Deficitul bugetar, înrăutățit în septembrie până la -3,55% din PIB
Autor: Dan Palangean
2023-10-27 06:08
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la finele lunii septembrie până la 56,5 miliarde de lei (-3,55% din PIB-ul estimat la 1.591 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor.
Suma este cu 14,8 miliarde lei mai mare față de aceeași perioadă a anului anterior (după ce anterior diferența scăzuse la doar 9,2 miliarde lei la finele lui august), rezultat cu aproape 0,6 puncte procentuale mai slab ca pondere în PIB (comparativ cu -2,96% la finele lunii septembrie 2022).
Astfel, rezultatul execuției bugetare pe anul curent rămâne problematic în tentativa de îmbunătățire a soldului din anul anterior, ținta inițială de -4,4% fiind abandonată. În loc de scăderea minusului bugetar, s-a consemnat în luna septembrie o nouă majorare relativă, după ce decalajul fusese în continuă scădere după luna mai 2023.
Pe fondul creșterii PIB în pierdere vizibilă de viteză (estimare curentă +1,7% S1 2023 față de S1 2022), încasările nominale au fost mai mari cu 11% în ianuarie - septembrie 2023 față de ianuarie – septembrie 2022 (+36,5 miliarde lei). Totuși, inflația încă relativ ridicată a făcut ca acest avans să se traducă în scăderea veniturilor raportate la PIB (23,1% față de 23,5% în primele trei trimestre ale anului).
Totodată, s-a consemnat o majorare cu 51,3 miliarde lei a cheltuielilor publice (+13,7%, ritm semnificativ mai mare decât al veniturilor) și creșterea ponderii acestora în PIB de la 26,5% la 23,7%. Astfel, în primele nouă luni din 2023, statul a cheltuit 115 lei la fiecare 100 de lei încasați, cu un deficit cumulat de peste 7 miliarde lei rămas de acoperit la fondul național de sănătate.
De reținut, bugetul de stat a înregistrat un deficit mai mare decât cel al bugetului general consolidat. Pe acest segment al finanțelor publice, s-au cheltuit 4 lei la fiecare 3 lei încasați, ceea ce înseamnă un dezechilibru major, corectat parțial din excedente la alte bugete, dar imposibil de susținut pe termen lung fără costuri masive cu îndatorarea.
Rezultatul per total a fost îmbunătățit de finanțele administrațiilor locale, situate la +4,2 miliarde lei (+0,26 puncte procentuale din PIB, în pofida necesităților existente în teritoriu). La care s-a adăugat și excedentul tradițional al instituțiilor publice autofinanțate (+2,2 miliarde lei, încă +0,14 puncte procentuale).
Merită amintită și discrepanța între creșterea veniturilor din impozitul pe salarii și venit (+21,4%, adică 5,28 miliarde lei în plus) și avansul contribuțiilor de asigurări (numai +12,8%, urmare a scutirilor introduse pentru anumite categorii profesionale), cea mai mare componentă a bugetului public, cu aproape 117 miliarde lei. Impozitul pe profit a avansat cu doar 11,4%.
Pe partea de impozite indirecte, comparabile cu CAS –ul ca pondere în buget, rezultatele au fost dezamăgitoare. Avansul de doar 8,8% al TVA încasat (a doua mare componentă a veniturilor, cu puțin peste 75 miliarde lei) a fost sub inflația medie și nu s-a văzut revenirea pe plus a puterii de cumpărare în termeni reali (circa 5% la salarii și 4% la pensii în septembrie). El a fost însoțit de o creștere nominală minoră la plata accizelor (+3,2%).
Sumele primite din partea UE, în pofida neajunsurilor din îndeplinirea cerințelor PNRR, au fost de aproape 30 miliarde lei, în creștere cu circa 18% în termeni nominali sau 4,6 miliarde lei. Creșterea intrărilor de fonduri europene a fost ameliorat cu circa 0,3% din PIB deficitul bugetar la mijlocul anului, altfel situația era și mai puțin bună.
Asistența socială a scăzut ca pondere în PIB
Avansul cheltuielilor (+13,7%) s-a plasat peste nivelul inflației. Ritmul de creștere a fost ceva mai redus în cazul cheltuielilor de personal (+10,8%). Ceea ce a păstrat o mare parte a bugetarilor și îndeosebi cei din sectorul sanitar, pe fondul unui indice de prețuri încă ridicat, în subsolul clasamentului puterii de cumpărare a salariilor.
Asistența socială a scăzut ca pondere în PIB de la 9,4%, la 9,1%, în contextul unei creșteri procentuale în termeni nominali (+9,9%), sub ritmul creșterii veniturilor bugetare. Au avansat cu un ritm relativ mai redus alocările pentru bunuri și servicii (+9,4% nominal) și mai ridicat cheltuielile de capital (+22,3%) și subvențiile (+26,3% sau aproape 3 miliarde lei în plus).

Majorarea pe segmentul cofinanțării proiectelor susținute cu fonduri nerambursabile a fost una importantă (+26,2%). O problemă pe termen mediu și lung atenuată față de începutul anului este majorarea cheltuielilor cu dobânzile. Acestea au avansat cu 12,5% în termeni nominali și totalizează acum 1,5% din PIB.
Pe ansamblul anului trecut, s-a reușit o ameliorare a deficitului de doar 1 punct procentual (pp). Acum obiectivul revizuit la -5,5% din PIB deficit pe 2023 ar presupune o ameliorare (improbabilă) a execuției de peste 0,8 pp (cea de 0,24 pp după ajustarea obiectivului plus refacerea minusului de 0,59 pp după primele nouă luni) în ultimul trimestru al anului.
