ECONOMIE | Stiri economice

România, total în afara țărilor similare cu deficitul de cont curent

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-04-26 05:32

România a continuat să se situeze în 2023 total în afara practicii din țările similare mai noi membre ale UE în ceea ce privește deficitul de cont curent, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Astfel, țara noastră a consemnat valori negative pe parcursul ultimelor cinci trimestre analizate, cu un ordin de mărime peste cele mai slabe performanțe ale statelor din fostul bloc estic.

Deficitul de cont curent este un indicator macroeconomic de maximă importanță care arată soldul fluxurilor financiare ale unei țări raportat la rezultatul economic al acesteia.

Regulile de stabilitate prevăzute și urmărite pe tabloul de bord național la nivel european impun o limită maximă de -4% din PIB.

Toate țările mai noi membre ale UE, provenite din fostul bloc estic sunt foarte aproape de echilibru cu o singură excepție, și aceea majoră, România. Care figurează ultima la acest capitol și se află total în afara recomandărilor și a practicii în materie. Mai mult, este țara care a reușit contraperformanța pe anul 2023 de a avea un sold trimestrial din ce în ce mai negativ, în loc să-l îmbunătățească, de la -4% în T1 spre -6,9% în T4.

Comparativ cu același ultim trimestru din an, se poate observa faptul că, de la -4,9% în T4 2022, ne-am dus la -6,9% în T4 2023, în timp ce toate celelalte state prezentate și-au ameliorat acest indicator-cheie (excepție marginală și nesemnificativă, Letonia a ajuns de la -0,1% la -0,2%).

Doar patru state din cele 11 de mai sus au mai avut per total un rezultat negativ iar al nostru a fost de peste zece ori mai slab decât al doilea cel mai slab (-5,7% media la noi, -0,5% la slovaci, fără să facem „farmacie” cu valoarea exactă și ajustarea pe ponderea trimestrelor)

Totodată, cât se poate de elocvent pentru efortul depus în sensul remedierii situației de dezechilibru macroeconomic indus, plecate de aceeași valoare la finalul anului 2022 (-4,9%), România a ajuns în T4 2023 la -6,9%, în timp ce Ungaria s-a ajustat la -0,9% și a trecut marginal pe plus ca medie trimestrială pe anul trecut.

Departe de a fi o simplă curiozitate financiară, chiar și pentru nespecialiști ar trebui să fie evident că ceva nu e în regulă iar situația actuală nu este sustenabilă în timp. Desigur, măsurile luate trebuie introduse treptat dar reintrarea cât mai rapidă cu un indicator macroeconomic esențial în rândul țărilor din care facem parte s-ar impune cu necesitate.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomânia, total în afara țărilor similare cu deficitul de cont curent

România a continuat să se situeze în 2023 total în afara practicii din țările similare mai noi membre ale UE în ceea ce privește deficitul de cont curent, potrivit datelor publicate de Eurostat. Astfel, țara noastră a consemnat detalii

Producția industrială pe februarie, cu aproape 7% sub cea din urmă cu cinci ani

Producția industrială a crescut cu 10,8% în februarie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 2,7% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, ajustarea cu sezonalitatea a detalii

Inflația anuală a revenit la nivelul de la finele anului anterior

Inflația anuală a scăzut în martie 2024 până la 6,61%, exact nivelul de la finele anului anterior și marginal peste estimarea BNR pentru T1 (6,5%), potrivit datelor publicate de INS. Avansul prețurilor în a treia lună a anului a fost de detalii

Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

  

Ultimele Comentarii