ECONOMIE | Analize economice

Creștere economică minimală pe T1 2023

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-05-22 12:33

Produsul Intern Brut pe primul trimestru din 2023 a avut o creștere minimală în termeni reali (+0,1%) pe seria ajustată sezonier, faţă de ultimul trimestru din anul precedent.

Potrivit INS, a fost majorată valoarea pentru T1 2022 la 1,3% la 1,6%, reduse față de comunicatele anterioare valorile din T2 (de la 1,2% la doar 0,7% !) și T3 (de la 1,2% la 1%) și păstrat nivelul de 1% pentru T4 2022. De reținut este o estimare „semnal”, datele urmând să fie revizuite ulterior.

Rearanjarea datelor pe parcursul anului 2022 a lăsat neschimbată creșterea economică în termeni reali anunțată deja a fi de 4,7%. Totodată, s-a confirmat prognozele oficiale ale BNR și CNSP privind încetinirea avansului PIB, cifrele prezentate în estimarea semnal pentru T1 2023 fiind de 2,3% în termeni bruți și 2,8% în termeni ajustați sezonier.

Valoarea minimă de creștere pe primul trimestru al anului curent a venit pe fondul unui efect de bază defavorabil. Raportarea s-a făcut față de un rezultat economic pe T4 2022 situat peste așteptările inițiale, care a marcat o abatere de la trendul descrescător anterior. De altfel, nu ar fi exclus să asistăm la o modificare în sensul reducerii spre zero a creșterii trimestriale sau chiar intrarea în domeniul negativ.

În context, iată cum a evoluat valoarea avansată de CNSP pentru PIB 2022 în termeni reali pe parcursul celor mai recente prognoze oficiale, care au condus la ajustări substanțiale succesive ale principalilor parametri macroeconomici. De reținut că abordarea mai prudentă din primăvara trecută a fost revizuită succesiv înapoi în sus, în pofida majorării neașteptate ale prețurilor, după care realitatea a mai temperat așteptările.

Observație importantă, pe parcurs s-au adăugat, în termeni nominali, peste 112 miliarde lei la rezultatul economic, pentru ca în final să se mai reducă aproape 18 miliarde lei. Astfel, creșterea avută în vedere s-a mărit cu 1,8 puncte procentuale în comunicatul-semnal al INS față de cea așteptată de prognoza oficială de la începutul anului trecut, chiar dacă a pierdut pe final 0,2 puncte procentuale.

În aceste condiții dificile pentru activitatea de prognoză economică, determinate de turbulențele pe piețele internaționale și războiul din proximitate, ar trebui avută în vedere multă prudență în luarea unor măsuri în plan social-economic. Asta deoarece povestea se poate repeta în sens invers în 2023, datoria publică a trecut conjunctural de 50% din PIB iar puterea de cumpărare a revenit pe plus încă din luna aprilie, atât la salarii cât și la pensii.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceEurostat: România, pe locul cinci în UE la inflația anuală

România s-a plasat în luna august 2023 pe locul cinci în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 9,3%, calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru detalii

Deficit comercial în scădere cu 17% pe primele 7 luni ale anului

Exporturile au totalizat în iulie 2023 suma de 7,66 miliarde euro (-3% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 9,94 miliarde euro (-11,5%), potrivit datelor publicate de INS. Deficitul comercial a crescut detalii

Creșterea din comerțul cu amănuntul, redusă sub prognoza avansului PIB

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2023 față de luna anterioară cu 5,7% pe seria brută dar s-a diminuat marginal (-0,3%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Avansul deficitului bugetar, în scădere dar ajustarea reclamă creșterea veniturilor

Deficitul bugetului general consolidat la finele lunii iulie a fost de 38,6 miliarde de lei (-2,43% din PIB-ul estimat la 1.591 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu 11,9 miliarde lei mai mare decât detalii

  

Ultimele Comentarii