ECONOMIE | Analize economice

Comerțul cu amănuntul, în scădere continuă

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-11-13 07:47

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în septembrie 2023 față de luna anterioară cu -4,7% pe seria brută, dar numai -0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS.

Rezultatul ajustat a ținut cont de numărul diferit de zile lucrătoare în calendar.

Raportat la aceeași lună din anul precedent s-a consemnat o diminuare de -0,9% brut dar valoarea ajustată cu sezonalitatea a fost marginal crescătoare (+0,7%). Per total, rezultatul brut cumulat de la începutul anului 2023 a fost în pierdere de viteză sistematică după luna martie și a coborât la doar 2%, exact nivelul prognozat pentru avansul PIB pe 2023.

Această evoluție s-a produs în pofida unui avans anual de peste cinci procente al puterii de cumpărare a salariului mediu (+15,2% aferent lunii august dar încasat în septembrie, la o inflație de 8,83%), corelată cu consolidarea în domeniul pozitiv a pensiei reale (+3,8%, după majorarea cu 13% a cuantumului mediu de la începutul anului).

Ar fi de subliniat scăderile înregistrate față de luna anterioară la toți indicatorii pe categorii de mărfuri, cu excepția unei creșteri marginale în termeni ajustați la mărfuri nealimentare (+0,5%). Pe brut, scăderile față de luna anterioară au fost consistente la produse alimentare, băuturi și tutun (-7,3%) și la carburanți pentru autovehicule (-8,9%), însă minore la produse nealimentare (-0,2%).

În schimb, față de aceeași lună din 2022, datele INS au rămas pozitive la produsele alimentare (+2,9% brut și +3,4% ajustat sezonier), dar au coborât spre zero la magazinele cu vânzare predominantă de produse nealimentare (+0,8% brut, deși +3,1% ajustat) și au rămas clar negative pe segmentul de carburanți (-9,3% brut și -8,2% ajustat).

Cumulat de la începutul anului, avansul comerțului în ansamblu exprimat în termeni bruți s-a diminuat din nou până la 2% (2,2%, după ajustarea cu sezonalitatea), cu niveluri pozitive la produse alimentare (+3,4%) și produse nealimentare (+3,5%). În același timp, la carburanți, după o revenire anterioară, s-a păstrat poziționarea în domeniul negativ (-3,1%).

Per total, evoluția consumului a înregistrat o scădere notabilă față de luna precedentă iar rezultatul cumulat a păstrat trendul de scădere comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Datele nu indică o revenire a consumului, chiar în condiții de creștere a puterii de cumpărare, pe măsură ce inflația a scăzut semnificativ.

De reținut, din perspectiva stabilității macroeconomice, pe fondul rezultatelor slabe din industrie (în scădere ca rezultat brut lunar până sub nivelul din urmă cu șapte ani) și agricultură (a cărei evoluție în 2022 s-a situat la -11,6% iar creșterea estimată pe 2023 ar fi de numai 10,6%), s-au menținut la un nivel relativ ridicat dezechilibrele din comerțul exterior.

În context european, România a consemnat pe luna septembrie 2023, a patra cea mai mare reducere a comerțului cu amănuntul față de luna precedentă, semnificativ mai mică decât în Slovacia (-2%), dar imediat după Germania și Olanda (-0,8%) și la egalitate cu Irlanda (-0,7%).

Pentru referință, menționăm că media UE a fost de -0,2%, cea a Eurozonei de -0,3% iar vecinele Ungaria și Bulgaria au consemnat creșteri marginale (ambele cu +0,1%). De reținut, Polonia, cu economia cea mai apropiată ca dimensiune și structură de a noastră, a înregistrat +1%, după +1,7% în august.

Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, reducerea marginală de -0,1% plasează țara noastră semnificativ mai bine decât media UE (-2,7%) și cea a Eurozonei (-2,9%).

Departe de topul alcătuit din Spania (+7,5%) și Cipru (+4,1%) și Luxemburg (+2,6%), însă mult mai sus decât valorile consemnate în țări precum Slovenia (-17%), Belgia (-8,4%) și Ungaria (-7,3%).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDatoria publică a trecut iar pragul de 50% din PIB în luna septembrie

Datoria publică a României a crescut în septembrie 2023 până la 50,5% din PIB, de la nivelul de 48,9% consemnat în luna anterioară, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 759,3 detalii

Eurostat: România, pe locul trei în UE la inflația anuală

România s-a situat în luna septembrie 2023 pe locul trei în UE în ce privește inflația anuală, potrivit datelor publicate de Eurostat. Avansul prețurilor a scăzut semnificativ (8,2%, față de 9,3% în luna anterioară) și detalii

Indicele prețurilor de consum, în scădere la 8,09% dar tensiunile inflaționiste persistă

Inflația anuală a scăzut în octombrie 2023 până la 8,09% față de 8,83% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Totuși, creșterea de bază a prețurilor a fost de 0,68%, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni. detalii

Comerțul cu amănuntul, în scădere continuă

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în septembrie 2023 față de luna anterioară cu -4,7% pe seria brută, dar numai -0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

  

Ultimele Comentarii