BANCI | Stirea Zilei

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-04-24 16:49

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze.

Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare Nebancare (IFN), dar fara atributii in privinta protectiei consumatorilor, interzice bancilor si IFN-urilor sa aprobe imprumuturi daca suma ratelor lunare este mai mare de 40% din venituri.

Cu toate acestea, regulamentul BNR privind limitarea gradului de indatorare are o exceptie care permite IFN-urilor sa acorde un anumit volum de credite cu un grad mai mare de 40%, dar cu conditia ca acestea sa fie obtinute de persoanele care nu prezinta un risc de nerambursare, in special cele cu venituri mari.

Bancherul.ro si Reclamatiibanci.ro au primit insa mai multe sesizari de la cititori cu venituri mici care s-au plans ca au ajuns supraindatorati in urma multiplelor imprumuturi online obtinute de la IFN-uri.

Iata ultima plangere de acest fel:

„Bună ziua.
Am rate la 5 IFN uri care depășesc 200% grad de îndatorare și nu pot face fata.
Am o pensie de boala de 1781 lei și ratele lunare ajung la 3500 lei.
Ce pot face? Sunt disperata..
Va rog ajutați ma..
Mulțumesc anticipat..”

RASPUNS:

Pentru solutionarea problemei dumneavoastra, sunt doua lucruri pe care trebuie sa le clarificati, si anume:

1. Cauza supraindatorarii

Daca supraindatorarea s-a produs din vina IFN-urilor, care v-au aprobat prea multe imprumuturi, fara sa tina seama de nivelul redus al veniturilor dumneavoastra.

De aceea, sfatul meu este sa faceti reclamatii la IFN-urile de la care ati obtinut credite cu depasirea gradului de indatorare de 40%, in care sa va plangeti de acest lucru.

In acelasi timp, trimiteti o plangere in acest sens si la Banca Nationala a Romaniei (BNR), in care solicitati sa se verifice daca IFN-urile au respecat regulamentul privind gradul de indatorare.

2. Solutii pentru plata datoriilor

Gasirea unor solutii de achitare a datoriilor. Pentru aceasta, trebuie sa faceti alte cereri la IFN-uri, in care sa solicitati gasirea unor alternative de rambursare a creditelor, astfel incat sa se evite raportarea la Biroul de Credit pentru intarzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor sau chiar situatia de executare silita.

IFN-urile pot sa va ofere diverse solutii de plata a restantelor, precum scaderea dobanzilor si comisioanelor, esalonarea ratelor, diminuarea datoriilor, restructurarea creditelor.

Taguri: credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite online IFN-uri  banca  credite IFN  credit online  imprumut  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii