ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Nivel record al exporturilor in martie, însă deficitul se menține ridicat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-05-15 05:53

Exporturile au urcat în martie 2023 la nivelul record de 8,76 miliarde euro, dar deficitul comercial a rămas ridicat (-2,44 miliarde euro, cu doar -5,8% mai mic față de martie 2022), potrivit datelor publicate de INS.

De reținut, pentru a doua lună consecutiv, ritmul de creștere al exporturilor față de aceeași lună a anului anterior (+6,5%) a fost mai mare decât cel al importurilor (+3,5%).

Importurile au trecut pragul de 11 miliarde euro pentru a patra oară în ultimele 12 luni. Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate după primul trimestru al anului a crescut până la 81%. Peste valorile înregistrate pe parcursul ultimilor trei ani, dar încă departe de rezultatele (în continuă scădere) din perioada 2014 – 2019.

Deficitul cumulat pe segmentul de mărfuri în schimburile externe după primele trei luni ale anului curent a ajuns la 6,8 miliarde euro (-5,6% față de aceeași perioadă a anului anterior). Acest dezechilibru s-a situat mult sub cel din primul sfert din 2022 (2,11% din PIB față de 2,51% din PIB), în contextul în care nivelul anticipat pentru întreg anul curent în prognoza de primăvară a CNSP este 11,2% din PIB.

Întărirea conjuncturală a monedei naționale (media lunii martie 2023 a fost de 4,9263 lei/euro, semnificativ sub media de 4,9077 lei/euro din februarie 2023) a avantajat încasările din exporturi și a scumpit relativ mărfurile din străinătate. Ceea ce a ajutat la competitivitate dar a contribuit la depășirea pragului de 11 miliarde euro la import.

Schimburile cu țările UE au fost de 17,48 miliarde euro la export și 22,60 miliarde euro la import (73,4% din exporturi și 73,8% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 6,34 miliarde euro și importuri de 8,01 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de 5,12 miliarde euro cu statele UE şi de 1,67 miliarde euro pe relaţiile extracomunitare, cam 75% față de 25% din total.

Semn bun, sectorul de mașini și echipamente de transport, care începuse anul pe minus (-290 milioane euro după 2 luni) și-a redus deficitul la -256 milioane euro (adică a obținut un mic excedent în martie). La categoria altor mărfuri manufacturate, deficitul a depășit deja 1,5 miliarde euro, adică aproape un sfert din soldul negativ al schimburilor cu exteriorul.

Pe zona de produse alimentare și animale vii, rezultatul net s-a deteriorat semnificativ față de rezultatele și așa slabe de anul trecut. Gradul de acoperire al importurilor pe baza exporturilor efectuate a coborât la nivelul îngrijorător de 62%, comparativ cu 74% pe ansamblul anului 2022, iar ponderea în minusul per total comerț exterior a ajuns la 16%.

Revenirea consumului de carburanți și menținerea la un nivel încă ridicat a prețurilor de profil au condus la un deficit sectorial de aproape 1 miliard de euro. Principala problemă rămâne soldul puternic negativ al schimburilor de produse chimice (peste 3,3 miliarde euro după primele trei luni și doar 27% grad de acoperire). Astfel, de reținut, segmentul petrochimic a reprezentat 63% din deficitul comercial.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaNivel record al exporturilor in martie, însă deficitul se menține ridicat

Exporturile au urcat în martie 2023 la nivelul record de 8,76 miliarde euro, dar deficitul comercial a rămas ridicat (-2,44 miliarde euro, cu doar -5,8% mai mic față de martie 2022), potrivit datelor publicate de INS. De reținut, pentru a doua lună detalii

Revenire notabilă în comerțul cu amănuntul in martie 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în luna martie 2023 față de luna anterioară cu 17,9% pe seria brută și cu 2,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Scădere semnificativă în comerțul cu amănuntul, in februarie 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna februarie 2023 față de luna anterioară cu 2% pe seria brută și cu 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Deficitul comercial pe ianuarie 2023 - România, poziția a șasea din UE

România a ocupat poziția a șasea din UE în ce privește deficitul comercial pe luna ianuarie 2023, potrivit datelor publicate de Eurostat, după ce anul trecut figurase pe podium. În contextul în care creșterea exporturilor (+6%) a detalii

  

Ultimele Comentarii