ECONOMIE | Analize economice

Eurostat: România, pe locul cinci în UE la inflația anuală

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-09-25 15:24

România s-a plasat în luna august 2023 pe locul cinci în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu un nivel de 9,3%, calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru a permite comparabilitatea, țara noastră s-a poziționat sub patru țări din fostul bloc estic dar peste Croația (8,4%), Austria și Bulgaria (ambele cu 7,5%).

În topul creșterilor de prețuri față de finalul anului anterior pe prima poziție s-a menținut (detașat) Ungaria (14,2%, deși în scădere cu peste cinci puncte procentuale față de mijlocul anului), urmată de un grup compact format din Cehia (10,1%), Slovacia (9,6%) și Polonia (9,5%). Lituania (6,4%) s-a plasat, alături de Germania, cu aproape 3pp sub noi, dar peste media UE (5,9%).

Față de statele cu regim de flotare a monedei naționale în raport cu euro (Ungaria, Cehia și Polonia), România a intervenit în piață prin rata de politică monetară cu prudență și la unul dintre cele mai redus niveluri din regiune (pentru a păstra creșterea economică) și a avut rezultate ceva mai bune în diminuarea avansului prețurilor la consumator.

Totuși, ar fi de remarcat faptul că rata lunară a inflației măsurate pe metodologie europeană la noi a fost de 0,8%, la fel ca în Ungaria și Portugalia (recordul este deținut de Belgia cu 2,5%, urmată de Luxemburg, cu 1,9%, și Franța, cu 1,1%).

Valoarea anuală de 9,3% din dreptul României semnifică o revenire la nivelul din iunie, după ce în iulie scăzuse la doar 8,9%. Punctual, situația a fost generată de scumpirea cu peste 20% a medicamentelor de la 1 august.

Pentru referință, menționăm că cele mai reduse rate ale avansului anual al prețurilor au fost înregistrate de Danemarca (2,3%), Belgia și Spania (cu câte 2,4%). Ele s-au situat ceva mai jos decât perechea Cipru, Finlanda (3,1%) și grupul format din Olanda (3,4%), Grecia și Luxemburg (ambele cu 3,5%, cu observația că luxemburghezii erau la doar 1% la finele primului semestru).

De remarcat că toate cele trei mari economii ale UE s-au situat peste media Zonei Euro (5,2%), cu Italia la 5,5% și Franța la 5,7%, sub media europeană. Spre deosebire de acestea, Germania, se află într-o postură îngrijorătoare, cu recesiune și inflație relativ ridicată. Importanța acestor date rezidă în faptul că aceste țări sunt și principalele partenere în comerțul nostru exterior iar efectele se vor transmite inclusiv pe lanțurile de producție. 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  inflatia  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDatoria publică a trecut iar pragul de 50% din PIB în luna septembrie

Datoria publică a României a crescut în septembrie 2023 până la 50,5% din PIB, de la nivelul de 48,9% consemnat în luna anterioară, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 759,3 detalii

Eurostat: România, pe locul trei în UE la inflația anuală

România s-a situat în luna septembrie 2023 pe locul trei în UE în ce privește inflația anuală, potrivit datelor publicate de Eurostat. Avansul prețurilor a scăzut semnificativ (8,2%, față de 9,3% în luna anterioară) și detalii

Indicele prețurilor de consum, în scădere la 8,09% dar tensiunile inflaționiste persistă

Inflația anuală a scăzut în octombrie 2023 până la 8,09% față de 8,83% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Totuși, creșterea de bază a prețurilor a fost de 0,68%, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni. detalii

Comerțul cu amănuntul, în scădere continuă

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în septembrie 2023 față de luna anterioară cu -4,7% pe seria brută, dar numai -0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

  

Ultimele Comentarii