BANCI | Stirea Zilei

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-04-24 16:49

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze.

Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare Nebancare (IFN), dar fara atributii in privinta protectiei consumatorilor, interzice bancilor si IFN-urilor sa aprobe imprumuturi daca suma ratelor lunare este mai mare de 40% din venituri.

Cu toate acestea, regulamentul BNR privind limitarea gradului de indatorare are o exceptie care permite IFN-urilor sa acorde un anumit volum de credite cu un grad mai mare de 40%, dar cu conditia ca acestea sa fie obtinute de persoanele care nu prezinta un risc de nerambursare, in special cele cu venituri mari.

Bancherul.ro si Reclamatiibanci.ro au primit insa mai multe sesizari de la cititori cu venituri mici care s-au plans ca au ajuns supraindatorati in urma multiplelor imprumuturi online obtinute de la IFN-uri.

Iata ultima plangere de acest fel:

„Bună ziua.
Am rate la 5 IFN uri care depășesc 200% grad de îndatorare și nu pot face fata.
Am o pensie de boala de 1781 lei și ratele lunare ajung la 3500 lei.
Ce pot face? Sunt disperata..
Va rog ajutați ma..
Mulțumesc anticipat..”

RASPUNS:

Pentru solutionarea problemei dumneavoastra, sunt doua lucruri pe care trebuie sa le clarificati, si anume:

1. Cauza supraindatorarii

Daca supraindatorarea s-a produs din vina IFN-urilor, care v-au aprobat prea multe imprumuturi, fara sa tina seama de nivelul redus al veniturilor dumneavoastra.

De aceea, sfatul meu este sa faceti reclamatii la IFN-urile de la care ati obtinut credite cu depasirea gradului de indatorare de 40%, in care sa va plangeti de acest lucru.

In acelasi timp, trimiteti o plangere in acest sens si la Banca Nationala a Romaniei (BNR), in care solicitati sa se verifice daca IFN-urile au respecat regulamentul privind gradul de indatorare.

2. Solutii pentru plata datoriilor

Gasirea unor solutii de achitare a datoriilor. Pentru aceasta, trebuie sa faceti alte cereri la IFN-uri, in care sa solicitati gasirea unor alternative de rambursare a creditelor, astfel incat sa se evite raportarea la Biroul de Credit pentru intarzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor sau chiar situatia de executare silita.

IFN-urile pot sa va ofere diverse solutii de plata a restantelor, precum scaderea dobanzilor si comisioanelor, esalonarea ratelor, diminuarea datoriilor, restructurarea creditelor.

Taguri: credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite online IFN-uri  banca  credite IFN  credit online  imprumut  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi pentru un descoperit de cont?

Cele mai mici dobanzi pentru un credit tip descoperit de cont (card) le gasim, in ordine, la CEC Bank, Garanti BBVA, Eximbank si Banca Transilvania (BT), cu dobanzi in jurul a 14% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro. La primele trei banci enumerate detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale in lei sunt Banca Transilvania, Garanti BBVA si CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul dobanzile standard la credite, fara alte reduceri, precum cele detalii

Ce se intampla daca schimbam ratele la credite, cum vrea ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a amendat bancile pentru modul de calcul al ratelor la credite, in rate egale, astfel ca le-a propus schimbarea in rate descrescatoare. Sa vedem ce inseamna schimbarea ratelor din rate egale in rate detalii

Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

  

Ultimele Comentarii