ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Comerțul cu amănuntul, în expansiune la început de an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-04-08 17:06

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în februarie 2024 față de luna anterioară cu 2,6% pe seria brută și 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS.

Este o expansiune care confirmă expansiunea semnificativă a consumului în condițiile creșterii puterii de cumpărare. 

Raportat la aceeași lună din anul precedent s-a consemnat un avans de 12,3% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind semnificativ mai redusă (+7,1%). Per total, rezultatul din a doua lună a anului reflectă avansul puterii de cumpărare a salariilor și pensiilor, creșterea față de luna precedentă fiind sustenabilă.

Datele INS au arătat un avans anual de 6,5% al puterii de cumpărare a salariului mediu (+14,2% nominal aferent lunii ianuarie dar încasat în februarie, la o inflație de 7,23%), corelată cu consolidarea în domeniul pozitiv a pensiei reale (+6,4%, după majorarea cu 13,8% a punctului de referință de la începutul anului).

Ar fi de subliniat creșterile mai pronunțate înregistrată ca volum brut față de luna anterioară la produse alimentare, băuturi și tutun (+4,1%, deși numai +0,2% după sezonalitate) și pe segmentul de carburanți (+4,2%, respectiv +1,9%).

La produse nealimentare, avansul a fost relativ redus, dar cu o diferență minoră între valoarea brută (+0,8%) și cea ajustată (+0,9%).

Față de aceeași lună din 2023, avansul a fost considerabil mai consistent la produsele nealimentare (+19,8% brut și +14,1% ajustat sezonier). Creșterile au fost semnificative la magazinele cu vânzare predominantă de produse alimentare (+7,1% brut, respectiv +3% ajustat) și pe segmentul de carburanți (+6,2% brut și +2,2% ajustat).

Per total, evoluția consumului a fost în creștere la începutul lui 2024, cu observația că rezultatul s-a situat destul de mult peste avansul PIB estimat actualmente pentru anul trecut (+2,1%). Majorarea consumului din a doua lună a anului s-a produs pe fondul creșterii destul de pronunțate în expresie nominală a salariilor și pensiilor, în timp ce inflația a scăzut ceva mai puțin decât se aștepta.

Evoluția din comerț a survenit pe fondul declinului din industrie (situată ca rezultat brut lunar la nivelul din urmă cu șapte ani), rezultatelor neconvingătoare din agricultură (după ce evoluția din 2022 a fost revizuită la -23,4% iar revenirea estimată curent pe 2023 ar fi de numai 6,2%) și probemelor din construcții (care au început foarte slab anul curent, undeva pe la -15% în ianuarie față de aceeași lună a anului anterior).

În context european, rezultatul față de luna precedentă a plasat România pe locul 7-9, împreună cu Spania și Olanda (+0,5%) în rândul statelor membre UE cu ritm pozitiv, semnificativ peste media europeană (-0,4%). Cele mai mari creșteri le-au înregistrat Estonia (+1%), Bulgaria și Slovacia (ambele cu +0,9%) iar cele mai mici valori, atenție, Germania (-1,9%) și Belgia (-1,8%).

Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, România (+8,7%, valoare ajustată de Eurostat după calendar) s-a poziționat pe poziția secundă după Croația (+9,2%), peste Luxemburg (+6,9%), Slovacia (+4,3%) și Bulgaria (+3,1%). Totodată, foarte departe de media UE (-0,2%) sau media Zonei Euro (-0,7%), precum și de state precum Belgia (-6,8%), Slovenia (-5,6%) sau Finlanda (-3,7%).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaRomânia, pe locul 2 în UE la creșterea comerțului cu amănuntul în ianuarie 2024

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în ianuarie 2024 față de luna anterioară cu 17,2% pe seria brută, dar a crescut semnificativ (+3,8%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere cu 1,9% pe anul 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în decembrie 2023 față de luna anterioară cu 3,9% pe seria brută, dar a scăzut marginal (-0,2%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere pe final de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în noiembrie 2023 față de luna anterioară cu 4,1 pe seria brută, dar numai 1,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Comerțul cu amănuntul, stabilizat la +2% față de anul anterior

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în octombrie 2023 față de luna anterioară cu 1,3 pe seria brută, dar numai 0,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

 Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii