ECONOMIE | Institutul National de Statistica

De unde provine deficitul din comerțul exterior al României

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-08-04 13:50

În anul 2022, exporturile României au însumat 91.952,6 milioane euro (+23,1% față de anul anterior) iar importurile s-au ridicat la 126.053,8 milioane euro (+28,1% față de anul anterior), potrivit datelor publicate de INS în buletinul anual dedicat comerțului exterior.

Astfel, deficitul comercial a ajuns la 34.101,2 milioane euro (+44% comparativ cu anul precedent) iar gradul de acoperire FOB/FOB a coborât la doar 76%, sub nivelul consemnat la criza din 2009. 

Cele mai importante șase grupe de produse livrate la extern de România (cu o pondere de cel puțin 5% din total) au cumulat 73% din valoarea exporturilor. Au fost înregistrate creșteri pe toată linia, însă cu diferențe marcate pe grupe. Cele de pe podium (mașini, aparate și echipamente electrice, mijloace de transport și metale comune) au performat sub media generală. Recordul de creștere a fost stabilit, prin efect de bază, de materialele plastice (+163,5% !).

Simetric, cele mai importante șase grupe de produse importate de țara noastră (cu o pondere de cel puțin 5% din total) au cumulat 74,1% din valoarea importurilor. În cazul acestora, însă, se remarcă și un capitol la care s-a înregistrat o creștere semnificativă (+95,8%), pe partea de resurse energetice, ale căror prețuri au crescut în ritm galopant. Acestea au depășit, astfel, grupa la care stăm cel mai slab la balanța sectorială, segmentul produselor chimice.

De reținut, în pofida revenirii robuste a PIB din criza indusă de pandemie, România a pierdut majoritatea „meciurilor” sectoriale, excepția notabilă fiind înregistrată pe grupa de mijloace și materiale de transport (+3.358,2 milioane euro). Plusul de la produse vegetale a fost de doar 2.370,8 milioane euro, mult sub potențialul agricol al țării, în contextul unei producții în scădere semnificativă (-11,6%).

Cinci grupe din nomenclatorul combinat însumează 97% din deficitul comercial al României. Cele mai mari ponderi în acesta le au produsele chimice (31,2%), produsele minerale (25,4%) și segmentul de mașini și aparate, echipamente electrice, aparate de înregistrat sunetul și imaginile (19,2%). Pe scurt, avem mari probleme în schimburile externe pentru că au rămas în paragină petrochimia și metalurgia și a fost ratat startul pe partea de produse electrice și electronice cu valoare adăugată mare.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaRomânia, singurul stat membru cu rată negativă a angajărilor

România a fost singurul stat membru cu rată negativă a angajărilor în T2 2023 față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o valoare de -1,9%, țara noastră s-a plasat departe de media UE (+1,1%) detalii

Producția industrială, în scădere cu 5% pe primul semestru

Producția industrială a consemnat în iunie 2023 o scădere de 5,8% pe seria brută, respectiv de 2,1% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a limitat conjunctural detalii

Deficit comercial în scădere cu 14% pe prima jumătate a anului

Exporturile au fost în iunie 2023 de 7,75 miliarde euro (-1,5% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au totalizat ceva mai mult de 10 miliarde euro (-5,2%), potrivit datelor publicate de INS. Deficitul comercial a detalii

De unde provine deficitul din comerțul exterior al României

În anul 2022, exporturile României au însumat 91.952,6 milioane euro (+23,1% față de anul anterior) iar importurile s-au ridicat la 126.053,8 milioane euro (+28,1% față de anul anterior), potrivit datelor publicate de INS în buletinul anual dedicat detalii

  

Ultimele Comentarii