ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Producția industrială, în scădere cu 5% de la începutul anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-11-24 08:16

Producția industrială a consemnat în septembrie 2023 față de luna anterioară o creștere de 13,4% în serie brută însă numai +0,7% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare.

Astfel, sezonalitatea a îmbunătățit semnificativ rezultatul brut consemnat oficial dar perspectiva rămâne îngrijorătoare. 

Comparativ cu aceeași lună din 2022, rezultatul a fost de -5,1% brut și -4,2% ajustat. Evoluția cumulată pe primele nouă luni față de aceeași perioadă a anului precedent a fost rămas slabă, respectiv -5,1% pe seria brută și -5% pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, mult sub valoarea anticipată oficial.

Reamintim că per total 2022, producția industrială consemnase deja o diminuare de -2,3%. Ceea ce ar trebui să constituie un semnal de alarmă, în contextul nivelului de creștere economică estimat curent a fi de 1,1% brut după primele trei trimestre (+1,9% ajustat sezonier), industria fiind sectorul cu cea mai mare contribuție în formarea PIB.

Chiar și refăcută de la -0,2% la -3,1%, prognoza de toamnă referitoare la industrie a Comisiei Naționale de specialitate pentru anul 2023, rămâne optimistă. Reintrarea pe creștere se anunță foarte dificilă iar valoarea după 9 luni ar prespune o performanță constant pozitivă în ultimul trimestru al anului (peste +3% față de aceeași lună din 2022), pentru a atinge valoarea prognozată.

În structură, trebuie remarcat că industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale, a avut o revenire puternică față de luna anterioară (+17,3%) dar a rămas semnificativ sub nivelul aceleiași luni din 2022 (-4,8%). Rezultatul la 9 luni (-4,6%) indică o contribuție negativă importantă la creșterea economică.

În contextul creșterii conjuncturale a cotațiilor prețurilor la petrol și gaze naturale, s-a consemnat o creștere a activității pe segmentul de industrie extractivă (+1,2% față de august 2023 și +5,4% comparativ cu septembrie 2022, ceea ce a dus la un rezultat de +3,7% cumulat la nouă luni). Pe partea de energie, rezultatele au fost în scădere pe toată linia, ajungând deja la -10,9% pe perioada ianuarie - septembrie.

Datele pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună septembrie pe intervalul 2015 - 2023, cu referința în nivelul mediu consemnat pentru anul de referință 2015 (valoare 100). Situația rămâne problematică, conform seriei statistice oficiale, deoarece producția industrială în septembrie 2023 a coborât în termeni reali cam la nivelul din nivelul din urmă cu opt ani.

Printre ramurile industriale care au obținut rezultate mai bune pe primele nouă luni din 2023, se numără serviciile anexe extracției (+11,8%), fabricarea de calculatoare și produse electronice și optice (+10,4%), producția de autovehicule de transport rutier (+5,4%) și extracția petrolului brut și a gazelor naturale (+5,2%). 

La polul opus s-au situat ramuri precum prelucrarea lemnului (-22,6%), industria metalurgică (-17,9%), fabricarea produselor textile (-16,2%), extracția cărbunelui (-15,8%), confecționarea de îmbrăcăminte (-15,3%), producerea de mobilă (-13,1%), fabricarea unor produse din minerale nemetalice (-11,6%), industria chimică (-11,2%) și producția de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-10,9%).

Dintre marile grupe industriale, singurul rezultat pozitiv s-a păstrat pe segmentul bunurilor de capital (+1,4%). În același timp, bunurile de folosință îndelungată au avut o scădere semnificativă (-13,1%), bunurile intermediare au ajuns la -9,3%, industria energetică la -8,2% iar bunurile de uz curent au înregistrat o diminuare ceva mai mică (-4,2%).

Deși a acrescut în termeni nominali cu 12% față de luna anterioară, cifra de afaceri din industrie a rămas cu 2% mai mică decât în septembrie 2022. Cumulat pe primele 9 luni ale anului curent, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut în termeni nominali, cu doar 1%.

Pe marile grupe industriale, rezultatele au fost mai bune la bunuri de capital (+10,5%) și bunuri de uz curent (+8,2%), modeste la bunuri de folosință îndelungată (+2,2%), slabe la bunuri intermediare (-3,9%) și declin puternic în industria energetică (-25,9%). Industria prelucrătoare a consemnat per total un avans de 1,8% iar cea extractivă o scădere de -14%.

Ar mai fi de reținut că, în septembrie 2023, comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), au crescut în termeni nominali cu 23,5% față de luna anterioară, deși numai +1,9% raportat la septembrie 2022. După 9 luni, situația se prezintă mai bine la bunuri de uz curent (+12,8%) și bunuri de capital (+10,6%), moderat la bunuri de folosință îndelungată (+3%) și în scădere la bunuri intermediare (-5,5%), cu un rezultat de +4,9% pe total. 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaComerțul cu amănuntul, în creștere pe final de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în noiembrie 2023 față de luna anterioară cu 4,1 pe seria brută, dar numai 1,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Comerțul cu amănuntul, stabilizat la +2% față de anul anterior

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în octombrie 2023 față de luna anterioară cu 1,3 pe seria brută, dar numai 0,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Creșterea economică, doar 1,1% după primele trei trimestre ale anului curent

Produsul Intern Brut pe al treilea trimestru din 2022 a crescut cu doar 0,2% în termeni reali însă cu 2,1% pe seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Potrivit INS, rezultatul cumulat pe primele trei trimestre ale detalii

Producția industrială, în scădere cu 5% de la începutul anului

Producția industrială a consemnat în septembrie 2023 față de luna anterioară o creștere de 13,4% în serie brută însă numai +0,7% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii