BANCI | Stirea Zilei

Criza loveste puternic bancile romanesti: CitiFinancial inchide 30 din cele 39 de unitati din Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-17 09:05

CitiFinancial Romania va inchide, in primul trimestru al acestui an, in jur de 30 de agentii din Bucuresti si din tara, din totalul de 39 de unitati pe care le detine in prezent.

CitiFinancial este o divizie a CitiBank, specializata pe credite de valori mici acordate persoanelor cu venituri reduse.

CitiBank detine, separat, 8 sucursale destinate clientilor persoane juridice, ce nu vor fi afectate de restructurari, precizeaza reprezentantii bancii.

De asemenea, vor fi disponibilizati peste 80 de angajati, au declarat reprezentantii bancii. Cele mai multe agentii vor fi inchise in Bucuresti: din cinci agentii isi vor continua activitatea doar doua.

"Procesul de reorganizare a retelei de distributie se va desfasura in primul trimestru al anului 2009. La sfarsitul acestei faze Citi va detine un numar de 17 unitati teritoriale capabile sa ofere servicii persoanelor fizice sau clientilor corporate", a declarat pentru BizCity directorul de comunicare al Citibank Romania, Cristina Constantinescu.

Aceasta a adaugat ca repozitionarea strategiei de afaceri si restructurarea retelei de distributie a CitiFinancial va determina o reducere a schemei de personal la nivelul bancii cu aproximativ 80 - 90 de pozitii.

Potrivit oficialilor, o parte a angajatilor vor avea posibilitatea opteze pentru pozitii alternative in cadrul institutiei.

Miscarile anuntate sunt motivate printr-o noua repozitionare pe piata din punctul de vedere al modelului de business. Astfel, Citi ar urma sa se specializeze pe retail banking si sa renunte la oferta actuala care se bazeaza pe produsele de creditare destinate persoanelor cu venituri mici.

"Aceasta masura tine de activitatea noastra de zi cu zi si a fost luata pe baza evaluarii performantei fiecarei agentii (...). Produsele de creditare vor fi distribuite prin intermediul brokerilor dintr-o retea de 42 de centre de vanzare", a mai precizat directorul de comunicare al bancii.

Citibank este prezenta in Romania din 1996, concentrandu-se pe servicii acordate marilor companii. Banca a pierdut in ultimii ani cota de piata, in favoarea bancilor comerciale care s-au dezvoltat puternic pe activitatea de retail, destinata persoanelor fizice si IMM-urilor.

Citibank si-a infiintat, la randul sau, divizia de servicii pentru retail, denumita CitiFinancial, insa aceasta s-a concentrat pe o nisa reprezentanta de persoane cu venituri reduse, carora banca le acorda imprumuturi de valori mici, pe termen scurt, la costuri ridicate.

Aceasta divizie nu s-a dovedit de succes, fiind in ultimul timp concuranta direct de catre companii specializate pe imprumuturi rapide, la domiciliul clientilor, precum Provident Financial.

Acum, reprezentantii Citibank Romania isi restructureaza activitatea, renuntand la divizia CitiFinancial si urmand sa se pozitioneze ca o banca universala de retail, ce ofera servicii dezvoltate de retail banking.

"In 2009 vom continua sa construim pe o divizie corporate de succes si sa consolidam si mai mult divizia pentru intreprinderi mici si mijlocii. Pe sectorul persoane fizice, planuim sa ne repozitionam de la modelul actual de creditare la un model complet dezvoltat de retail banking", a explicat pentru ZF Shahmir Khaliq, directorul general al Citibank Romania.

Citi īşi īmbunătăţeşte organizarea īn Romānia pentru a pune la dispoziţia clienţilor cele mai bune soluţii financiare

După mai mult de 11 ani de activitate īn Romānia, Citibank Romānia S.A. se transformă īn sucursală a Citibank Europe plc (CEP) cu sediul central īn Irlanda īncepānd cu 1 ianuarie 2009 („Data efectivă a fuziunii”), se arata intr-un comunicat al bancii.

Transformarea īn sucursală, implementată īn forma unei fuziuni tranfrontaliere, a fost aprobată de către instanţele şi autorităţile de reglementare din Irlanda şi Romānia; numele noii entităţi va fi Citibank Europe plc, Dublin - Sucursala Romānia.

„Acest demers face parte dintr-o iniţiativă strategică la nivel global, al cărei scop este de a eficientiza structura organizaţiei; īn regiunea noastră procesul a fost demarat acum trei ani şi are ca rezultat final īnfiinţarea unei entităţi juridice īmbunătăţite, cu prezenţă europeană. Prezenţa noastră īn ţară precum şi serviciile oferite clienţilor noştri vor rămāne neschimbate, īmbunătăţindu-se īn unele domenii. Ca sucursală a Citibank Europe plc vom rămāne parte a Citi, lider mondial īn domeniul serviciilor financiare, vom continua să oferim atāt produsele şi serviciile globale, precum şi - prin inovaţie - cele mai bune soluţii financiare locale adaptate pentru clienţii noştri din Romānia", a declarat Shahmir Khaliq - Director general al Citibank Romānia S.A. şi, īn continuare, al Citibank Europe plc, Dublin – Sucursala Romānia.

„Ca sucursală a CEP vom fi īn acelaşi timp parte a unei entităţi europene cu active bilanţiere mai mari şi o mai mare capacitate de a acorda credite, ceea ce ne va face un partener şi mai puternic pentru clienţii noştri din Romānia şi ne va permite să ne extindem mai eficient ”, a adaugat Shahmir Khaliq.

Citibank Europe plc este o bancă autorizată, cu sediul social īn Irlanda, funcţionānd conform reglementărilor Autorităţii Irlandeze de Reglementare a Serviciilor Financiare („Financial Regulator”). CEP avea la sfārşitul anului 2007 active bilanţiere īn valoare de 6.8 miliarde euro şi capitaluri proprii īn valoare de 1.4 miliarde euro.

La „Data efectivă a fuziunii”, toate contractele şi relaţiile se trasferă către noua entitate juridică ca urmare a succesiunii īntre Citibank Romānia S.A. actualul furnzor de servicii şi Citibank Europe plc ca succesor legal. Toate numerele aferente conturilor şi cardurilor bancare vor rămāne neschimbate.

După fuziune, noua entitate va continua să păstreze aceleaşi coduri IBAN, SWIFT şi numere de cont bancar; sucursala CEP are un nou număr de īnregistrare īn registrul comerţului şi un nou cod unic de īnregistrare.

Īn conformitate cu legislaţia Uniunii Europene, garantarea depozitelor şi a investiţiilor clienţilor va fi reglementată de către legile irlandeze. Detalii despre schema irlandeză de garantare a depozitelor pot fi accesate la pagina oficială de internet a Autorităţii Irlandeze de Reglementare a Serviciilor Financiare:
http://www.itsyourmoney.ie/index.jsp?1nID=93&2nID=96&pID=145&nID=385&aID=0#deposit

Citibank Europe plc, Dublin - Sucursala Romānia va rămāne sub supravegherea Băncii Naţionale a Romāniei īn anumite domenii (īn principal cele legate de lichiditate şi de modul de desfăşurare a activităţii).

Īn plus, va fi supravegheată īn principal de către Autoritatea Irlandeză de Reglementare a Serviciilor Financiare, care supraveghează īntreaga Citibank Europe plc, inclusiv sucursalele acesteia.

Despre Citi

Citi este prezentă īn Romānia prin Citibank Romānia S.A. īncepānd din anul 1996 şi furnizează produse şi servicii financiare companiilor naţionale şi internaţionale, companiilor mici şi mijlocii, sectorului public, organizaţiilor non-profit şi persoanelor fizice.

Citibank Romānia deţine īn prezent 8 sucursale destinate clienţilor persoane juridice şi 39 agenţii CitiFinancial, prin care furnizează credite persoanelor fizice. CitiFinancial, divizie Citibank de finanţare dedicată segmentului de consumer, īşi deserveşte clienţii şi prin cei 434 de agenţi de vānzări directe din 50 de centre situate īn īntreaga ţară.

Citi, cea mai importantă companie internaţională de servicii financiare, deţine 200 de milioane de conturi de clienţi īn peste 100 de ţări din lume şi furnizează persoanelor fizice, companiilor, guvernelor şi instituţiilor o gamă largă de produse şi servicii financiare, inclusiv credite şi servicii bancare, activităţi bancare şi de investiţii pentru companii, asigurări, garanţii bancare şi managementul investiţiilor. Informaţii suplimentare pot fi găsite la adresa www.citigroup.com sau www.citi.com.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDana Dima, BCR: Nu trebuie sa va fie frica sau rusine cand aveti probleme cu banii, ci sa mergeti la banca sa cereti ajutorul (video)

Dana Dima - vicepreședinte BCR, în dialog cu Valentin Cocean - conciliator CSALB și avocat, și Irina Chițu – analist financiar. (vezi video la finalul articolului) - „70% din portofoliul BCR de credite imobiliare are dobânzi fixe. detalii

Bancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

  

Ultimele Comentarii