BURSA | Analiza

Actiunile Bancii Transilvania s-au depreciat cu 55% in prima saptamana de tranzactionare la Bursa din 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-11 17:20

Sectorul bancar a atras schimburi de 29,47 milioane lei - 47% din rulajul cu acţiuni din ultima săptămână la Bursă, în urma schimburilor intense cu acţiuni Banca Transilvania (TLV), care au generat în doar trei zile 36% din rulajul săptămânal al Bursei, pe secţiunea titluri de capital. Actiunile Bancii Transilvania s-au depreciat cu 55% pe parcursul saptamanii trecute.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au revenit în şedinţa de miercuri la tranzacţionare, fiind suspendate din 15 septembrie, pentru operarea unei majorări de capital social şi consolidarea valorii nominale.

În prima zi de tranzacţionare a existat o presiune puternică la vânzare, preţul prăbuşindu-se în mod real cu 58%, de la nivelul de 2,62 lei cât ar fi trebuit să valoreze o acţiune TLV după consolidarea valorii nominale, la 1,10 lei/acţiune.

Totuşi, începând de joi, acţiunile băncii au revenit, iar ultimul preţ din şedinţa de vineri a fost de 1,19 lei/unitate, iar lichiditatea a însumat în cele trei şedinţe la 22,17 milioane lei, prima din piaţă în intervalul analizat.

"Era de aşteptat ca preţul să scadă atât de mult pentru că a fost o perioadă destul de lungă în care acţiunile TLV au fost blocate, timp în care au fost vânzări destul de puternice", a spus Darie Moldovan, agent de bursă la Broker Cluj.

În intervalul în care acţiunile TLV au fost suspendate, piaţa a scăzut pe ansamblu cu aproape 45%, iar indicele BET-FI a pierdut circa 56%. În schimb, indicele BET avea o scădere mult mai mică, de 38%, tocmai pentru că acţiunile Băncii Transilvania au fost luate în calcul cu o variaţie de 0%.

"Trebuie să ţinem cont că indicele BET a fost şi el influenţat de suspendarea acţiunilor Băncii Transilvania (TLV), deoarece era calculat pe baza unei variaţii zero a titlurilor TLV. Faţă de celelalte acţiuni, faţă de indicele BET-FI spre exemplu, acţiunile TLV au scăzut cam în aceaşi măsură", a explicat pentru NewsIn Darie Moldovan.

În schimb, titlurile BRD SocGen (BRD) au stagnat la cotaţia de 8,25 lei/acţiune, şi au atras a treia lichiditate din piaţă, de aproape 5 milioane lei.

Acţiunile Erste Bank (EBS), tranzacţionate la secţiunea Internaţională a BVB, au consemnat un rulaj de 2,21 milioane lei şi s-au apreciat cu 9,40%, la 64 lei.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaCreditarea si-a revenit in iunie, dupa doua luni de scadere, ajutata de Programul IMM Invest

Creditele obtinute de populatie si firme de la banci au revenit pe crestere in iunie, dupa doua luni de scadere, din cauza crizei COVID-19, cu exceptia creditelor pentru locuinte, care nu au fost afectate de pandemie, desi Programul Prima Casa este blocat de trei luni. Cea mai mare detalii

Programul Prima Casa este blocat de trei luni

Programul Prima Casa, prin care se pot obtine credite pentru locuinte cu un avans de 5% si o dobanda variabila plafonata la 2% + IRCC (2,14%), adica 4,14%, este blocat de peste trei luni, mai exact din 3 aprilie, cand a intrat in vigoare noua lege care modifica acest program si-l redenumeste "O detalii

Ce s-a intamplat cu dobanzile la credite si depozite, dupa ce BNR a scazut dobanda de referinta

Banca Nationala Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct, in 23 mai 2020, de la 2,5% la 2%, pentru a ajuta economia sa faca fata crizei COVID-19. Decizia BNR s-a transmis integral, in urmatoarele doua luni, la dobanzile pietei interbancare: ROBOR la 3 detalii

Topul bancilor la cresterea activelor in 2019: Banca Transilvania a fost performera sistemului bancar, urmata de ING si CEC Bank

Banca Transilvania (BT) si-a consolidat pozitia de lider al sistemului bancar in 2019, inregistrand cea mai mare crestere a activelor dintre bancile romanesti, urmata de ING Bank si CEC Bank. BT a reusit sa-si majoreze activele cu 18% anul trecut, echivalentul a 13,4 miliarde lei, la detalii

Ultimele Comentarii