ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Producția industrială, în scădere îngrijorătoare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-10-18 07:26

Producția industrială a consemnat în august 2023 față de luna anterioară o scădere de -7,6% în serie brută și -0,4% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare.

Astfel, sezonalitatea a ameliorat conjunctural rezultatul brut consemnat oficial însă perspectiva rămâne îngrijorătoare. 

Comparativ cu aceeași lună din 2022, rezultatul a fost de -5,8% brut și -5,6% ajustat. Evoluția cumulată pe primele opt luni față de aceeași perioadă a anului precedent a fost neașteptat de slabă, respectiv -5,1%, atât pe seria brută, cât și pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate.

Reamintim că per total 2022, producția industrială consemnase deja o diminuare de -2,3%, ceea ce ar fi trebuit să constituie un semnal de alarmă, în pofida nivelului de creștere economică estimat curent a fi de 1,7% brut (deși 2,8% ajustat sezonier), industria fiind sectorul cu cea mai mare contribuție în formarea PIB.

Surprinzător, prognoza de vară referitoare la industrie a Comisiei Naționale de specialitate pentru anul 2023 a păstrat la același nivel valoarea adăugată brută în industrie (-0,2%). Din păcate, reintrarea pe creștere nu se întrevede iar valoarea la 8 luni ar prespune o performanță greu de imaginat în ultimele patru luni ale anului, pentru a mai atinge valoarea prognozată.

În structură, trebuie remarcat că industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale, a avut o scădere puternică, atât față de luna anterioară (-8,9%) cât și comparativ cu aceeași lună din 2022 (-6,2%). După două treimi din 2023, rezultatul de -4,6% ar presupune o revenire de circa șapte procente în ultimele patru luni pentru apropierea de nivelul atins în 2022.

În contextul creșterii conjuncturale a cotațiilor prețurilor la petrol și gaze naturale, s-a consemnat o creștere a activității pe segmentul de industrie extractivă (+1,2% față de iulie 2023 și +6,8% comparativ cu august 2022, ceea ce a dus la un rezultat de +3,5% cumulat la opt luni). Pe partea de energie, rezultatele au fost în scădere pe toată linia, ajungând deja la -10,9% pe perioada ianuarie - august.

Datele pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună august pe intervalul 2016 - 2023, cu referința în nivelul mediu consemnat pentru anul de referință 2015 (valoare 100). Situația rămâne problematică, conform seriei statistice oficiale, deoarece producția industrială în august 2023 s-a situat în termeni reali sub nivelul din urmă cu șapte ani.

Printre ramurile industriale care au obținut rezultate mai bune pe primele opt luni din 2023, se numără serviciile anexe extracției (+11,1%), fabricarea de calculatoare și produse electronice și optice (+10,6%), producția de autovehicule de transport rutier (+6,2%) și extracția petrolului brut și a gazelor naturale (+5,2%). 

La polul opus s-au situat ramuri precum prelucrarea lemnului (-24,1%), industria metalurgică (-19,1%), fabricarea produselor textile (-15,3%), extracția cărbunelui (-15%), confecționarea de îmbrăcăminte (-14,9%), producerea de mobilă (-13,8%), industria chimică (-12,7%), fabricarea unor produse din minerale nemetalice (-11,9%) și producția de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-10,9%).

Dintre marile grupe industriale, singurul rezultat pozitiv s-a consemnat pe segmentul bunurilor de capital (+2,2%). În același timp, bunurile de folosință îndelungată au avut o scădere semnificativă (-15%), bunurile intermediare au ajuns la -9,7%, industria energetică la -8,1% iar bunurile de uz curent au înregistrat o diminuare ceva mai mică (-4,3%). 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaCreșterea economică, doar 1,1% după primele trei trimestre ale anului curent

Produsul Intern Brut pe al treilea trimestru din 2022 a crescut cu doar 0,2% în termeni reali însă cu 2,1% pe seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Potrivit INS, rezultatul cumulat pe primele trei trimestre ale detalii

Producția industrială, în scădere cu 5% de la începutul anului

Producția industrială a consemnat în septembrie 2023 față de luna anterioară o creștere de 13,4% în serie brută însă numai +0,7% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, detalii

Deficitul comercial, în scădere cu 18% după primele nouă luni ale anului

Exporturile au fost în septembrie 2023 de 8,13 miliarde euro (-5,3% față de aceeași lună a anului anterior și cea mai mică valoare din ultimele 12 luni), în timp ce importurile au însumat 10,28 miliarde euro (-11,1%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

Producția industrială, în scădere îngrijorătoare

Producția industrială a consemnat în august 2023 față de luna anterioară o scădere de -7,6% în serie brută și -0,4% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a detalii

  

Ultimele Comentarii