ECONOMIE | Stiri economice

România, țara UE cu cea mai mare creștere a costului salarial

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-03-27 07:25

România a ocupat în T4 2023 prima poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu un nivel de +16,9%, țara noastră a devansat la acest capitol Ungaria (+16,3%), Croația (+16%), Polonia (+13,1%) și Slovenia (+12,5%). Patru alte state din fostul bloc estic au depășit pragul de 10%, Bulgaria (+11,9%), Lituania (+11,2%), Letonia (+11,1%) și Estonia (+10,9%), iar Slovacia s-a poziționat imediat sub acesta (+9,5%).

Așadar, nu am făcut notă discordantă în regiune, doar că majorarea salariului minim la începutul ultimului trimestru al anului trecut ne-a trimis, de puțin, pe primul loc. Totodată, creșterea puterii de cumpărare a sumelor câștigate de angajați a urcat în jurul nivelului de 8%, respectiv cam cam de patru ori peste rezultatul economic estimat curent în termeni reali (pentru comparabilitate cu costul salarial) a fi fost de doar 2,1%.

Singurul stat dintre mai noii membri ai UE care a înregistrat o majorare ceva mai temperată a costurilor cu munca a fost Cehia, cu +5,2%, valoare apropiată de media UE (+3,8%) și de media Zonei Euro (+3,1%). Cele mai mici creșteri s-au consemnat în Danemarca (+1,9%), Germania (+2,2%) și Irlanda (+2,5%). Ceea ce arată o anumită abordare socio-culturală pe fondul unui nivel mai înalt de dezvoltare.

Oarecum surprinzător, Italia a avut o evoluție a acestui indicator-cheie marginal negativă (-0,1% față de același trimestru al anului precedent). De remarcat în context, pensinsularii au avut cea mai drastică scădere a inflației lunare în perioada februarie 2023 – februarie 2024, de la 9,8% la doar 0,8%, cu o stagnare a prețurilor în a doua lună a anului curent.

În ce privește împărțirea între segmentul de business și cel non-business, România se remarcă prin faptul că deține detașat prima poziție în primul caz, cu +17,3%, urmată de Croația (+15,1%), Ungaria (+14,4%), Polonia (+12,8%), Slovenia (+12,6%, la fel ca Irlanda, singura apariție occidentală în zona cu două cifre), Lituania (+11,3%), Bulgaria (+11%) și Letonia (+10,7%).

În schimb, pe partea non-business, cu „doar” +15,2%, nu prindem podiumul format din Ungaria (+19,1%), Croația (+17,8%) și Estonia (+17,1%). Totuși, ne poziționăm peste Polonia (+14%), Slovacia (+13,1%), Letonia (+11,6%) și Lituania (+11%). Zona non-business grupează administrația publică și apărarea, educația, sănătatea, artele, recreerea, reparațiile și alte servicii.

Dincolo de trendul general al regiunii, datele reflectă o presiune sporită și specifică de majorare a retribuirii muncii în activitățile „direct productive”, precum și o anumită temporizare în satisfacerea cererilor din partea bugetară, net diferențiată la noi ca ritm de creștere salarială între educație, aflată clar pe primul loc în T4 2024 și sănătate, rămasă în subsolul clasamentului pe ramuri de activitate și în stagnare ca putere de cumpărare.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economicePensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

Producția de cereale boabe pe 2023, cu o zecime mai mare față de anul precedent

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2023 a crescut cu aproape o zecime față de anul precedent, de la 18,86 milioane tone la 20,57 milioane tone. În condițiile unei extinderi marginale a suprafețelor cultivate (+1%), a contat detalii

România, țara UE cu cea mai mare creștere a costului salarial

România a ocupat în T4 2023 prima poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +16,9%, țara noastră a devansat la acest capitol Ungaria detalii

Deficitul comercial în prima lună a anului, la cea mai mică valoare din septembrie 2021 încoace

Exporturile României au ajuns în ianuarie 2024 la circa 7,1 miliarde euro (-1,3% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 9 miliarde euro (-4,8%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

  

Ultimele Comentarii