernului englez de a-si majora participatia la RBS face parte din al doilea plan de salvare de ajutorare a sistemului bancar.

Acesta consta in constituirea unui fond in valoare de 50 de miliarde de lire sterline acordat Bancii Angliei care va acorda finantari direct firmelor mari, in incercarea de a scadea costul finantarilor.

Royal Bank of Scotland este prezentă pe piaţa rom‚nească printr-o sucursală, preluată după Ómpărţirea băncii olandeze ABN Amro de către un consorţiu format din RBS, Santander şi Fortis.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDana Dima, BCR: Nu trebuie sa va fie frica sau rusine cand aveti probleme cu banii, ci sa mergeti la banca sa cereti ajutorul (video)

Dana Dima - vicepre»ôedinte BCR, în dialog cu Valentin Cocean - conciliator CSALB »ôi avocat, »ôi Irina Chi»õu – analist financiar. (vezi video la finalul articolului) - „70% din portofoliul BCR de credite imobiliare are dobânzi fixe. detalii

Bancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe solu»õii de rezolvare a dificultńÉ»õilor financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre solu»õiile pe care o propun bńÉncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

  

Ultimele Comentarii