ECONOMIE | Statistici BNR

Deficitul contului curent, în scădere cu 18% pe prima jumătate a anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-08-17 17:21

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele șase luni din 2023 un deficit de 9.826 milioane euro (-3% din PIB estimat), în scădere cu 18% față de aceeași perioadă a anul anterior, potrivit datelor BNR.

Deficitul s-a redus pe segmentul de bunuri, în timp ce a crescut substanțial excedentul pe partea de servicii. Totuși, minusul pe segmentul de venituri primare s-a majorat cu peste o cincime iar plusul de la cele secundare s-a diminuat cu aproape o cincime.

Pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat o îmbunătățire de circa 35% a deficitului extern (de la -8,9 miliarde euro la -5,7 miliarde euro). Reducerea cu 10% a deficitului pe partea de bunuri (de la circa -14,5 miliarde euro până la -13 miliarde euro) a fost însoțită de un avans de 30% al soldului pozitiv la servicii (de la +5,6 miliarde euro la +7,3 milioane euro).

Seviciile de telecomunicații, informatice și informaționale au avut cea mai mare contribuție (+3.003 milioane euro, în creștere cu 21% față de aceeași perioadă a anului anterior).

Totodată, s-au îmbunătățit soldurile la serviciile de transport (+16%) și rezultatul net la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (tot +16%). Deficitul din turism s-a majorat cu o șeptime (până la -1.602 milioane lei), în pofida unei creșteri cu 13% a încasărilor.

Soldul pe segmentul de venituri primare (-4,66 miliarde euro) s-a adâncit în domeniul negativ cu 0,85 miliarde euro, după o majorare cu 17% a plăților. Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au crescut modic (+3%), în timp ce ieșirile au avansat cu peste 9%. Astfel încât soldul pozitiv s-a diminuat până la 577 milioane euro.

Investițiile străine, în scădere semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele șase luni din 2023 au totalizat 3.861 milioane euro (atenție, doar 69 milioane euro în luna iunie !), cu 13% mai puțin față de cele 4.533 milioane euro consemnate în aceeași perioadă a anului anterior. Din acestea, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 4.283 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă NEGATIVĂ de 353 milioane euro.

Datoria externă totală a urcat cu aproape două miliarde euro în iunie 2023 până la 159,2 miliarde euro, sumă cu 14,7 miliarde euro mai mare decât la finele anului trecut. De reținut reducerea ușoară consemnată pe segmentul datoriei pe termen scurt, în timp ce creșterea a venit exclusiv din sporul consemnat pe termen mediu și lung (aproape 15 miliarde euro).

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul celei de-a șasea luni a anului curent s-a situat la 14,9%, sub nivelul de 16,2% consemnat la finele anului trecut. Totodată, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii s-a menținut la 5,1 luni (maximul pe acest an a fost de 5,2 luni în aprilie), peste nivelul de 4,4 luni consemnat la 31 decembrie 2022.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) a crescut ușor față de luna anterioară, până la 90,5%. Astfel, acest indicator critic, situat puțin peste 80% la finalul lui 2022, urcase în luna aprilie până la 92,9%, valoarea maximă din ultimii ani.

Taguri: statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNRDeficitul contului curent, în scădere cu 22% pe primele 7 luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele șapte luni din 2023 un deficit de 11.892 milioane euro (-3,6% din PIB estimat), în scădere cu circa 22% față de aceeași perioadă a anul anterior, potrivit datelor BNR. detalii

Deficitul contului curent, în scădere cu 18% pe prima jumătate a anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele șase luni din 2023 un deficit de 9.826 milioane euro (-3% din PIB estimat), în scădere cu 18% față de aceeași perioadă a anul anterior, potrivit datelor BNR. Deficitul s-a detalii

Deficitul contului curent pe primele cinci luni, redus cu o șesime

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele cinci luni din 2023 un deficit de 8.276 milioane euro, în scădere cu o șesime față de aceeași perioadă a anul anterior, potrivit datelor BNR. Deficitul s-a redus pe segmentul detalii

Deficitul contului curent pe primele patru luni din 2023, mai mic cu aproape 30%

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele patru luni din 2023 un deficit de 5.465 milioane euro, în scădere cu aproape 30% față de aceeași perioadă a anul anterior, potrivit datelor BNR. Deficitul s-a redus detalii

  

Ultimele Comentarii