BANCI | Stirea Zilei

Surpriza: Ungaria adopta flotarea libera a forintului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-26 12:18

Banca Central„ a Ungariei a surprins pietele internationale prin decizia de a lasa liber cursul valutar, abandonand vechiul si indelungatul sistem de control al cursului valutar prin mentinerea unui culoar de fluctuatie a forintului in raport cu euro de maxim 30%. (Vezi mai jos comunicatul de presa)

Potrivit Financial Times, banca central„ a Ungariei si-a motivat decizia de a introduce flotarea libera a forintului prin aceea ca decizia va permite sa se concentreze ferm pe lupta impotriva inflatiei, care ramane la un nivel ridicat, pentru a permite tarii sa-si respecte planul de adoptare a euro.

Oficialii maghiari s-au vazut pusi de nenumarate ori in situatii delicate, fiind nevoiti sa amane de mai multe ori planurile de adoptare a euro, dupa intrarea tarii in Uniunea Europeana, in 2004.

Andras Simor, guvernatorul bancii centrale a Ungariei, a spus ca flotarea libera a forintului va ajuta tara sa gaseasca valoarea corecta a monedei nationale pentru a se putea intra in mecanismul de schimb ERM-2 care precede adoptarea euro. Totusi, Simon nu a dorit sa aprecieze data adoptarii euro.

Investitorii au apreciat vestea, determinand aprecierea forintului cu 2,4 procente, pana la un curs de 258,15 Ft pentru un euro, la finalul sedintei de ieri.

Potrivit analistilor de la Danske Bank, Ĺdecizia incheie o perioada lunga a unei ineficiente politici monetare cu tintire dubla, atat a inflatiei cat si a cursului de schimb, o politica de care insasi banca centrala a Ungariei nu a fost multumita. Este clar o decizie inteleapta si pozitivaĹ.

Totusi, economistii avertizeaza ca modificarea politicii de curs valutar nu va ajunta singura la depasirea problemelor economice ale Ungariei, autoritatile tarii luptandu-se de ani buni in special cu un deficitul bugetar excesiv.

Cifrele publicate luni de banca centrala Ungariei subliniaza provocarile economiei. Banca si-a majorat prognoza de inflatie pentru 2008 de la 5% la 5,9%, din cauza cresterii preturilor combustibililor si a alimentelor pe plan mondial. In acest, fel, cifra de inflatia depaseste cu mult tinta de inflatie pe termen mediu de 3,1%.

Banca Centrala a Ungariei, care a scazut de doua ori dobanda de politica monetara anul trecut, pentru a sustine cresterea economica, a decis luni sa mentina neschimbata dobanda, la 7,5%, una dintre cele mai mari din Europa.

MAGYAR NEMZETI BANK
Press release on the abandonement of the peg to the euro
25 February 2008

In agreement with the Government, the Monetary Council decided to abandon the flexible peg of the forint to the euro within a fluctuation band and to adopt a floating exchange rate regime, with effect from 26 February 2008.

The primary objective of the Magyar Nemzeti Bank is to deliver and maintain price stability in the long run. Under an inflation targeting regime, the central bank reacts to inflationary pressures that may arise from a wide range of developments in the economy and financial markets. Limiting exchange rate fluctuations in an inflation targeting regime does not contribute to firmly anchoring long-term inflation expectations.

The abandonment of the peg constitutes a step toward the adoption of the euro in Hungary. A floating exchange rate regime provides the central bank with better conditions to achieve its inflation target and, through this, to meet the nominal convergence criteria and finally to enter into ERM II.

Due to the openness of the Hungarian economy, the exchange rate will continue to play an important role in influencing developments in inflation. If other developments in the economy do not have a countervailing force, sustained and significant movements in the nominal exchange rate will be reflected in the Bank’s inflation projections and will be a factor driving the conduct of monetary policy.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dob√Ęnzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le gńÉsim la Banca Transilvania, BCR, Banca RomâneascńÉ, Garanti BBVA »ôi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un numńÉr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la un credit pentru casa in lei

Bancile cu cele mai bune dobanzi la un credit ipotecar in lei pentru cumpararea unui locuinte sunt Banca Comerciala Romana (BCR), ING Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro. Clasamentul a luat in calcul detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la un descoperit de cont/card (overdraft)

Primele trei banci care au cele mai mici dobanzi pentru un credit (linie de credit) tip descoperit de cont/card, cunoscut si ca overdraft, sunt Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat un calcul cele mai importante 10 banci detalii

Care banci au cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie?

Cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei la termen de un an pentru populatie sunt la TBI Bank - 8%, First Bank - 5,65% si Intesa - 5,25%, conform topului realizat de Bancherul.ro. (vezi foto) Un grup de mai multe banci practica la acelasi termen detalii

  

Ultimele Comentarii