ECONOMIE | Ministerul Finantelor

Datoria publică a trecut din nou pragul de 50% din PIB pe date operative

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-07-21 11:05

Datoria publică a României a fost în mai 2023 de 50,1% din PIB, față de 48,7% la finele lunii aprilie, potrivit datelor OPERATIVE publicate de Ministerul Finanțelor.

Suma calculată potrivit metodologiei europene a fost de circa 731 miliarde lei iar raportarea s-a făcut la PIB cumulat pentru cele patru trimestre anterioare, respectiv 1.461 miliarde lei.

Astfel, s-a atins pragul de 50% de la care Guvernul ar trebui să prezinte public un program de ajustare și să înghețe cheltuielile cu salariile bugetarilor. Totuși, odată cu înlocuirea în calcul a T2 2022 cu T2 2023, atunci când se va face suma la zi a ultimelor patru trimestre, nivelul datoriei publice se va întoarce sub pragul de avarie.

De altfel, inițial, tot pe date operative, cele 714,9 miliarde lei datorie acumulată în martie 2023 raportat la suma cunoscută atunci pe patru trimestre (1.409,8 miliarde lei), a dat un indicator operativ peste pragul de 50% și nu de 48,9%, raportarea definitivă fiind făcută la PIB-ul de 1.461,1 miliarde lei comunicat ulterior de INS (desigur, nu se pot compara decât provizoriu datorii existente la finele T1 2023 și pe parcursul T2 2023 prin raportarea la același PIB).

Asta nu înseamnă că lucrurile în regulă, deoarece creșterea cu circa 65 miliarde lei a datoriei publice în primele cinci luni ale anului curent (față de 37 miliarde lei în aceeași perioadă din 2022) s-a făcut în condițiile unui avans economic mult mai redus (+2,3% pe T1 2023 față de +6,4% în T1 2022, față de același trimestru al anului precedent).

Mai ales în contextul revenirii greoaie din criză a marilor economii din UE, cu care suntem interconectați, și a evoluției foarte slabe din sectorul industrial (-4,7% după primele cinci luni ale anului curent).

Practic, vom asista la o cursă între creșterea economică semnificativ mai mică decât anul trecut și cea a îndatorării crescute pe fond de dobânzi relativ ridicate, sub presiunea obligațiilor asumate de stat (atenție la deficitul bugetar programat la nivelul deja improbabil de -4,40% din PIB, și la promisiunile aferente alegerilor succesive care se apropie), cu marje foarte strânse de derapaj financiar potențial și posibilitatea trecerii la măsuri de austeritate.

Atenție! Păstrarea sub cota de avarie de 50% pe date definitive până la finalul anului și evitarea adoptării unor măsuri de înghețare sub efectul legii a salariilor bugetare este condiționată de creșterea economică, previzionată curent la 2,8%.

Oarecum paradoxal, tocmai majorările veniturilor bugetarilor (care riscă să trimită deficitul public peste nivelul de anul trecut, dacă nu se obțin noi venituri din taxare) impun noi împrumuturi, care pot bloca ulterior orice avans al salariilor.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ministerul FinantelorDeficitul bugetar, cvasistaționar în iunie dar problematic la mijlocul anului

Deficitul bugetului general consolidat la finele lunii iunie s-a menținut la circa 37 miliarde de lei (-2,34% din PIB-ul estimat la 1.591 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu „doar” 13,7 detalii

Datoria publică a trecut din nou pragul de 50% din PIB pe date operative

Datoria publică a României a fost în mai 2023 de 50,1% din PIB, față de 48,7% la finele lunii aprilie, potrivit datelor OPERATIVE publicate de Ministerul Finanțelor. Suma calculată potrivit metodologiei europene a fost de circa 731 miliarde lei detalii

Datoria publică, scădere marginală la 49% în aprilie 2023

Datoria publică a României a fost, la finalul lunii aprilie 2023, de 49% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Suma calculată potrivit metodologiei europene a scăzut cu 2,74 miliarde lei în luna aprilie, până la detalii

Deficitul bugetar, majorat cu 17 miliarde lei după primele cinci luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat pe primele cinci luni din 2023 a fost de aproape 37 miliarde de lei (-2,32% din PIB-ul estimat la 1.591 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu 17 miliarde lei mai mare detalii

  

Ultimele Comentarii