ECONOMIE | Stiri economice

Datoria publică a revenit sub pragul de 50% din PIB

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-09-07 07:47

Datoria publică a României a scăzut la mijlocul anului până la 49,7% din PIB, față de 50,1% pe date operative la finele lunii mai, potrivit Ministerul Finanțelor.

Suma calculată conform metodologiei europene a fost de circa 724,76 miliarde lei, în diminuare de la 731,28 miliarde lei anterior, iar raportarea s-a făcut la PIB cumulat pentru ultimele patru trimestre cu date oficiale, respectiv 1.458,3 miliarde lei.

Astfel, s-a coborât marginal sub pragul de 50% de la care Guvernul ar trebui să prezinte public un program de ajustare și să înghețe cheltuielile cu salariile bugetarilor. Totuși, odată cu înlocuirea în calcul a T2 2022 cu T2 2023, atunci când se va face suma la zi a ultimelor patru trimestre, nivelul datoriei publice se va diminua ceva mai semnificativ.

Cele 714,9 miliarde lei datorie acumulată la finele T1 2023 raportat la suma cunoscută atunci pe patru trimestre (1.409,8 miliarde lei), au dat un indicator operativ peste pragul de 50% și nu de 49%, raportarea definitivă fiind făcută la PIB-ul de 1.458,3 miliarde lei comunicat ulterior de INS (desigur, nu se pot compara decât provizoriu datorii existente la finele T2 2023 prin raportarea la valorile cunoscute de rezultat economic în intervalul T1 2022 – T1 2023).

De reținut, însă, creșterea de aproape 60 miliarde lei a datoriei publice în prima jumătate a anului curent s-a făcut în condițiile unui avans economic mult mai redus (+1,1% pe T2 2023 față de +5,0% în T1 2022, comparativ cu același trimestru al anului precedent). Asta în contextul problemelor întâmpinate de marile economii din UE, cu care suntem interconectați, și a evoluției foarte slabe din sectorul industrial (-5% în prima jumătate a anului curent).

Practic, vom asista la o cursă între creșterea economică semnificativ mai mică decât anul trecut și cea a îndatorării sistematice pe fondul unor dobânzi relativ ridicate, sub presiunea obligațiilor asumate de stat (atenție la deficitul bugetar, anunțat deja în creștere semnificativă față de obiectivul inițial de -4,4% din PIB, aflat în curs de renegociere cu UE, și la promisiunile aferente alegerilor care se apropie), cu marje strânse de derapaj financiar potențial și probabilitatea trecerii la măsuri de austeritate.

Atenție, păstrarea sub cota de avarie de 50% pe date definitive până la finalul anului este condiționată de creșterea economică, previzionată curent la 2,8%. Majorările salariale deja anunțate la nivelul salariului minim de la 1 octombrie ( 3.300 lei) sau în construcții (de la 4.000 lei la 4.500 lei) se vor regăsi atât la nivelul bugetului public cât și în necesitățile de finanțare.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceDeficitul bugetar, -3,97% din PIB înaintea ultimelor două luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns în octombrie la 62,8 miliarde de lei (-3,97% din PIB-ul estimat la 1.583,5 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu 15,7 miliarde lei mai mare față de detalii

Prognoza de toamnă - creșterea economică, diminuată la 2%

Creșterea economică pe anul în curs a fost redusă de la 2,8% în prognoza de vară la 2% în prognoza de toamnă, publicată de Comisia Națională de Prognoza. În timp ce valoarea rezultatului economic estimat a scăzut de la 1.591 detalii

Cercetarea românească, cea mai slab finanțată din UE

România a înregistrat și în anul 2021 cea mai scăzută pondere în PIB a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare din UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Cu un procentaj de doar 0,47%, în condițiile creșterii detalii

Datoria publică, redusă marginal după recalcularea PIB

Datoria publică a României a scăzut marginal la finele lunii august 2023 până la 48,9% din PIB, de la nivelul de 49% consemnat în luna anterioară, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de detalii

  

Ultimele Comentarii