ECONOMIE | Statistici BNR

Deficitul contului curent, redus cu o cincime după primele zece luni ale anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-12-18 14:49

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele zece luni din 2023 un deficit de 18,34 miliarde euro (-5,7% din PIB estimat), în scădere cu aproximativ o cincime față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR.

Deficitul s-a redus semnificativ pe segmentul de bunuri, în timp ce a crescut excedentul pe partea de servicii. Minusul pe segmentul de venituri primare s-a diminuat marginal iar plusul de la cele secundare a scăzut sensibil.

Pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat o diminuare cu 28% a deficitului extern (de la -16,28 miliarde euro la -11,64 miliarde euro). Reducerea cu o optime a deficitului pe partea de bunuri (de la -26,66 miliarde euro până la -23,18 miliarde euro) a fost însoțită de un avans de 11% al soldului pozitiv la servicii (de la +10,38 miliarde euro la +11,54 miliarde euro).

Seviciile de telecomunicații, informatice și informaționale au avut a doua cea mai mare contribuție pozitivă (+4.944 milioane euro, în creștere cu 9% față de aceeași perioadă a anului anterior), după serviciile de transport (+5.108 milioane euro și, respectiv +12%). Totodată, s-au îmbunătățit soldurile la rezultatul net la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (+11%). Deficitul din turism a crescut până la -2,94 miliarde lei, în pofida unui avans de 15% al încasărilor.

Soldul pe segmentul de venituri primare (-7,73 miliarde euro) s-a ameliorat cu 61 milioane euro, după o majorare cu 5% a intrărilor. Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au crescut cu 3%, în timp ce ieșirile s-au majorat cu 6% iar soldul pozitiv a scăzut la 1.027 milioane euro.

Investițiile străine, mai mici cu 35%

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele zece luni din 2023 au totalizat 6.148 milioane euro, sumă cu 35% mai mică față de cele 9.529 milioane euro consemnate în aceeași perioadă a anului anterior. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au crescut până la 6.078 milioane euro iar creditele intragrup au revenit ușor pe plus (+70 milioane euro), după valoarea netă negativă de 776 milioane euro înregistrată la finele lunii septembrie.

Datoria externă totală a crescut semnificativ în luna octombrie 2023 până la 162,4 miliarde euro, sumă cu 18,5 miliarde euro mai mare decât la finele anului trecut. De reținut scăderea consemnată pe segmentul datoriei pe termen scurt, în timp ce creșterea a venit exclusiv din sporul consemnat pe termen mediu și lung.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul celei de-a zecea luni a anului curent a urcat la 18%, față de 15,6% în luna precedentă, de puțin peste nivelul de 17,9% consemnat la 31 decembrie 2022. Totodată, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a scăzut la 5,5 luni, peste nivelul de 4,4 luni consemnat la finele lui 2022.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) a scăzut cu peste șase puncte procentuale față de luna anterioară și a ajuns la 99,1%. Totuși, acest indicator critic s-a păstrat cu mult peste valorile din anii anteriori, ceea ce semnifică o mai bună reziliență la șocuri externe.

 

Taguri: statistici economice  statistici BNR  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNRInflatia a încheiat anul 2023 la 6,61%, semnificativ sub prognoza oficială

Inflația anuală a scăzut în decembrie 2023 până la 6,61%, față de 6,72% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Cea mai importantă influență favorabilă a venit din partea scăderii prețurilor la combustibili. detalii

Deficitul contului curent, redus cu o cincime după primele zece luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele zece luni din 2023 un deficit de 18,34 miliarde euro (-5,7% din PIB estimat), în scădere cu aproximativ o cincime față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. detalii

Deficitul contului curent, redus cu 24% după primele nouă luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele nouă luni din 2023 un deficit de 16.051 milioane euro (-5% din PIB estimat), în scădere cu circa 24% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. detalii

Deficitul contului curent, în scădere cu 22% pe primele 7 luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele șapte luni din 2023 un deficit de 11.892 milioane euro (-3,6% din PIB estimat), în scădere cu circa 22% față de aceeași perioadă a anul anterior, potrivit datelor BNR. detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii