ECONOMIE | Analize economice

Cercetarea românească, cea mai slab finanțată din UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-12-11 09:23

România a înregistrat și în anul 2022 cea mai scăzută pondere în PIB a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare din UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat.

Cu un procentaj de doar 0,46%, în condițiile creșterii rezultatului economic, valoarea a fost în scădere marginală și ajuns la același nivel ca în urmă cu zece ani. De reținut, din seria de date istorice, nivelul cel mai ridicat pentru țara noastră s-a înregistrat în 1995 (0,75% din PIB).

Dacă se face raportul ponderilor de alocare în PIB între România și media UE, se poate observa o stagnare undeva la o cincime din uzanța în materie la nivelul Uniunii, deoarece sectorul de cercetare-dezvoltare nu ține pasul cu creşterea economică.

Ne adâncim astfel în starea de piaţă de desfacere pentru produsele altora (peste 20 miliarde euro deficit comercial în primele 9 luni din 2023). Forţa de muncă fiind folosită la industrializarea produselor gândite preponderent în altă parte şi cu valoarea adăugată mare predominant încasată tot de alții.

Foarte în urmă chiar față de țări din blocul estic

Pentru referință, este elocventă o comparaţie între țările nordice din topul alocărilor pentru C&D şi țările mai noi membre UE din fostul bloc estic. Alăturarea ne oferă imaginea capacității de a genera o creștere sustenabilă a nivelului de trai prin dezvoltarea de noi tehnologii. Pe scurt, se demonstrează că problemele de competitivitate încep la originea proceselor de producție.

Cu alocări situate la mai puțin de un sfert în raport cu Cehia (economie cu PIB comparabil cu al nostru) și o treime din cât alocă Ungaria, am rămas foarte departe de Polonia (1,46% PIB), Croația (1,43% PIB) sau Lituania (1,02% PIB).

Până și Bulgaria, plecată de la un nivel mai redus decât al nostru la intarea în UE, ne-a lăsat în urmă, deşi a slăbit cadenţa de la 0,95% din PIB în 2015 la doar 0,77% din PIB în 2022. Sub pragul de 1% din PIB, în afară de România, se mai situează doar șapte state, cu Malta (0,65% PIB) și Letonia (0,75% PIB) poziționate mai slab decât vecinii de la sud de Dunăre, situați la egalitate cu Cipru dar sub Slovacia, Irlanda și Luxemburg.

Astfel, cercetarea reprezintă un punct nevralgic în strategia economică, de natură să compromită șansele de a dezvolta o producție cu caracter inovativ pronunțat și valoare adăugată mai mare. De aici rezultă un deficit de competitivitate, inclusiv în raport cu ţările fostului bloc estic, ale căror mărfuri performează pe propria noastră piață și ne produc deficite importante.

Datele prezentate arată necesitatea de a aloca fonduri publice majorate semnificativ pentru dezvoltarea sectorului de cercetare-dezvoltare, împreună cu acordarea de facilităţi mult mai consistente sectorului privat pentru dezvoltarea firmelor R&D. Alocările relativ reduse pentru dezvoltarea de produse cu valoare adăugată mare vor constitui un handicap major în tentativa de convergenţă cu țările dezvoltate.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceCostul împrumuturilor pe termen lung, scădere la 6,14% în ianuarie 2024

Dobânda pe termen lung pentru România a scăzut marginal în ianuarie 2024, până la valoarea medie de 6,14%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană. Totodată, țara noastră a păstrat prima poziție la costurile de detalii

Deficitul contului curent, 7,1% din PIB pe 2023

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat la finalul lui 2023 un deficit de 22,69 miliarde euro, în scădere cu 13% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Rezultatul înseamnă 7,1% din PIB detalii

Deficitul bugetar, -5,68% din PIB în 2023

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns în decembrie la 89,9 miliarde de lei (-5,68% din PIB-ul estimat la 1.583,5 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu circa 9 miliarde lei mai mare față de detalii

România, pe locul doi în UE la inflația anuală in 2023

România s-a situat în luna decembrie 2023 pe locul doi în UE în ce privește inflația anuală, potrivit datelor publicate de Eurostat. Avansul prețurilor a crescut marginal (7%, față de 6,9% în luna anterioară) și ne-a detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii