ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Comerțul cu amănuntul, în creștere cu 1,9% pe anul 2023

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-02-09 16:21

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în decembrie 2023 față de luna anterioară cu 3,9% pe seria brută, dar a scăzut marginal (-0,2%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS. 

Raportat la aceeași lună din anul precedent s-a consemnat un avans de numai 0,1% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind semnificativ mai mare (+1,5%). Per total, rezultatul brut cumulat pe parcursul lui 2023, a fost în pierdere de viteză după luna martie și s-a stabilizat în jurul pragului de 2% după septembrie (sincron cu prognoza de creștere economică), pentru a încheia anul trecut la valoarea minimă de 1,9%.

Această evoluție s-a produs în pofida unui avans anual de circa opt procente al puterii de cumpărare a salariului mediu (+15,1% nominal aferent lunii noiembrie dar încasat în decembrie, la o inflație de 6,61%), corelată cu consolidarea în domeniul pozitiv a pensiei reale (+6%, după majorarea cu 13% a cuantumului mediu de la începutul anului).

Ar fi de subliniat creșterea semnificativă înregistrată ca volum brut față de luna anterioară la produse alimentare, băuturi și tutun (+18,6%, deși doar +0,3% ajustat cu sezonalitatea), în timp ce la produse nealimentare (-3,2% brut și, respectiv, -1,3%) și pe segmentul de carburanți (-3,7%, deși +2,5% după ajustare) au avut loc scăderi.

Față de aceeași lună din 2022, datele INS au fost mai consistente la produsele alimentare (+4,7% brut și +5,1% ajustat sezonier) și moderate la magazinele cu vânzare predominantă de produse nealimentare (+1,6% brut, respectiv +3,9% ajustat). Au rămas, însă, clar negative pe segmentul de carburanți (-11,3% brut și -10,6% ajustat).

Cumulat de la începutul anului, avansul comerțului în ansamblu s-a situat la +1,9%, cu niveluri pozitive similare la produse alimentare (+3,6%) și produse nealimentare (+3,8%). În același timp, la carburanți, după o anumită revenire la mijlocul anului, s-a păstrat poziționarea în domeniul negativ (-4,4%).

Per total, evoluția consumului a fost în scădere relativă spre finalul lui 2023, iar rezultatul cumulat s-a situat în linie cu rezultatul economic scontat actualmente pentru anul trecut.

Datele indică un avans moderat a consumului per total, în pofida creșterii destul de pronunțate a puterii de cumpărare a salariilor și pensiilor, pe măsură ce inflația a scăzut semnificativ.

Din perspectiva stabilității macroeconomice, pe fondul rezultatelor slabe din industrie (situate ca rezultat brut lunar la nivelul din urmă cu opt ani) și agricultură (evoluția din 2022 a fost revizuită la -23,4% iar revenirea estimată curent pe 2023 este de numai 1,8%), s-a menținut la un nivel ridicat (25,6 miliarde euro deficit după primele 11 luni ale anului) dezechilibrul din comerțul exterior.

În context european, rezultatul față de luna precedentă a plasat România în prima treime a statelor membre UE și semnificativ mai bine decât media europeană (-1%). La distanță de țări precum Slovacia (+2%), Croația sau Ungaria (ambele cu +1,4%) și ceva mai bine decât Bulgaria (-0,6%), însă mult peste Slovenia (-3,6%), Danemarca (-3,2%) sau Luxemburg (-3,1%).

Față de aceeași lună a anului trecut, România s-a poziționat pe locul șase, cu un avans de 1,9%, mai mic față de cele din Croația (8,9%), Cipru (3,8%), Spania (3,4%), Lituania (2,8%) și Irlanda (2%). Pentru referință, menționăm că media UE a fost de -0,7% iar cea a Eurozonei de -0,8%, cu Slovenia (-15%), Estonia (-4,2%) și Slovacia (-3,8%) în topul scăderilor.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaComerțul cu amănuntul, în creștere pe final de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în noiembrie 2023 față de luna anterioară cu 4,1 pe seria brută, dar numai 1,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Comerțul cu amănuntul, stabilizat la +2% față de anul anterior

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în octombrie 2023 față de luna anterioară cu 1,3 pe seria brută, dar numai 0,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Creșterea economică, doar 1,1% după primele trei trimestre ale anului curent

Produsul Intern Brut pe al treilea trimestru din 2022 a crescut cu doar 0,2% în termeni reali însă cu 2,1% pe seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Potrivit INS, rezultatul cumulat pe primele trei trimestre ale detalii

Producția industrială, în scădere cu 5% de la începutul anului

Producția industrială a consemnat în septembrie 2023 față de luna anterioară o creștere de 13,4% în serie brută însă numai +0,7% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii