ECONOMIE | Analize economice

Comerțul cu amănuntul, avans în pierdere de viteză, dar peste rezultatele din economie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-05-13 07:10

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în martie 2024 față de luna anterioară cu 8,6% pe seria brută, însă doar 0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS.

Datele confirmă majorarea consumului în condițiile creșterii puterii de cumpărare dar cu un ritm în pierdere de viteză. 

Raportat la aceeași lună din anul precedent s-a consemnat un avans de doar 2% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind semnificativ mai ridicată (+4,3%). Per total, rezultatul din primul trimestru al anului reflectă un avans al puterii de cumpărare a salariilor și pensiilor peste rezultatele din economie.

Datele INS au arătat un avans anual de 7,1% al puterii de cumpărare a salariului mediu (+14,2% nominal aferent lunii februarie dar încasat în martie, la o inflație de 6,61%), corelată cu consolidarea similară în domeniul pozitiv a pensiei reale (+7,2%, după majorarea cu 13,8% a punctului de referință de la începutul anului).

Ar fi de subliniat creșterile mai pronunțate înregistrată ca volum brut față de luna anterioară la produse alimentare, băuturi și tutun (+10%, deși -0,4% după sezonalitate) și pe segmentul de carburanți (+10,3%, respectiv +2,1%). La produse nealimentare, avansul a fost ceva mai redus în termeni bruți (+6,7%) și nul în termeni ajustați.

Față de aceeași lună din 2023, avansul a fost considerabil mai consistent la produsele nealimentare (+6,5% brut și +10,9% ajustat sezonier). Creșterea a fost mai mică pe segmentul de carburanți (+0,3% brut și +5,1% ajustat). Magazinele cu vânzare predominantă de produse alimentare au înregistrat scăderi (-2,2% brut, respectiv -1,7% ajustat).

Per total, evoluția consumului a fost în creștere robustă la începutul lui 2024, cu observația că rezultatul pe T1 s-a situat destul de mult peste avansul PIB estimat actualmente pentru anul în curs (+3,4%).

O anumită temperare a consumului în a treia lună a anului s-a produs în pofida creșterii puterii de cumpărare, în timp ce inflația a revenit la nivelul de la finele anului precedent.

Evoluția din comerț a survenit pe fondul declinului din industrie (situată ca rezultat brut lunar la nivelul din urmă cu șapte ani), rezultatelor neconvingătoare din agricultură (după scăderea de -23,4% din 2022, revenirea din 2023 a fost de 10,2% iar cea estimată curent pe 2024 ar fi de numai 5,7%) și probemelor din construcții (care au început slab anul curent, undeva pe la -11% pe primele două luni față de aceeași perioadă a anului anterior).

De semnalat și faptul că datele prezentate de Eurostat nu menționează în dreptul țării noastre cifre ci doar litera „c”, de la confidențial. Nu e doar cazul României pentru lunile februarie și martie, mai sunt în această situație Italia pentru fiecare din primele trei luni ale anului, Cehia și Grecia (doar luna martie).

Pentru referință, însă, cifra INS de +4,3% martie `24/martie `23 apare semnificativ mai mare decât media Zonei Euro (+0,7%) sau media UE (+2%). Mult peste evoluția din Bulgaria (+0,4%), similar cu Ungaria (+4,2%) și departe de Polonia (+14,8%), care conduce detașat în topul creșterilor din comerțul cu amănuntul.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceComerțul cu amănuntul, avans în pierdere de viteză, dar peste rezultatele din economie

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în martie 2024 față de luna anterioară cu 8,6% pe seria brută, însă doar 0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Rezultatul economic pe 2023, tot +2,1% dar cu 7 miliarde lei mai mare

INS a confirmat creșterea economică de 2,1% în termeni reali pentru anul 2023 în varianta provizorie 2. Aceasta va rămâne valabilă timp de un an, până la recalcularea pe valori semidefinitive, pentru ca rezultatul definitiv să fie dat publicității detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

  

Ultimele Comentarii