ECONOMIE | Analize economice

Deficit comercial în scădere cu 17% pe primele 7 luni ale anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-09-14 10:37

Exporturile au totalizat în iulie 2023 suma de 7,66 miliarde euro (-3% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 9,94 miliarde euro (-11,5%), potrivit datelor publicate de INS.

Deficitul comercial a crescut marginal (+0,6%) față de iunie 2023, dar s-a situat cu 32% sub valoarea record consemnată în iulie 2022.

Pe primele 7 luni din acest an, exporturile au ajuns la 55,1 miliarde euro iar importurile la 70,7 miliarde euro, deficitul de 15,6 miliarde euro fiind cu 17% mai mic decât în aceeași perioadă din 2022. Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate a scăzut marginal față de luna precedentă, până la 81,2%. Valoare mai bună decât cele înregistrate pe parcursul ultimilor trei ani, dar sub rezultatele din perioada 2014 – 2019.

Deficitul extern cumulat pe segmentul de mărfuri în prima jumătate a anului curent a reprezentat 4,8% din PIB, în contextul în care nivelul anticipat pentru întreg anul curent în prognoza de vară a CNSP este de 11% din PIB, o îmbunătățire notabilă în raport cu așteptările oficiale.

Totuși, ar fi de subliniat scăderea, în continuare, a schimburilor comerciale cu exteriorul, pe fondul unui volum de activitate tot mai redus în industrie (-4,8% pe prima jumătate a anului).

Schimburile cu țările UE au fost de circa 40 miliarde euro la export și 52 miliarde euro la import (72,8% din exporturi și 73,6% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de aproximativ 15 miliarde euro și importuri de 18,7 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de aproape 12 miliarde euro cu statele UE şi de 3,7 miliarde euro pe relaţiile extracomunitare, adică 76% față de 24% din total.

Sectorul de mașini și echipamente de transport și-a continuat trendul de creștere rapidă a deficitului (peste 50% într-o singură lună), până la -983 milioane euro, de la -648 milioane euro în iunie și -385 milioane euro la finele lui mai. La categoria altor mărfuri manufacturate, deficitul s-a apropiat de patru miliarde euro, cam un sfert din soldul negativ al schimburilor cu exteriorul.

Pe zona de produse alimentare și animale vii, rezultatul net a reprezentat circa o optime din minusul consemnat per total. Gradul de acoperire al importurilor pe baza exporturilor efectuate a crescut ușor la 69%, de la 66% anterior. Valoare, totuși, sub nivelul de 74% consemnat pe ansamblul anului 2022 și foarte departe de echilibrul atins în 2014.

Revenirea consumului de carburanți, pe fondul unei reluări a creșterii prețurilor de profil, a condus la un deficit sectorial de peste 2,5 miliarde euro, cam două treimi din cel de la produsele manufacturate.

Problema principală rămâne soldul puternic negativ al schimburilor de produse chimice (peste 7,2 miliarde euro după primele șapte luni ale anului și doar 26% grad de acoperire). Per total, segmentul petrochimic a adus 62% din deficitul comercial.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceEurostat: România, pe locul cinci în UE la inflația anuală

România s-a plasat în luna august 2023 pe locul cinci în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 9,3%, calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru detalii

Deficit comercial în scădere cu 17% pe primele 7 luni ale anului

Exporturile au totalizat în iulie 2023 suma de 7,66 miliarde euro (-3% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 9,94 miliarde euro (-11,5%), potrivit datelor publicate de INS. Deficitul comercial a crescut detalii

Creșterea din comerțul cu amănuntul, redusă sub prognoza avansului PIB

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2023 față de luna anterioară cu 5,7% pe seria brută dar s-a diminuat marginal (-0,3%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Avansul deficitului bugetar, în scădere dar ajustarea reclamă creșterea veniturilor

Deficitul bugetului general consolidat la finele lunii iulie a fost de 38,6 miliarde de lei (-2,43% din PIB-ul estimat la 1.591 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu 11,9 miliarde lei mai mare decât detalii

  

Ultimele Comentarii