BANCI | Ultima Ora

Banca Transilvania isi sporeste profitul cu 50% si plateste dividende de 1,13 lei/actiune

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-08-25 07:46

Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania a crescut cu 51% in prima jumatate a acestui an, la 1,5 miliarde lei, a anuntat banca.

Banca Transilvania a reusit sa atraga, zilnic, peste 1.600 de clienți noi și sa acorde, în medie, 730 de credite pe zi.

Banca Transilvania a propus spre aprobarea acționarilor distribuția unui dividend brut de 1,13 lei/acțiune din rezervele de profit net aferente anului 2022 și ale anilor precedenți.

Comunicat de presa:

Rezultatele financiare BT la 30 iunie 2023

Banca Transilvania, creștere organică susținută în prima jumătate a anului

Banca Transilvania a continuat să crească organic susținut în prima jumătate a anului, mai ales prin volumul tot mai mare de tranzacții. 

BT a generat valoare pentru populație și companii și a susținut activitatea economică într-o perioadă-cheie pentru România.

Banca este unul dintre cei mai mari plătitori de taxe și impozite din țară. În prima parte a anului a contribuit la bugetul statului cu aproximativ 600 de milioane de lei prin plata de taxe, impozite și contribuții sociale.

Primele șase luni au însemnat în fiecare zi peste 1.600 de clienți noi și, în medie, 730 de credite. Au fost acordate 132.000 de credite persoanelor fizice și companiilor, în valoare de 14,97 miliarde lei. 

Banca a ajuns la peste 4 milioane de clienți, din care 282.000 sunt clienți noi. În total, 88% dintre clienți sunt digitalizați, folosind cel puțin una dintre aplicațiile BT.

În primul semestru au crescut semnificativ activele Grupului Financiar BT, veniturile operaționale, economiile clienților și tranzacțiile cu cardul.

Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania
Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania

“Rezultatele sunt pozitive și suntem mulțumiți de cum a mers banca și întregul Grup BT. Ne-am păstrat ritmul accentuat de creștere a activității operaționale și am reușit să susținem economia și populația, într-o perioadă provocatoare. 

În astfel de momente, de incertitudine, se vede importanța unui sistem bancar solid, bine capitalizat și care beneficiază de o legislație predictibilă în susținerea economiei și a societății. 

Continuăm să investim în creșterea volumelor, a tranzacțiilor și să finanțăm economia, pentru a asigura prosperitate românilor și pentru a contribui la micșorarea decalajelor față de Vest, prin investiții. 

Profitabilitatea băncii ne ajută să consolidăm capitalul BT pentru îndeplinirea planurilor pe care le avem și a reglementărilor legale”, declară Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Rezultatele financiare pe primul semestru:

 Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au crescut până la 153,1 miliarde lei (+8,94% faţă de 31 decembrie 2022), iar creditele au ajuns la 69,5 miliarde lei (+2,13% faţă de 31 decembrie 2022).

 Depozitele clienţilor Băncii Transilvania au ajuns la 122,5 miliarde lei (+5,10%), în condițiile în care Banca Transilvania oferă în continuare randamente atractive, pentru a încuraja economisirea. Persoanele fizice au economii de 81 miliarde lei la BT, iar persoanele juridice, de 41,5 miliarde lei.

 Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania este de 1.581,7 milioane de lei (+51,14% față de iunie 2022), din care cel al băncii este de 1.269,0 milioane de lei (+39,91% față de iunie 2022). 

Subsidiarele şi participațiile de capital au contribuit cu peste 312,7 milioane de lei la profitabilitatea Grupului BT (+124% față de iunie 2022).

 Veniturile operaționale ale Grupului BT au ajuns la 3,7 miliarde lei (+29,7%).

 Creșterile înregistrate de Banca Transilvania în prima jumătate a anului sunt peste media sistemului bancar și reflectă rolul BT în finanțarea economiei: active totale (7,92% vs 5,25%), depozite (5,10% vs 3,91%) și credite (2,64% vs -4,69%).

În contextul succesului operațiunilor de capitalizare suplimentară a băncii prin încorporarea profitului și a rezervelor, precum și prin emisiunile de obligațiuni eligibile MREL, în valoare totală de 1 miliard de euro, Banca Transilvania a propus spre aprobarea acționarilor distribuția
unui dividend brut de 1,13 lei/acțiune din rezervele de profit net aferente anului 2022 și ale anilor precedenți. 

Vor beneficia de inițiativă peste 33.000 de acționari români direcți și peste 7 milioane de acționari români indirecți, având în vedere că acțiunile BT sunt principala deținere a fondurilor de pensii locale.

Creditare, tranzacții, online banking și incluziune financiară:

 Banca Transilvania a continuat să susțină antreprenorii prin programele naționale IMM Invest, acordând finanțări de 2,2 miliarde de lei în primul semestru. 

Dintre băncile participante, BT a acordat cele mai multe credite prin programul IMM Invest Plus 2023.

 BT a ajuns la 5,6 milioane de carduri în portofoliu, din care 3,3 milioane sunt și carduri digitale în wallet-urile BT Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay şi Garmin Pay.

 Numărul plăţilor cu telefonul a crescut cu 43% în semestrul întâi din acest an față de aceeași perioadă din 2022.

 Numărul tranzacțiilor cu cardurile BT a crescut cu 21% față de aceeași perioadă a anului trecut.

 BT Pay a extins accesul utilizatorilor în aplicație, prin lansarea versiunilor pentru copiii și tinerii cu vârste de 10 – 18 ani (BT Pay Kiddo), devenind astfel o aplicație pentru întreaga familie. 

De asemenea, BT Pay a continuat să vină constant cu funcționalități noi pentru gestionarea conturilor și a cardurilor – în medie, a lansat o opțiune/lună: 

- Transferuri recurente în lei pe cardul BT de pe carduri emise în România de alte bănci sau fintech-uri; 

- Gestionarea conturilor adăugate în aplicație; 

- Achiziționarea asigurării de călătorie și a poliței de asigurare RCA; 

- Lansarea primului card virtual cu design animat din Europa și, cel mai recent, lansarea opțiunii de Schimb valutar, respectiv Obținerea prin BT Pay a cardului în euro BT Mastercard Direct.

Alte informații financiare, la 30 iunie 2023:

 Gradul de acoperire cu provizioane totale a creditelor neperformante, conform standardelor EBA: 192%;

 Soldul provizioanelor: +3,46% și a ajuns la 4,16 miliarde lei, comparativ cu soldul de la finalul anului 2022, când a fost de 4,02 miliarde lei;

 Costul riscului: -0,05%;

 Eficienţa operaţională a băncii: 47,29%;

 Solvabilitatea BT: 23,88%, cu profitul inclus;

 Rata creditelor neperformante, conform indicatorului EBA: 2,36%.

Debut BT pe piața internațională prin emisiune de obligațiuni:
Banca Transilvania a debutat în acest an pe piața internațională prin emisiunea de obligațiuni anunțată în aprilie a.c., când a atras 500 de milioane de euro de la investitori. 

Aceasta a fost urmată de suplimentarea cu 100 de milioane de euro în iunie a.c., ca urmare a interesului ridicat din partea investitorilor instituționali cu privire la prima emisiune de obligațiuni.

Ulterior, în iulie a.c., banca a primit 200 de milioane de euro de la IFC și Asian Infrastructure Investment Bank, ca parte a unui pachet de obligațiuni subordonate , iar în august a.c., BT a completat cu 190 de milioane de euro programul de atragere de resurse pentru finanțarea economiei prin emiterea de obligațiuni, ajungând astfel la 1 miliard de euro. 

Banca și-a îndeplinit astfel angajamentul față de acționari, care au aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (2022) programul BT de emisiuni corporative.

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  cont euro  cont online  BT  Banca Transilvania  credite firme  credite noi  banca  cont bancar  credite nevoi personale  depozite bancare  credite pentru locuinte  credite imobiliare  cont bancar firma  rezultate financiare banci  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraProblema cu platile in aplicatia Home Bank ING

Aplicatia Home Bank a ING are o problema cu platile in lei facte dupa un sablon, cele salvate sau cele frecvente, conform plangerilor clientilor bancii. "Nu pot face plata unei facturi, ca in fiecare luna, dupa ce completez datele nu se intampla nimic, nu o pot finalliza", reclama un cititor. ING a raspuns, pe Facebook, ca exista aceasta problema, iar solutia este ca platile sa se faca prin introducerea contului manual, fara a se uiliza datele presetate, sau sa se foloseasca datele din raportul de tranzactii: "Platile in lei functioneaza in parametrii normali, singura problema fiind la platile salvate/frecvente. Se poate realiza plata prin introducerea contului IBAN manual sau utilizand o plata din raportul de detalii

Noi credite APIA pentru fermieri de la Banca Transilvania

Banca Transilvania lansează Creditul De 5 ori APIA, destinat finanțării culturilor agricole și creșterii animalelor, prin care fermierii pot obține până la de 5 ori valoarea unui credit anual APIA, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

ARB: Controlul Consiliului Concurenței la banci reprezintă o practică uzuală normală

Consiliul Concurenței verifică existența unui potențial comportament anticoncurențial la nivelul sectoarelor economice, un astfel de demers fiind o practică uzuală normală într-o economie funcțională, conform unui comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), in care se adauga; Asociația Română a Băncilor și băncile membre au o conduită conformă normelor de concurență, aceasta reprezentând o preocupare permanentă și prioritară la nivelul comunității bancare. În acest sens, la nivelul comunității bancare, a fost adoptat Ghidul privind conformarea cu regulile de concurență prin intermediul căruia participanții și-au asumat angajamentul de a da dovadă, în desfășurarea activităților, de un comportament detalii

Cumparaturile pentru scoala se fac in mall si supermarket, mai putin online

• Principalele tipuri de cheltuieli sunt cele cu îmbracămintea și încălțămintea • 1 din 3 părinți spune că va apela la meditații pentru copilul său • 3 din 4 părinți le-au cumpărat deja copiilor smartphone, tabletă sau laptop
 
2 din 3 părinți susțin că bugetul alocat pentru cumpărăturile cu începerea anului scolar va fi mai mare decât anul trecut. Astfel, peste 38% vorbesc despre o creștere a cheltuielilor cu 30%, în timp ce aproximativ 28% apreciază că această sumă a crescut cu 10%, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro, conform unui comunicat de detalii

  

Ultimele Comentarii