ECONOMIE | Analize economice

Tendința de scădere a „inflației industriale” s-a inversat, alimentată de prețurile la energie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-11-06 12:38

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a crescut în septembrie 2023 cu 2,02% față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS.

Cu toate acestea, s-a păstrat o diminuare în termeni anuali a acestui indice, de -0,43% (după -3,35% în august), în condițiile în care indicele pentru piața internă a urcat la 2,59% iar pe cea externă s-a înregistrat un avans lunar de 0,66%. 

De reținut, IPPI intern a rămas în domeniul negativ, chiar după reluarea creșterii lunare a prețurilor industriale, în timp ce IPPI la livrările externe a revenit pe plus față de aceeași lună a anului trecut, după patru luni în care coborâse sub zero. Efectul de bază și modificarea ușoară a cursului de schimb au adus influențele determinante.

Una peste alta, a fost inversată tendința de scădere din ultimele 12 luni, cu perspectiva de a trece din nou, per total, pe plus cu evoluția prețurilor de profil. Diferența între evoluția la intern și cea de pe piața externă s-a păstrat, pentru a doua lună consecutiv, în favoarea prețurilor interne dar se anticipează o revenire la situația uzuală, existentă până în iulie 2023, cu „inflația industrială” mai mare la intern.

În structură, s-a consemnat o creștere față de luna precedentă pe toate marile grupe industriale, cu excepția bunurilor intermediare, alimentată de majorarea semnificativă (+5,27%) a prețurilor din industria energetică. Creșterile lunare au fost, însă, modice la bunuri de capital (+0,45%), bunuri de uz curent (+0,15%) și bunuri de folosință îndelungată (+0,03%)

De reținut situația de la bunurile intermediare, îndeobște exportate pentru a fi încorporate apoi în bunuri finite (-0,45% față de august 2023 și, atenție, -4,15% comparativ cu septembrie 2022, ceea ce ar putea avea o legătură cu deficitul cronic din comerțul exterior). Precum și faptul că prețurile la energie au rămas încă mai mici cu aproape patru procente față de aceeași lună din anul anterior.

Din păcate, chiar în contextul stabilizării prețurilor la energie și materii prime, productivitatea muncii a scăzut (-5,8% media pe primele opt luni ale anului curent și -6,0% în august 2023) și s-au redus importante capacități de producție. Per total, rezultatele din industrie au coborât, în termeni comparabili, sub nivelul din urmă cu șapte ani.

Pe ramuri de activitate, majorări mai mari de prețuri față de aceeași lună a anului trecut s-au consemnat la fabricarea produselor farmaceutice (+23%, cu importanță majoră în coșul de consum pentru populație), distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor etc.(+19%), fabricarea băuturilor (18%), repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor (+13%) activități de servicii anexe extracției (+11%), și fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (+10%).

Sub pragul de 10%, urmează alte activități industriale și tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (ambele cu circa +7%), fabricarea produselor textile (+6%), producția de autovehicule de transport rutier și „alte activități extractive” (câte +5%), producția altor mijloace de transport și fabricarea de mobilă (ambele cu +5%).

Reduceri anuale importante de prețuri s-au înregistrat la extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-35%), industria metalurgică (-15%), fabricarea produselor chimice (-14%), fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie (-11%) și fabricarea produselor de cocserie și din prelucrarea țițeiului (-7%).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDatoria publică a trecut iar pragul de 50% din PIB în luna septembrie

Datoria publică a României a crescut în septembrie 2023 până la 50,5% din PIB, de la nivelul de 48,9% consemnat în luna anterioară, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 759,3 detalii

Eurostat: România, pe locul trei în UE la inflația anuală

România s-a situat în luna septembrie 2023 pe locul trei în UE în ce privește inflația anuală, potrivit datelor publicate de Eurostat. Avansul prețurilor a scăzut semnificativ (8,2%, față de 9,3% în luna anterioară) și detalii

Indicele prețurilor de consum, în scădere la 8,09% dar tensiunile inflaționiste persistă

Inflația anuală a scăzut în octombrie 2023 până la 8,09% față de 8,83% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Totuși, creșterea de bază a prețurilor a fost de 0,68%, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni. detalii

Comerțul cu amănuntul, în scădere continuă

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în septembrie 2023 față de luna anterioară cu -4,7% pe seria brută, dar numai -0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

  

Ultimele Comentarii