BANCI | Noutati BNR

Bancile isi majoreaza rezervele de capital

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-10-20 08:02

Bancile romanesti urmeaza sa-si majoreze rezervele, incepand cu 23 octombrie 2023, prin constituirea unui amortizor anticiclic de capital, "o măsură preventivă necesară în contextul gradului ridicat de incertitudine existent la nivel global", a anuntat Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM).

"Indicatorii de lichiditate și profitabilitate ai sectorului bancar din România permit consolidarea politicii macroprudențiale fără a fi influențată negativ oferta de creditare pentru debitorii eligibili", conform comunicatului CNSM:

Ședința CNSM din data de 19 octombrie 2023

În data de 19 octombrie 2023 s-a desfășurat a treia ședință din acest an a Consiliului general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM).

În cadrul întâlnirii au fost supuse analizei și deciziei membrilor CNSM lucrări care vizează politica macroprudențială și riscul sistemic, respectiv:

(i) analiza periodică de recalibrare a amortizorului anticiclic de capital;

(ii) analiza periodică de recalibrare a amortizorului de capital pentru instituțiile de importanță sistemică, precum și

(iii) neaplicarea prin reciprocitate voluntară a măsurilor macroprudențiale adoptate de Suedia, prevăzute de Recomandarea CERS/2023/4.

Consiliul general al CNSM a fost informat cu privire la:

(i) analiza periodică referitoare la instrumentul macroprudențial amortizorul de capital pentru riscul sistemic (SyRB);

(ii) impactul planurilor de finanțare ale instituțiilor de credit asupra fluxului de credite către economia reală;

(iii) riscurile sistemice la adresa stabilității financiare identificate de autoritățile membre în funcție de aria de competență specifică, având ca dată de referință 30 iunie 2023, precum și

(iv) analiza implicațiilor introducerii unei taxe suplimentare asupra băncilor din România.

Consiliul general al CNSM a aprobat Recomandarea CNSM nr. R/3/2023 privind amortizorul anticiclic de capital. Rata aplicabilă pentru amortizorul macroprudențial menționat va fi de 1 la sută începând cu 23 octombrie 2023. Indicatorii de lichiditate și profitabilitate ai sectorului bancar din România permit consolidarea politicii macroprudențiale fără a fi influențată negativ oferta de creditare pentru debitorii eligibili.

Profitabilitatea sectorului bancar a continuat tendința de consolidare, iar o parte dintre aceste profituri pot fi alocate de instituțiile de credit în scopuri prudențiale prin întărirea rezervelor de capital – în linie cu practica și recomandările europene.

Menținerea nivelului adecvat al politicii macroprudențiale la nivel național constituie, de astfel, o măsură preventivă necesară în contextul gradului ridicat de incertitudine existent la nivel global.

A fost aprobată Recomandarea CNSM nr. R/4/2023 privind amortizorul de capital pentru alte instituții de importanță sistemică din România, prin care se recomandă Băncii Naționale a României să implementeze începând cu data de 1 ianuarie 2024, la cel mai înalt nivel de consolidare, un amortizor de capital pentru alte instituții de importanță sistemică (O-SII) aplicabil băncilor identificate ca având un caracter sistemic în conformitate cu Metodologia de identificare a băncilor sistemice şi de calibrare a amortizorului O-SII, pe baza datelor raportate pentru data de referință 31.12.2022.

Această măsură face obiectul notificării prealabile către Comitetul european pentru risc sistemic. Recomandarea CNSM, precum și rata amortizorului aplicabil fiecărei bănci sistemice urmează a fi publicate pe website-ul CNSM până la data de 1 decembrie 2023.

De asemenea, membrii CNSM au decis neaplicarea prin reciprocitate voluntară a măsurilor macroprudențiale adoptate de Suedia, având în vedere expunerile eligibile nesemnificative ale sectorului bancar românesc față de acest stat.

Recomandările și deciziile CNSM au fost aprobate de Consiliul general al CNSM cu unanimitatea voturilor exprimate.

Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a fost înființat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala (CNSM)  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNRDobanda BNR ramane 7% pana la sfarsitul anului 2023


Comunicat de presă Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 8 noiembrie 2023, a hotărât următoarele: detalii

Bancile isi majoreaza rezervele de capital

Bancile romanesti urmeaza sa-si majoreze rezervele, incepand cu 23 octombrie 2023, prin constituirea unui amortizor anticiclic de capital, "o măsură preventivă necesară în contextul gradului ridicat de incertitudine existent la nivel global", a anuntat Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM). "Indicatorii de lichiditate și profitabilitate ai sectorului bancar din România permit consolidarea politicii macroprudențiale fără a fi influențată negativ oferta de creditare pentru debitorii eligibili", conform comunicatului CNSM: Ședința CNSM din data de 19 octombrie 2023

În data de 19 octombrie 2023 s-a desfășurat a treia ședință din acest an a Consiliului general al detalii

BNR mentine dobanda de politica monetara la 7%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis astazi sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul de 7%, conform asteptarilor. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară 05.10.2023 Consiliul de detalii

Atac de tip spoofing (utilizarea frauduloasă a numărului de telefon) în numele BNR

Banca Națională a României a primit o serie de sesizări care semnalau utilizarea numerelor de contact telefonice indicate pe pagina website a BNR (021 313 04 10 sau 021 315 27 50) de către persoane care pretindeau că vorbesc din partea BNR, în legătură cu detalii

  

Ultimele Comentarii