ECONOMIE | Stiri economice

Creșterea PIB pe 2021 - valoare definitivă +5,7% dar cu modificări semnificative pe sectoarele economice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-10-23 12:26

INS a ajustat ușor în jos valoarea definitivă pentru creșterea PIB în termeni reali pe 2021 (+5,7% în loc de +5,8% în varianta semidefinitivă, publicată anul trecut).

Deși valoarea rezultatului economic exprimată în termeni nominali a fost majorată cu aproape 1,7 miliarde lei, de la circa 1.187.402,4 milioane lei la 1.189.089,8 milioane lei, deflatorul utilizat pentru trecerea în prețurile perioadei de bază a fost majorat și el de la 5,2% la 5,4%, ceea ce a redus în termeni reali rezultatul anterior.

Cu prilejul apariţiei datelor definitive pentru anul 2021 în materie de rezultat economic, a fost publicat și setul de date definitive pentru evoluţia în termeni reali a PIB în perioada 2005 – 2021.

În comunicatul oficial ar fi de remarcat modificări substanțiale intervenite în raport cu varianta semidefinitivă la 7 din cele 10 categorii de resurse în formarea PIB. Evoluția industriei a fost recalculată dramatic în jos, de la +6,6% la doar +0,9%, de unde și influența pozitivă diminuată de la +1,3 puncte procentuale la numai +0,2 puncte procentuale.

Totodată, creșterea comerțului s-a dovedit a fi cu mult mai amplă, nu mai puțin de de 14% comparativ cu 9,9% anterior (efect pe PIB de la +1,8 pp la +2,6 pp). Ceea ce a bulversat complet balanța între producție și consum pe cele mai mari sectoare și ar trebui să se constituie într-un semnal de alarmă în privința deficitului extern cronic din comerțul exterior cu bunuri.

În ce privește administrația publică, am ajuns într-o situație similară cu bancurile de la Radio Erevan. Adică nu a crescut, a scăzut iar influența pozitivă pe creșterea economică s-a transformat într-o influență negativă aproape de aceeași amplitudine (-0,4 pp în loc de +0,5 pp). Invers, construcțiile au fost reevaluate de la un minus pronunțat la un plus moderat și au ajutat la avansul PIB (+0,1pp în loc de -0,5pp).

După o analiză mai aprofundată, s-a dovedit că agricultura și sectorul IT au fost semnificativ subestimate iar activitățile de spectacole, reparații de uz casnic și alte servicii erau consistent supraevaluate ca volum (au coborât de la +13,8% la doar +2,1%, de unde și micșorarea de patru ori a efectului pe avansul PIB). O mențiune specială se cuvine segmentului de intermedieri financiare și asigurări, rămas la un minus modest și la o contribuție (cel puțin contabil) nulă în formarea PIB.

Una peste alta, păstrarea unui nivelul de 5,7% pentru rezultatul PIB 2021 poate părea rezonabilă, dar, după atâtea rearanjări de creșteri sectoriale în volum, cu deflatori net diferiți și modificări de influențe pe PIB, arată mai degrabă ca o coincidență cu fostul nivel de 5,8% anunțat pentru varianta semidefinitivă a rezultatului economic. Ea a confirmat revenirea robustă din reculul de -3,7% aferent pandemiei, însă pe o cu totul altă structură decât se știa anterior, la care ar trebui să luăm aminte.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceDeficitul bugetar, -3,97% din PIB înaintea ultimelor două luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns în octombrie la 62,8 miliarde de lei (-3,97% din PIB-ul estimat la 1.583,5 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu 15,7 miliarde lei mai mare față de detalii

Prognoza de toamnă - creșterea economică, diminuată la 2%

Creșterea economică pe anul în curs a fost redusă de la 2,8% în prognoza de vară la 2% în prognoza de toamnă, publicată de Comisia Națională de Prognoza. În timp ce valoarea rezultatului economic estimat a scăzut de la 1.591 detalii

Cercetarea românească, cea mai slab finanțată din UE

România a înregistrat și în anul 2021 cea mai scăzută pondere în PIB a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare din UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Cu un procentaj de doar 0,47%, în condițiile creșterii detalii

Datoria publică, redusă marginal după recalcularea PIB

Datoria publică a României a scăzut marginal la finele lunii august 2023 până la 48,9% din PIB, de la nivelul de 49% consemnat în luna anterioară, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de detalii

  

Ultimele Comentarii