Taguri: statistici economice Macroeconomie Ministerul Finantelor
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stiri economice
Deficitul bugetar, -3,97% din PIB înaintea ultimelor două luni ale anului
Deficitul bugetului general consolidat a ajuns în octombrie la 62,8 miliarde de lei (-3,97% din PIB-ul estimat la 1.583,5 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu 15,7 miliarde lei mai mare față de detalii
Prognoza de toamnă - creșterea economică, diminuată la 2%
Creșterea economică pe anul în curs a fost redusă de la 2,8% în prognoza de vară la 2% în prognoza de toamnă, publicată de Comisia Națională de Prognoza. În timp ce valoarea rezultatului economic estimat a scăzut de la 1.591 detalii
Cercetarea românească, cea mai slab finanțată din UE
România a înregistrat și în anul 2021 cea mai scăzută pondere în PIB a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare din UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Cu un procentaj de doar 0,47%, în condițiile creșterii detalii
Datoria publică, redusă marginal după recalcularea PIB
Datoria publică a României a scăzut marginal la finele lunii august 2023 până la 48,9% din PIB, de la nivelul de 49% consemnat în luna anterioară, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de detalii
- Indicele BET al BVB a crescut cu 21% in 2023
- Deficitul bugetar, înrăutățit în septembrie până la -3,55% din PIB
- Creșterea PIB pe 2021 - valoare definitivă +5,7% dar cu modificări semnificative pe sectoarele economice
- Inflația anuală în scădere, dar creșterea prețurilor pe septembrie la maximul ultimelor 6 luni
- Comerțul cu amănuntul, în pierdere de viteză
- Deficitul comercial, în scădere dar îngrijorător din perspectivă regională
- Datoria publică, redusă la 49% din PIB în iulie dar păstrarea ei sub pragul critic de 50% se anunță dificilă
- Scumpirea medicamentelor a anulat scăderea prețurilor la alimente
- Datoria publică a revenit sub pragul de 50% din PIB
- Comerțul cu amănuntul, pe trend scăzător
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
- Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la contul curent cu card si online banking
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, redus cu 24% după primele nouă luni ale anului
- Deficitul contului curent, în scădere cu 22% pe primele 7 luni ale anului
- Deficitul contului curent, în scădere cu 18% pe prima jumătate a anului
- Deficitul contului curent pe primele cinci luni, redus cu o șesime
- Deficitul contului curent pe primele patru luni din 2023, mai mic cu aproape 30%
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
- CEC Bank a preluat Fondul de Garantare a Creditului Rural
- BCR aproba credite online prin aplicatia George, dar contractele se semneaza la banca
- Aplicatia Eximbank, indisponibila temporar
Analize economice
- Prețurile industriale în octombrie 2023, sub nivelul din urmă cu 12 luni
- Datoria publică a trecut iar pragul de 50% din PIB în luna septembrie
- Eurostat: România, pe locul trei în UE la inflația anuală
- Indicele prețurilor de consum, în scădere la 8,09% dar tensiunile inflaționiste persistă
- Comerțul cu amănuntul, în scădere continuă
Ministerul Finantelor
- Deficitul bugetar după 8 luni, încă mai mare față de rezultatul din anul trecut
- Deficitul bugetar, cvasistaționar în iunie dar problematic la mijlocul anului
- Datoria publică a trecut din nou pragul de 50% din PIB pe date operative
- Datoria publică, scădere marginală la 49% în aprilie 2023
- Deficitul bugetar, majorat cu 17 miliarde lei după primele cinci luni ale anului
Biroul de Credit
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
- Legalitatea prelucrarii datelor personale de catre Biroul de Credit
Procese
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
- Taxa de reziliere a abonamentului Vodafone inainte de termen este ilegala (decizia definitiva a judecatorilor)
Stiri economice
- Serviciile de evaluare a afacerii au potential ridicat de crestere
- Deficitul bugetar, -3,97% din PIB înaintea ultimelor două luni ale anului
- Prognoza de toamnă - creșterea economică, diminuată la 2%
- Cercetarea românească, cea mai slab finanțată din UE
- Datoria publică, redusă marginal după recalcularea PIB
Statistici
- România, pe ultimul loc în UE la evoluția productivității muncii în agricultură
- INS: Veniturile romanilor au crescut anul trecut cu 10%. Banii de mancare, redistribuiti cu precadere spre locuinta, transport si haine
- Inflatia anuala - 13,76% in aprilie 2022 si va ramane cu doua cifre pana la mijlocul anului viitor
- Deficitul bugetar, deja 0,72% din PIB in februarie 2022
- Datoria publica, majorata la 48,9% din PIB in 2021
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
- Rolul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) in sustinerea stabilitatii financiare
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Comerțul cu amănuntul, stabilizat la +2% față de anul anterior
- Creșterea economică, doar 1,1% după primele trei trimestre ale anului curent
- Producția industrială, în scădere cu 5% de la începutul anului
- Deficitul comercial, în scădere cu 18% după primele nouă luni ale anului
- Producția industrială, în scădere îngrijorătoare
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
informatie eronata
Buna ziua! Ca angajat al CEC BANK SA va informez ca informatiia in ceea ce priveste costurile ... detalii
-
Vreau sa stiu daca mai am în cont
Vreau sa stiu daca mai am în ... detalii
-
spatiul schengen
Comisia Europeană ar putea acorda Ungariei fonduri de până la 10 miliarde de euro pentru "a-l ... detalii
-
schengen
1. Taxa de solidaritate de 10% pe banci - adica ce banci avem austriece Erste si cu Raifeissen, ING ... detalii
-
Cea mai mare banca din see
Care spuneti ca este cea mai mare banca din ... detalii